Пабло Иглесиас – лицето на „възмутените“ в Испания

Франс прес

Пабло Иглесиас. Снимка: от тв екрана

Пабло Иглесиас, европейският депутат с нетипичен вид, носещ дългите си коси, вързани на конска опашка, беше избран в събота начело на партията Подемос. На 36 години той успя да даде лице и партия на „възмутените“ и предизвика електрошок в традиционната испанската политическа класа.

„Трябва да сложим край на привилегиите на политиците. Неприлично е да гледаме как онези, които ни налагат строги икономии, живеят на широка нога“, пише в туитовете си този оратор, който в събота беше избран за генерален секретар на партията Подемос с 88,7 процента от гласовете на партийните активисти.

„Трябва да се превърнем във враг на безсилието“, каза Иглесиас в събота, преди да изпее с хилядата активисти, събрали се в театър в Мадрид, песента „Всичко се променя“ на латиноамериканката Мерседес Соса.

Партията на Иглесиас е единствената, която успя да привлече масово гласовете на „възмутените“ – зародилото се през май 2011 г. за всеобща изненада спонтанно движение, подхранвано от недоволството и възмущението от кризата и от корупцията. Някои от членовете на това движение организираха символичен палатков лагер в продължение на няколко месеца на площад „Пуерта дел Сол“ в центъра на Мадрид.

Пабло Иглесиас е роден на 17 октомври през 1978 г. в народното предградие на Мадрид Вайекас. Той е кръстен на основателя на Испанската социалистическа работническа партия Пабло Иглесиас, почитан от неговите родители социалисти.

Запален по латиноамериканските освободителни движения, Педро Иглесиас споделя убежденията си с приятелката си Таня Санчес, депутатка в областния парламент на Мадрид от еколого-комунистическата партия Обединена левица – Зелени.

Този открит антилиберал, университетски преподавател, произхождащ от комунистическата младеж и от антиглобалистките движения, съумя да съчетае способността си да общува с прилагането на практика на курсовете си по социална политика, които води в престижния мадридския университет Комплутенсе.

Партията Подемос „Ние можем“, вдъхновено от американското: Yes we can междувпрочем беляза шеметен напредък от зараждането си през януари насам и в неотдавнашните допитвания тя дори беше поставена на първо място пред двете традиционни партии – управляващата Народна партия и Социалистическата партия. Това поставя под въпрос двупартийния модел, който доминираше в Испания от края на франкистката диктатура 1939 г. – 1975 г.

За всеобща изненада Пабло Иглесиас беше избран заедно с още четирима членове на Подемос през май в Европейския парламент. Той е много усърден там и превърна ЕП в предпочитана трибуна, от която, подобно на лидера на гръцката опозиционна партия Сириза Алексис Ципрас, критикува „подчинението пред финансовите елити, които заплашват бъдещето на Европа“.

Каква е тайната на Иглесиас? „Той се представя много добре по телевизията. Концентрира се върху социалните мрежи и телевизията, защото там се намира електоратът му“, разказва колегата му Фернандо Вайеспин, преподавател по политически науки в Комплутенсе.

Свикнал с „тертулиас“ – дългите политически дебати, които толкова се харесват на медиите в Испания, Педро Иглесиас стана известен, докато водеше подобна емисия, излъчвана първо по интернет, а после по телевизията.

Резултатът: Педро Иглесиас се владее напълно. В случай на диспути, той остава невъзмутим, подчертава Фернандо Вайеспин.

Иглесиас си служи в своите аргументации с термини, които цялата политическа класа също започна да използва, като например думата „каста“ за елитите, които той критикува.

Критиците на Иглесиас обаче твърдят, че неговите изказвания са демагогика, че чрез тях се опитва да се хареса на хората, и критикуват неговата близост със страни като Куба или Венецуела и дори го обвиняват, че е финансиран от тези държави.

„Имам чувството, че слушам Фидел Кастро по време на кубинската революция през 1959 г.“, заяви по адрес на Иглесиас собственикът на две успешни компании Леополдо Фернандес-Пухялс и така резюмира мнението на много испански бизнесмени, които се страхуват по-специално от програмата за национализации и за преструктуриране на дълга, предлагана от Подемос.

Според бизнесмена, ако Пабло Иглесиас дойде на власт, страната ще потъне.

Вестникът на десницата „А Бе Се“ критикува потока от думи, който бълва този оратор, грижейки се единствено за имиджа си, и изразява съжаление, че избирателите не познават неговата „левичарска“ и „неизпълнима“ програма, в която се съдържа например идеята за референдум за излизане от НАТО или отхвърлянето на военни намеси на Испания в международни конфликти.

„Той знае кога да избягва деликатните въпроси, но ще дойде момент, в който това няма да върши работа“, казва Фернандо Вайеспин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.