Клаус Йоханис – изненадващият президент, който победи държавната машина и Понта

Клаус Йоханис при обявяването на победните резултати. Снимка: от тв екрана

Етническият германец Клаус Йоханис е новият президент на Румъния. Досегашният кмет на град Сибиу спечели балотажа с 55%  срещу 45% за съперника му Виктор Понта. Диаметрално противоположни резултати на всички социологически прогнози отпреди вота. Защо стана така?.

Виктор Понта, премиерът на Румъния и кандидат за президент, приложи цялата мощ на държавния апарат, за да спечели изборите. Попречи на десетки хиляди румънци, живеещи зад граница, да гласуват. Раздаде бонуси от по 150 евро на учителите в дните преди вота. Раздаде премии на лекарите. Изпрати на всички пенсионери, заедно с пенсията им, брошура в която пишеше, че съперникът му Клаус Йоханис ще намали пенсиите им.

Приложи до болка познатите и в България методи на пропагандата, принадлежащи на една отминала епоха: апелира истинските православни румънци да гласуват срещу лутеранеца саксонец Йоханис, раздели бедните и богатите, селото и града, принуди стотици кметове в цяла Румъния да преминат на негова страна от страх да не загубят финансирането си от бюджета.

Използва пропагандните машини на няколко подчинени му телевизии. И загуби! Загуби, въпреки, че месеци преди изборите имаше комфортен аванс, въпреки че в първия тур имаше един милион гласа повече, въпреки че екзитполовете през целия ден на балотажа бяха в негова полза.

Скандалът с възпрепятстването на вота в чужбина изкара румънците на улиците и пред урните. 25 години след ‘89, румънците отново скандираха лозунгите от началото на прехода и се бориха за правото си да избират свободно. Скандалът извади пред урните над 62% от имащите право на глас, нещо което не се беше случвало от средата на 90-те.

Повечето румънски учители отказаха подаянието от 150 евро, румънците в чужбина чакаха по над пет часа, за да гласуват (и зад граница Йоханис спечели над 83%), православните румънци излязоха масово да подкрепят лутеранеца саксонец Йоханис и показаха, че са достоен член на Европейския съюз, в който етническият произход и ‘религията’ нямат значение, а нечистоплътната пропаганда има обратен ефект.

Проблемите с гласуването кристализираха идеята за електронен вот, а Клаус Йоханис заяви, че ще се бори за налагането му. Въпреки поражението, Понта каза, че няма да подаде оставка като премиер. Предстои да видим дали изборите ще доведат до разместване на парламентарното мнозинство или на Йоханис ще му се наложи да съжителства още две години с настоящето правителство.

Отвъд еуфорията, Йоханис ще трябва да се справи с някои тъмни фигури в подкрепилите го Национал-либерална и Демократ-либерална партия и разбира се да продължи успехите на Румъния в областта на борбата с корупцията и независимостта на правосъдието.

За България – остават поуките.

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.