Ислямска държава „прелъстява“ френски младежи

Франс прес

Феминистки палят знамето на Ислямска държава на протест в Париж. Снимка: от видео

Те са Максим, Елен, Давид, току-що са надраснали тийнейджърската възраст и са млади и обикновени французи, които приемат исляма и се посвещават на радикалния интегризъм, предизвиквайки изумлението на обществото пред техния преход.

„Той не замина, за да причинява на някого зло“, казва Рене, съсед на родителите на Максим Ошар, идентифициран като един от групата на палачите на „Ислямска държава“, обезглавила този уикенд двайсетина сирийски пленници.

„Той беше мило момче, което не създаваше никакви проблеми. Те сигурно са го дрогирали“, допълва съпругата на Рене – Жанин, която едва сдържа сълзите си, когато си спомня за малчугана, играл си с нейните внуци в Боск-Роже-ан-Румоа, градче в Нормандия, в северозападната част на Франция.

Максим, както и 17-годишната Елен, за която в началото на октомври френските медии разказаха, че е имала безпроблемен живот, докато не се променила напълно на 15 години, или пък Давид Дрюжон, убит в началото на ноември при удар с американски безпилотен самолет, несъмнено не са представителна извадка на хилядата французи, заминали да се бият в Сирия и Ирак. Но всички те имат нещо общо – те са от семейства на атеисти или католици и приемат исляма често много млади – на 13 години в случая с Давид, 15 години в случая с Елен, чиято майка се бори, за да я върне в правия път и да й попречи да напусне Франция, и 17 години в случая с Максим.

В миналото радикалните ислямски проповеди достигаха основно до млади и крехки в социален и семеен план хора. Днес тези проповеди успяват да повлияят на младите хора от много различни семейства, казва Дуня Бузар, директорка на Центъра за превенция на сектантските отклонения, свързани с исляма.

Религиозният антрополог Дуня Бузар е съавтор на неотдавнашен доклад за младите френски джихадисти, изготвен съвместно с бившия преговарящ на елитните френски полицейски сили за специални операции RAID Кристоф Копен и образователният експерт Сулейман Валсан.

И тримата използват за доклада си данни за 160 семейства, които са се свързали с центъра на Дуня Базар от февруари насам. От тези 160 семейства, които са се обърнали към центъра, за да се намеси той срещу радикализирането на някое дете и да попречи на неговото заминаване за Сирия и Ирак, 80 процента се определят като атеисти, а 67 процента като представители на средната класа.

Младежите на възраст между 15 и 21 години са в най-засегнатата възрастова група 63 процента , според същия доклад, който отбелязва, че интернет е средството за приобщаване към радикалния ислям в 91 процента от случаите.

„Новият терористичен дискурс“ усъвършенства методите за вербуване, овладявайки интернет дотолкова, че дори се стига до персонализиране на офертите, които могат да се харесат на напълно различни младежи, посочват авторите на доклада.

Те разкриват „пет мита“, действащи ефикасно – модела на „героичния рицар“, който се харесва на момчетата; заминаването за Сирия в името на „хуманитарна кауза“, оценявано от малолетните момичета; „носача на вода“, обозначаващ онези, които си търсят лидер; позоваването на военната видеоигра Call of duty, което е предназначено за младите, които искат да се бият, както и търсенето на свръхсила, което привлича онези, които „не си поставят граници“.

Според цитирани от в. „Монд“ данни новоприелите исляма стават все по-голяма част в редиците на групировката „Ислямска държава“. От 376 намиращи се в Сирия французи, 23 процента не са израснали в мюсюлманската култура, уточнява изданието.

Според Жан-Пиер Филию, специалист по арабско-мюсюлманския свят, цитиран от вестника, това обръщане към радикалния ислям процъфтява на базата на непознаването на исляма. Младите новоприели исляма имат мисия да вербуват други младежи. „Те вербуват в обкръженията си. Така че днес няма типичен профил на джихадиста, а съпоставяне на различни категории“ – католически, атеистки, мюсюлмански, живеещи заедно, разделени, сплотени или разединени семейства, посочва експертът.

В понеделник френската полиция обяви, че разследва информацията, че втори французин е част от палачите на ИД. Властите посочиха само, че става дума за 22-годишен младеж, приел исляма. БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.