Пулев е посредствен, нямаше никакъв шанс, за познавачите мачът беше приключил още в първи рунд

Кличко нанася удар на Пулев. Снимка: от видеозапис на мача

Съжалявам за разочарованието от загубата на Кобрата. Изходът от мача за мен никога не е бил под съмнение. Кубрат Пулев нямаше никакъв шанс. Всички, които ме попитаха какво мисля за българина, бяха предупредени. Тази сутрин получих няколко поздравления за трезвеността на преценката ми.

За тези които не ме познават дължа малко обяснение. Аз съм бивш юношески шампион по бокс на България. Зад гърба си имам 80 боксови мача. Пет години бях рефер във Франция и в продължение на 20 години имах боксова зала*. Четирима от моите ученици станаха републикански шампиони.

Затова мога да твърдя, че Кубрат Пулев е един боксьор с ограничена техника. А на нивото на което го качиха менажерите му всеки недостатък е фатален. Гардът който трябва да пази брадата на Кобрата – не съществува.
Трите загуби, които Кличко е претърпял, са от боскьори водещи нападателен близък бой с крошета и уперкути. Стил, който Пулев явно не познава. Той се боксира изправен дори изпъчен. От тази скована позиция уперкута е неосъществим, най-вече срещу по-висок противник. За крошетата трябва подготовка. Тялото да е гъвкаво за да сменя тежеста от единия крак на другия. Отклон в ляво и ляво кроше. Точно това направи Кличко. С леко движение на дясното рамо към левия крак, той премести тежеста на тялото и подготви лявото кроше, което изпрати на пода окончателно противника му.

Кубрат и Андреа – една от многото снимки, която пиар агенции разпространяват в медиите, създавайки образа на шампиона и неговата силиконова красавица.

Що се отнася до Кубрат, единствената атака, която предприе, без необходимата подготовка, бе контрирана. „Контрата“ в бокса е най-жестокия удар. Силата му отговаря на сбора на тежеста на противниците. В случая „контрата“ която разтърси брадата на Кобрата в първия рунд „тежи“ повече от 225 кг. Пулев падна на пода и се изправи с мъка. За мен лично, в този момент, само две минути след началото, мачът беше приключил за българина.

Следващите минути бяха мъчителни и безкрайни. Всички, които са запознати с този изключителен спорт, се питаха кога ще приключи „наказанието“.

Не мога да не изкажа възмущението си от коментатора на Нова телевизия, който първо се възхищаваше от факта, че Кличко никога не е бил освиркван така както в мача срещо Пулев. Всичките му коментарии в последствие бяха тенденциозни и далеч от това което ставаше на ринга. Човекът коментираше някакъв друг мач, не този който се развиваше пред очите му. За съжаление много хора се оказаха като него.

–––
* Авторът е емигрирал във Франция през 60-те години. Дългогодишен коментатор е в списание „Тема“. Заглавието е на e-vestnik

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.