25 години след „Нежната революция“ чехите се страхуват от връщане назад

Ройтерс

Протестът с червени картони срещу чешкия президент Милош Земан. Снимка: АП/БТА

Чехите, които помогнаха за осъществяването на „нежната революция“, свалила подкрепяното от Кремъл комунистическо управление, отбелязват тази седмица 25-ата годишнина от тези събития и в същото време обвиняват сегашните лидери на страната, че отново угодничат пред Москва.

Гневът е насочен най-вече към президента Милош Земан, който възприема проруска линия по въпроса за икономическите санкции и определя пънк групата „Пуси райът“, чиито членки бяха пратени в затвора заради изпълнение на критична към президента Владимир Путин песен в московска катедрала, като хулигани, които не би трябвало да бъдат разглеждани като политически затворници.

Мнозина чехи бяха недоволни от грубия език, който той използва за излагане на позицията си, но и от това, че със сближаването с Москва, както смятат те, той предава наследството на революцията.

„Ние поставяме в опасност своето име, своите постижения и сигурността на бъдещето си“, беше посочено в открито писмо, подписано от основателите на движението „Граждански форум“, което някога беше оглавявано от Вацлав Хавел и помогна за организирането на протестите срещу комунистическото управление.

Украинската криза поставя в неудобно положение много бивши комунистически държави в Източна Европа: те се чувстват притиснати да се присъединят към съюзниците си от Европейския съюз в заклеймяването на Москва заради извършеното от нея анексиране на Крим и подкрепата й за проруските сепаратисти, но не искат да развалят важните търговски отношения с Русия. Това води до обвинения срещу някои правителства, особено в Унгария и Сърбия, че се плъзгат обратно към орбитата на Кремъл.

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка, който е умерен левоцентристки политик и съгласно чешката конституция притежава повечето изпълнителни правомощия, плътно се придържа към линията на ЕС за Русия, въпреки че водеше преговори в общността за по-лека версия на санкциите.

„Агресивни политики“

Някои чехи са чувствителни към каквито и да е признаци на смекчаване спрямо Русия, тъй като смятат това за предателство към Нежната революция и дисидентите като Хавел, който впоследствие стана президент на Чехия.

„Не можем да бъдем надеждни . . . членове на западната общност и в същото време да легитимираме или дори да даваме международна подкрепа за агресивните и незаконни политики на Кремъл“, казаха в своето писмо основателите на „Граждански форум“.

Днес е годишнината от студентския протестен поход през 1989 г., който беше разпръснат със сила от полицията, а това доведе до мирното сваляне на комунизма. Като част от честванията Соботка ще пътува до Вашингтон, за да открие бюст на Хавел в Конгреса на САЩ. Бившият президент почина през 2011 г.

В Прага отбелязаха повода с протест, на който се държат червени картони като тези във футбола, за да покажат недоволството си от президента. „Това, което прави Земан, е напълно неприемливо поведение“, каза 40-годишният рок музикант Мартин Прикрил, чийто призив на страницата му във Фейсбук към хората да се включат в протеста е събрал досега цели 15 000 поддръжници.

През септември Земан пътува до гръцкия остров Родос за форум, чийто председател и основател е съюзникът на Путин Владимир Якунин, включен в списъка с подложените на санкции руски граждани. Докато беше там, той открито говореше против наказателните мерки.

В интервю по радиото този месец 70-годишният президент описа „Пуси райът“ като „порнографска група, която е виновна най-малкото за хулиганство“. Земан използва чешка ругатня, за да обясни едно от значенията на думата „пуси“ на английски. Той също така каза, че бившият петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски е заслужавал присъдата си лишаване от свобода за измама.

На Запад случаят с Ходорковски до голяма степен беше разглеждан като политизиран. Той беше освободен от затвора в края на миналата година малко преди две от членките на „Пуси райът“ по силата на помилване, обявено от Путин седмици преди зимната олимпиада, на която Русия беше домакин.

Още по темата: В чешки филм играчки говорят на децата за Нежната революция

Карел Яничек
Асошиейтед прес

Нежната революция, която стартира в Прага преди 25 години беше началото на рухването на комунизма. Опитайте се да обясните това на децата, които познават само демокрацията.

Това е предизвикателството, с което се заеха двама ветерани на въстанието. Докато споменът за масовите студентски протести все повече избледнява в миналото, те искаха да уловят въодушевлението на митингите, бруталността на полицейското насилие и сюрреалистичните репресии на една държава, която Вацлав Хавел – по-късно президент – беше нарекъл „Абсурдистан“.

И така известният дизайнер на кукли Мирослав Трейнар и кинорежисьорката Татана Маркова обединиха усилията си, за да представят „кадифената революция“ в 30-минутнен филм, който разказва историята на дузина „деца на революцията“ – сега родители – чрез магията на анимацията.

„Родители разкават на децата си защо са се включили в демострациите, защо са искали промяна. Става дума за един повратен момент, който те не са преживели“, казва Трейнар. „Използвахме анимацията, за да го представим във форма, която им е позната, така че историята да ожевее за тях“, допълва Маркова.

Във филмчето родителите избират играчка – малко човече или животинче, и разказват собствената си история, като я движат по голяма карта на Прага. После играчките „оживяват“, за да изиграят драмата на събитията, които събориха комунизма в Чехословакия.

На 17 ноември 1989 година огнени речи в университетски кампус вдъхновява хиляди студенти да излязат на шествие на Вацлавския площад. С падането на нощта полицията се нахвърля срещу тях, бие демонстрантите с палки и ранява стотици в мелето. Неразколебани, студентите започват стачка, митингите никнат като гъби и властите скоро не успяват да ги овладеят.

На 29 декември Хавел става първият демократично избран президент от половин век. „Наистина е трудно да се обясни общата атмосфера, какво можехме да правим, какво ни беше забранено, какво можеше да ни вкара в беля и колко сложно беше всичко“, казва Даниела Крамерова, която участва във филма с дъщеря си Мариана.

Заснемането на филма отнело около четири години и създателите събрали средствата чрез онлайн публично кредитиране – краудфъндинг. Трейнар се надява, че филмът ще вдъхнови децата да проявят по-голям интерес към историята. „Ако нещо не им харесва, трявба да се опитат да го променят“, казва той.

Дванайсетгодишно момиче научило историята на родителите си чрез филма и организирало протест срещу билбордовете в своя квартал. „Не сме я насърчавали да го прави. Тя е умно момиче“, казва Трейнар. Филмът „Какво да кажем на децата?“ ще бъде излъчен на открито на същата улица в Прага, където полицията атакува студентите преди 24 години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.