Мачът на Пулев приключи. Слухове за нередности се разпространяват само във Фейсбук

По повод множеството коментари, че в мача световният шампион Кличко се е бил с ръкавици с метални шини в тях, използвал е непозволени удари и това му е донесло победата, получихме по мейла обяснителен коментар по въпроса от Божидар Чеков, екперт в бокса (виж по-долу за него):

Илюстрация от сайта actualno.com към коментари за Пулев и негови изказвания.

Мачът приключи! Но въображението на болни мозъци продължава!

Абсолютно всичко, свързано с боксов мач, се проверява от делегат на федерацията, трима странични съдии и един рингов рефер.

Менажерите и треньорите на двамата противници участват в оглеждането на всички подробности.

Тегленето и медицинската проверка са публични. Бинтовете се проверяват преди слагане на ръкавици. Контролират се дори и шортите и съдържанието под самите шорти, защото боксьорите са длъжни да носят предпазни колани от гьон. Поне 10 души участват в проверките и оглеждането за спазване на правилата, преди двамата да се качат на ринга.

Резултатът може да бъде оспорван, но не в медиите, а чрез официална контестация. Тя се изготвя от менажерите и адвокатите на загубилия мача. Подаването на такава означава, че загубилият мача оспорва победата на противника и дава съответните аргументи.

Контестацията е нож с две остриета, защото се оспорва арбитража и компетентноста на федерацията по бокс. Ако се окаже, че аргументите не са валидни, може да се наложи парична санкция върху „контестиращия“. Това означава, че тимът на Кубрат Пулев може и да не получи уговорения 1 милион и половина долара!

Явно поради това много се говори, но нищо не се предприема.

Ето защо време е да не се разпространяват слухове за въображаеми нередности, които откривате само във фейсбук!

–––
* Авторът е бил юношески шампион по бокс на България, с 80 боксови мача зад гърба си. Емигрирал е във Франция през 60-те години. Пет години е бил рефер във Франция и в продължение на 20 години е имал боксова зала. Четирима негови ученици са станали републикански шампиони там. Авторът, също така, е дългогодишен коментатор в списание „Тема“. Заглавието е на e-vestnik

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.