Руски опозиционери обещават антипутинска коалиция за следващите избори

Борис Немцов и правозащитничката Людмила Алексеева на Триумфалния площад в Москва на 31 януари. Снимка: АП/БТА

Руски опозиционери обещават на електората да формират антипутинска коалиция за изборите през 2015 и 2016 г., пише „Независимая газета“.

Вестникът обобщава изявления на Борис Немцов и Михаил Касянов, лидери на опозиционната партия РПР-ПАРНАС, призовали на неин форум през уикенда други демократични формации да образуват широка коалиция за местните избори в Русия догодина и парламентарните през 2016.

Опозиционери твърдят, че ги сплотява Украйна – РПР-ПАРНАС и партията „Яблоко“ например критикуват действията на Кремъл, дестабилизиращи според тях обстановката в тази страна, и методите, използвани за присъединяване на Крим към Русия. „Има общ знаменател“, констатира Константин Мерзликин от ръководството на РПР-ПАРНАС.

Предизборно в Русия се е очертал вече кръг от политически структури, които бранят европейските идеи, посочва изданието. „Не отправяме призив да се обединим в партия, призоваваме за формиране на коалиция от либерални сили“, пояснява Мерзликин.

РПР-ПАРНАС твърди, че получава вече позитивни сигнали от други партии и по-специално от „Яблоко“, чийто лидер Сергей Митрохин обаче засега е резервиран в оценките, посочва всекидневникът.

„Яблоко“ според него смята за недопустимо сътрудничеството с националистически сили „или партии, толерантни към тях“. „Независимая газета“ напомня, че по-рано „Яблоко“ обвини в национализъм известния опозиционер Алексей Навални и неговата „нерегистрирана засега Партия на прогреса“.

Освен „Яблоко“ РПР-ПАРНАС нарече свои съюзници нерегистрираната либерална Партия „5 декември“, регистрираните десноцентристи от „Демократичен избор“, а също така лично Алексей Навални, депутата Дмитрий Гудков и бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, известен критик на Кремъл, посочва „Новие известия“.

Едва ли ще се стигне до нова либерална коалиция в Русия, смята обаче експертът Алексей Макаркин. „Те ще направят опит да се разберат, но нищо чудно ефектът да е обратен – само да засилят постоянните противоречия в демократическите среди“, казва той.

Според прессекретаря на Навални Кира Ярмиш, говорила пред „Ведомости“, Партията на прогреса приветства всякакви коалиции. „Колкото до тази, още не сме наясно с конкретните последици – ако става дума за предизборна коалиция, сега властта признава само РПР-ПАРНАС и „Яблоко“. Но Партията на прогреса ще се радва, ако тези две сили координират изборните си кампании и включат в листите си кандидати от партии с отказана регистрация, казва Ярмиш.

Руската власт смята новите играчи като Партията на прогреса за по-опасни от Немцов и Касянов. Опозицията трябва да се консолидира и да участва в изборите „дори ако изглежда, че няма шансове“, коментира политологът Александър Кинев.

Путин подхвана мисълта за създаване на идеократическа държава, в която властта експлоатира населението, за да гради някаква идея, а смисълът на държавността се сведе до подкрепа за Путин, отбелязва аналитикът Дмитрий Орешкин. Затова опозицията трябва да участва в изборите, за да обясни пряката връзка между поскъпването на ред храни и присъединяването на Крим, смята той според „Ведомости“, цитиран от Би Би Си.

Проблемите и перспективите във връзка със следващите избори бяха обсъдени през уикенда и от политтехнолозите в Русия. В Серпухов край Москва се състоя четвъртият форум на специалисти от сферата на политическите професии, пише „Комерсант“.

„В 50-60 окръга кандидатите ще се конкурират кой да бъде излъчен от властта, в 50 до 70 опозицията и местните елити ще се опитат да излъчат сериозни кандидати, а в 30-35 окръга ще успеят да го направят“, прогнозира за вестника политтехнологът Валентин Бианки.

Според него властта ще се опита да организира новите избори за Държавна дума по същия начин като губернаторските тази година – да се споразумее с т. нар. опозиционери от системата, като им даде постове в администрацията или горната камара на парламента.

Това обаче носи рискове – подобни политици едва ли ще завладеят протестния електорат, а същевременно „администрациите са се отучили да работят със стихийни социални протести при влошена икономическа ситуация“, уточнява Бианки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.