Сериалите – най-големият износ на Турция

в. Хюриет дейли нюз

С нарастваща популярност в близо 40 страни драматичните телевизионни сериали на Турция се оказват важен източник за икономиката и несъмнено оръдие на меката власт. Само попитайте феновете на Туба Бююкюстюн, актриса, популярна в Дубай, Москва и Монте Карло!

Бююкюстюн стана едно от най-популярните телевизионни лица в Близкия изток. Скорошно проучване показа, че тя е сред най-известните имена в Арабския свят, а куклите Барби с нейния лик имат колекционерска стойност в Русия. Име, познато от телевизионния екран в Турция повече от десет години, Бююкюстюн е спечелила награди от различни места по света – от Сърбия и Черна гора до Монте Карло. Популярният сериал с нейно участие „Гордата Аси“ се е излъчвал в 67 държави.

Бююкюстюн наскоро се появи по Ем Би Си, базирана в Дубай панарабска телевизия на саудитски медиен магнат. Широко разпространен е слухът, че емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал Тани, е един от най-големите й фенове, а сега тя е номинирана за международна награда Еми за най-добра актриса.

За по-малко от десет години турските телевизионни драми се превърнаха в културен феномен, важен финансов източник и неоспоримо оръдие на меката власт, както в Турция, така и в близо 40 страни, на фона на променящата се динамика в глобалната политика. Продукциите стават все по-големи, в кастингите участват високо платени световни звезди, сценичното облекло и декорите са пищни. Историите? Е, те са все така мелодраматични, повтарящи се и често поляризиращи.

Статистиката на министерството на културата и туризма показва как телевизионните сериали са се превърнали в източник на влияние през последното десетилетие. Над 15 хиляди телевизионни часа драма са били продадени през последните две години на над 75 държави, което е донесло приходи от близо 200 милиона долара. През 2007 г. тази сума е била около милион долара, а прогнозираната стойност за 2023 г. е един милиард долара.

Приблизително 100 турски сериали са били изнесени в Близкия изток, Балканите, Кавказ, арабския свят и дори в Афганистан, Пакистан и Швеция. Стари и нови любими поредици като „Листопад“, „Истанбулска приказка“, „Майка ми“, „Перла“ и „Долината на вълците“ намериха място в праймтайма в разнообразни страни като Ирак, Иран, Египет, България, Гърция, Македония, Русия и Казахстан.

През 2012 г. Македония се заигра със закон, ограничаващ излъчването на турски сериали. „Всички те са интригуващи, но 500 години под турско робство са достатъчни“, каза тогава македонският министър на информационното общество и администрацията Иво Ивановски.

Според проучване, извършено от Турската организация за икономически и обществени проучвания (ТЕСЕВ) в 16 близкоизточни държави, трима от четирима души са гледали турски сериал.

Макар че сериалите, които представят по-реалистична картина на средната класа в Турция и живота на тези хора, са малко, почти всички популярни поредици са поразително близки до латиноамериканските сапунените опери и теленовели, които някога, през 80-те години, бяха короната на турската поп култура.

Турските сериали често пъти съпоставят живота и блясъка в големите имения на Истанбул и феодалния гнет на селския живот. Те разказват за опасни любовни истории и игри за власт с всички класически архетипи на една сапунена опера.

Отчетливите класови различия в по-голямата част от тези драми са ясно обособени и често пъти пресилени. Богатите са неприлично богати със съмнителен морал, а бедните са често пъти уважавани и високоетични хора. Историите често пъти се развиват в света на богатите с имения, автомобили, дрехи и партита в центъра на внимание – неща, иначе невидими за т.нар. „99 процента“.

Сред зрителите извън Турция тези сериали определено служат за насърчаване на туристическата привлекателност на страната и особено на Истанбул.

„Обичам турските сериали, понеже са толкова романтични и заради тяхната невероятна природа – морето и планините. Мисля, че тази природа привлича хората да отидат и да видят Турция“, посочва Мерна Хосам, експерт по социалните медии от Египет, в материал на сайта yourmiddleeast.com. „Също така те имат чисти места и чисти сгради. Да гледам турските сериали като цяло ми вдъхва усещане за спокойствие и комфорт“.

Изследователят Мохамед Зайед обяснява нахлуването и огромната популярност на турските сериали в арабския свят с големия вакуум. Далия Ахмед, една от анкетираните от Зайед, казва за интереса си към турските драми: „Бях привлечена от сериалите, защото те имат различни сюжети, сценариите са удивителни, а музиката е извънземна.

Те представят много песни от своето наследство и се стига до там, че ние ги използваме като ринг тонове за телефоните си. Актьорската игра е толкова добра, а плюс е и красотата на актьорите, които изпълняват главните роли“.

Съдейки по нарастващата популярност на турските телевизионни актьори зад граница, добрият външен вид, както изглежда, определено е плюс.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.