Има ли живот за Донбас без Украйна?

Разграбеният магазин на Метро в Донецк. Снимка: УРА-информ

Киев планира до 1 декември да прехвърли всички бюджетни организации в сепаратистки Донбас на териториите, контролирани от украинското правителство. Както разпореди с указ президентът Порошенко, Киев ще спре да обслужва банковите сметки в т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

На практика това означава цялата власт в самопровъзгласените образувания да мине в ръцете на местните „парламенти“, „правителства“ и „ръководители на администрации“. Занапред ще се наложи самозваните лидери не само да си делят сфери на стопанско влияние, но и да отговарят за поетите задължения пред населението на региона.

Русия няма да им помогне

След анексията на Крим сепаратистките водачи в Източна Украйна бяха убедени, че също като полуострова Донецка и Луганска област много бързо ще се включат в Руската федерация. Смятаха, че за целта е достатъчно да изгонят „укрите“ (както наричат те украинците), да вдигнат руския трикольор и да викнат с глас на някой митинг: „Путин, помагай сега!“. Но сметките им излязоха криви.

Пет месеца след началото на военната кампания се разбра, че на Владимир Путин не му е до депресивните и разрушените градове и села в Източна Украйна. Излезе, че той не ги ще – нито пък ги иска бюджетът на Русия. Наемници – заповядайте, оръжия – заповядайте, някаква хуманитарна помощ – заповядайте. Но субсидии – в никакъв случай!

Де юре Донецка, както и Луганска област, бяха и си остават част от украинската държава. Путин е наясно с това. Всеки път, щом говори пред публика, той подчертава: Украйна, ДНР и ЛНР трябва да се разберат помежду си. От което следва изводът: Русия няма причина да инвестира собствени средства във възстановяването на инфраструктурата в Източна Украйна.

Донбас не е Крим

Някой ще възрази: ами Крим? Нали там имаше и референдум, и местната власт също заяви, че полуостровът е независим и смята да се присъедини към Руската федерация. Двете ситуации обаче са несравними. В Крим имаше все още някакъв намек за легитимност – формално решенията бяха взети от Върховния съвет на автономната република.

А в Източна Украйна никой не отрони и дума за правна основа – властта бе превзета с въоръжена сила, започнаха военни действия срещу украинската армия, създадени бяха собствени „парламенти“ и „правителства“. Все криминално наказуеми деяния. В ДНР и ЛНР управляват самозванци. Русия може да ги подкрепя, но не и да ги признае.

Кой кого храни?

За Донбас отдавна съчиняват митове – и единият е, че регионът храни цяла Украйна. Мит, дейно експлоатиран от донецкия политически елит и през мандата на президента Кучма, и през управлението на Янукович. Първият волю-неволю се съобразяваше с местните „донове“, вторият вгради в централната власт мнозина пришълци от донецкия край. И този мит щеше да пребъде, ако не бе избухнала войната в Донбас.

Днес е очевидно, че Донецка и Луганска области не изхранват Украйна. Дори във военни условия ДНР и ЛНР получаваха дотации от държавния бюджет. През последните няколко месеца източноукраинските мини получиха от хазната близо 3 милиарда гривни, сиреч над 150 милиона евро.

След псевдоизборите от 2 ноември в Донбас Киев – в лицето на премиера Арсений Яценюк, заяви: никой няма да ви дотира, оправяйте се сами. Новината бе посрещната твърде остро в ДНР и ЛНР, особено от пенсионерите. А тъй наречената общественост в самопровъзгласените републики публично осъди действията на централната власт. Онази власт, която местните хора не признават. Онази власт, чиито знамена горят по централните си площади. Онази власт, чиято армия посрещат с оръжие в ръце.

Къде другаде би си представил човек нещо подобно: въоръжени превземат част от територията на държавата, създават там свои „органи за самоуправление“, въвеждат собствени „данъци“, събират пари от всички предприемачи по тези земи и отгоре на всичко искат централната власт да плаща заплати и пенсии?

Правилно ли действа при това положение правителството на Украйна? Безспорно да. Поне спрямо „псевдовластите“ в ДНР и ЛНР. Защото е пълен абсурд централната власт да води военна операция в Източна Украйна и същевременно да отпуска от бюджета пари за териториите под контрола на бунтовниците.

Донбас няма бъдеще

Ръководствата на самопровъзгласените републики не ще успеят бързо и сръчно да организират собствена икономика. Днес това е очевиден факт. Стопанството е разрушено, икономическите и финансовите връзки – скъсани, а на власт са дошли дилетанти. Всичко това създава сериозни проблеми на Донбас. Последиците са лесно предсказуеми: „републиките“ ще минат към бартерни обмени и купони за храна, ще се появи дефицит на стоки, малоимотните слоеве ще затънат в мизерия, а престъпността ще расте.

А може и да бъде спряно снабдяването с газ и ток (от което Киев засега се въздържа) – прочее, очертава се драматична картина. Лидерите на ДНР и ЛНР рано или късно ще се видят принудени да търсят диалог с украинската власт. Друг път за тях няма. Въпросът е само дали след всичко станало управляващите в Киев ще седнат на масата за преговори.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.