Косово и Европейският съюз: малък балкански скандал

Косово се тресе, а Брюксел е ужасен. Твърди се, че съдия е бил подкупен по случай на убийство и полицейската и правосъдна мисия на ЕС (ЕУЛЕКС) не е разследвала случая както трябва. Мария Бамие, бивш британски следовател, стоящ зад твърденията, обвинява ЕУЛЕКС във фабрикуване на доказателства срещу нея и раздаване на „правосъдие в стила на Милошевич“.

Федерика Могерини, шеф на ЕС за външната политика, назначи експерт, за да разследва. Двама членове на Европейския парламент казват, че ако обвиненията се потвърдят, ще бъде „катастрофа“. Разследването пак може да предизвика смущение, дори да не успее да представи доказателства за корупция.

Когато ЕУЛЕКС, сега 1600 души, бе разположена през 2008 г., косоварите бяха въодушевени. Мнозина се надяваха, че мисията ще ликвидира организираната престъпност и корупцията. Местните съдилища са неефикасни, корумпирани и поддаващи се на сплашване. Репутацията на ЕУЛЕКС обаче рязко падна. Хората искаха мисията да арестува косовската политическа класа, оплаква се добре осведомен вътрешен източник. Те така и не разбраха, че са нужни доказателства, които да издържат в съда.

Това може да бъде проблем и при последните твърдения. Съдията отхвърля обвиненията. Семействата на двама мъже, осъдени за убийство, се оплакват, че не са осигурили освобождаването им. Може би посредниците са ги измамили. Но климатът на подозрителност в Косово е такъв, че ако следователят стигне до това заключение, мнозина ще помислят, че има прикриване на случая.

Отвратителната култура на тормоз, сплашване и порочна лична надпревара отслабиха ЕУЛЕКС. Андреа Капусела, бивш официален представител, който помагаше в наблюдението на икономическата политика в Косово, каза, че ЕУЛЕКС се е доказала като малодушна, пасивна и страхлива по отношение на косовския елит. В много случаи, допълва той, грешките на мисията не само са предпазили водещи фигури от съдебно преследване, но и реално са подкрепили техните интереси.

За съжаление пратеникът на г-жа Могерини няма да се занимава с тези въпроси. Нито ще проучва други фрапантни странности. През 2009 г. Азем Сила, политически влиятелен приближен на премиера на Косово, бе посочен от разобличител като отговорен за няколко убийства. ЕУЛЕКС още разследва случая.

За съпоставка, ЕУЛЕКС обвини Оливер Иванович, косовски сърбин и водеща сила за етническо помирение в северната част, във военни престъпления. Г-жа Могерини трябва да инструктира своя пратеник да проучи ЕУЛЕКС в цялост, а не само последния скандал.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.