„Най-сетне свободен“ или тържество за развода

Бракоразводните тържества се превръщат в голям бизнес

След като най-после се разведе, Уенди Луис реши да отбележи достойно знаменателното събитие. Уенди измъкна от гардероба сватбената си рокля, събра приятелки и заведе цялата задружна компания в Лас Вегас. Там Уенди тържествено разстреля сватбената си рокля с картечни откоси.

Разстрелът в Лас Вегас бе организиран от местна компания, наредила се сред пионерите на един бързорастящ бизнес – организиране на празненства по случай развод. „Мис Луис никога не бе докосвала оръжие преди. Тя докара тук сватбената си рокля и сама я окачи там, където обикновено виси мишената“, разказва Глинда Роудс от компанията „Диворс парти планър“.

„Да бяхте видели израза на лицето й, когато стреляше по тази рокля! Веднага си личеше, че много й се е събрало“, спомня си Глинда. До неотдавна тя уреждала предсватбени партита за хората, които идват в Лас Вегас специално, за да сключат брак тъкмо там.

Но както се знае, над половината бракове в Америка се разпадат. Същата участ сполетяла и самата Глинда Роудс. Изведнъж обаче кой ли не – и жени, и мъже, я отрупали с молби да им организира подобаващи тържества по случай развода им.

Глинда е завъртяла този бизнес през 2012 г. Оттогава той се разраства с такава смайваща скорост, че бизнесдамата вече има множество конкуренти. Фирмата й не предлага само стрелба по рокли – или например по смокинги. Тя може да уреди купон в заведение със стриптийз, традиционно парти в ресторант или игра на голф. За желаещите реално, а не символично да скочат назад в ергенския живот тя организира и парашутни скокове.

Бракоразводните тържества на „Диворс парти планър“ под наслов, да речем, „Едвам оцелях“, „Сам съм си господар“ или „Получих всичко“ излизат средно от 1000 до 5000 долара. Случва се обаче цената да е доста по-висока – според желанията на прясно разведения клиент.

„Най-сетне свободен!“

Ако пък не може да си позволи подобно прахосничество, вместо да стреля с картечница или да скача с парашут, той просто си поръчва „разводна торта“. Сладкарницата „Елийт кейк криейшънс“ край Маями получава поръчки за такива торти горе-долу веднъж седмично.

Съдържателката й Биатрис Отеро разказва, че съвсем неотдавна разведен мъж поискал торта във формата на чанта за стикове с надпис: „Най-сетне свободен! Отивам да играя голф“.

Украсата върху най-популярните сладкиши представлява фигурка на булка със сватбена рокля, повлякла младоженеца за крака към най-близката кофа за боклук. Надпис „Боклука – на бунището“ допълва композицията.

На други торти от този род виждаме тигър да разкъсва жениха или джакузи, в което лежи разфасованият му труп. „Опекох сватбена торта за една клиентка, а пет години по-късно опекох и друга – по случай развода й“, казва Биатрис Отеро. Този вид торти вървят по около 70 долара.

Хотел за разводи

Холандска фирма помага на двойките, решили заедно да отбележат своя развод. Двамата плащат едва 4000 евро и в петък пристигат заедно в посочения хотел. Прекарват там уикенда в консултации с адвокат, изпълняващ и ролята на посредник. В неделя вечерта се развеждат и се разделят – всеки поема по своя път.

Компанията „Диворс хотел“ има вече шест подобни заведения в Холандия и още едно в Ню Йорк. Чертае планове някой ден да предлага услугите си по цял свят. След „хотелския развод“ бившите вече двойки се черпят с шампанско за добре прекарания уикенд.

Защо обаче този вид услуги плъзват тъй бързо из множество страни? Трябва ли да е така? Според психолога Робин Дойч от Масачузетския институт за професионална психология празненствата по случай развод трябва само да бъдат приветствани.

„Хората искат да отбележат с някакъв ритуал момента, в който губят нещо голямо. Това явно им дава чувство за надежда, за примирение със загубата. Отваря се нова глава в живота им“, обяснява експертът.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.