Радикалната левица се готви да оглави за първи път германска провинция

Франс прес

Висш представител на радикалната лява партия „Левите“, приемник на комунистическата партия от бивша ГДР, се готви да наруши табу, поемайки за първи път управлението на германска провинция, 25 години след рухването на Берлинската стена.

В средата на седмицата се очаква 58-годишният бивш профсъюзен деец Бодо Рамелов да сключи споразумение за коалиционно управление в провинция Тюрингия със социалдемократите и Зелените. Така, ако всичко мине по план, след гласуване в местния парламент на 5 декември, той ще стане първият премиер на германска федерална провинция от партия „Левите“.

Тези изгледи разбуниха до такава степен духовете в един край, който остава белязан от комунистическата диктатура, че породиха недоволство от германския президент Йоахим Гаук и канцлера Ангела Меркел. Макар че „Левите“, които по традиция се ползват с голяма изборна подкрепа на Изток, вече са участвали в регионални правителства, а участват и сега в съседната провинция Бранденбург.

На 9 ноември, когато в Берлин се честваше годишнината от падането на стената, около 4000 души се събраха в столицата на Тюрингия, Ерфурт, за да кажат „не“ на „Левите“ – със свещ в ръка, като демонстрантите, които разклатиха ГДР преди 25 години. „Щази вън!“, скандираха те, имайки предвид политическата полиция в бивша Източна Германия.

„Левите“ беше създадена през 2007 г. от съюза на наследниците на бившите комунисти от Германската единна социалистическа партия, управлявала в някогашна Източна Германия, с разочаровани членове на социалдемократическата партия в Западна Германия.

„Пътят беше дълъг, но стигнахме до етапа, когато можем да започнем да пишем новата политическа глава в историята на Тюрингия“, отбеляза със задоволство Бодо Рамелов в интервю с АФП, дни преди края на коалиционните преговори.

На регионалните избори на 14 септември партия „Левите“ завърши втора с 28,2 процента от гласовете след Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел (33,5 процента от вота), управляващ Тюрингия от 1990 г., когато се състояха първите свободни избори в бившата ГДР. Социалдемократическата партия (с 12,4 процента от гласовете на последните избори при 18,5 през 2009 г.) излезе изтощена от петгодишната подялба на регионалната власт с ХДС. Формацията, както и Зелените, реши единодушно да се съюзи с Бодо Рамелов.

Критикувайки избора на социалдемократите, канцлерът Ангела Меркел, отбеляза, че бъдещата коалиция е „лоша новина“ за Тюрингия, малка горска и земеделска провинция с 2,1 милиона жители. „Проект за помирение“

Нещо още по-забележително е, че президентът Йоахим Гаук, бивш пастор – борец за човешки права в ГДР, наруши политическата наутралност на поста си, за да изрази своето безпокойство. „Хората, които познават ГДР и са от моето поколение, трябва да положат големи усилия да приемат това“, заяви той. „Наистина ли тази партия се е разграничила от идеите, в името на които Германската единна социалистическа партия потискаше хората, че да й гласуваме пълно доверие?“, запита той в телевизионно предаване.

„Не съм представител на ГДР и партията ми не е носталгичен клуб, който иска да възроди ГДР“, отвърна Рамелов, вярващ човек, израснал на Запад, в съседната провинция Хесен и възприемащ себе си като свързващо звено с Изтока. Той обяснява, че коалицията му е „проект за помирение“, и твърди, че иска да води „изцяло прагматична регионална политика“.

„Трудно е да дадеш властта на партия, която не е разчистила в двора на собствената си историята“, отбелязва водачът на парламентарната група на ХДС в Тюрингия Майк Моринг, твърдейки, че в редиците на „Левите“ все още има бивши сътрудници на Щази. „Тази красива провинция заслужава да е нещо повече от лаборатория за експериментално правителство“, каза той пред АФП.

Съюзът „Червени-Червени-Зелени“, като цяло отхвърлен на национално равнище, изглежда предизвиква съгласие в Тюрингия.

Тридесет и девет годишният книжар Гернод Зиринг, на когото АФП попадна в Ерфурт и който е бил дете по време на комунистическия режим, смята, че това е възможност да се поеме „в невъзможна при ХДС посока“. „Разбирам, че някои се страхуват, тъй като са страдали в епохата на ГДР“, но коалицията ще „води реалистична политика“, казва убедено той и добавя: „А ако нещата не се развиват, както трябва, винаги можем да протестираме“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.