Зверско убийство в синагога отприщи нов цикъл на насилие

Нападение в синагога в Ерусалим беше извършено от двама палестинци и отне живота на петима души.

Вълна на терора заля Ерусалим, пише френският в. „Монд“, цитирайки израелския премиер Бенямин Нетаняху. Напрежението достигна връхна точка в Израел и на Западния бряг. Атентатът в синагогата стана два дни след като палестински шофьор бе намерен обесен в автобуса си в депо в Западен Ерусалим в неделя вечерта.

Съдебният лекар, извършил аутопсията, обяви, че става дума за самоубийство, но тази версия се оспорва от палестински съдебен лекар и от близките на шофьора. Те твърдят, че по тялото на палестинеца има следи от мъчения, че там където е намерен обесен трупът, е невъзможно човек да се обеси сам и че става дума за престъпление на расистка основа, посочва „Монд“.

Сблъсъците между радикални израелци и палестинци станапа всекидневни. През последния месец петима израелци и един чуждестранен турист бяха убити от палестинци с хладно оръжие и при врязването на автомобили в пешеходци. Половин дузина палестинци също бяха убити, сред които и предполагаемите извършители на тези нападения, посочва френският всекидневник.

Израелският премиер обеща твърд отговор на нападението в синагогата. Министерството на вътрешната сигурност обяви, че властите имат намерение да отменят някои ограничения за носенето на огнестрелни оръжия с цел самозащита, посочва в. „Фигаро“. Изданието припомня, че три от жертвите на атентата бяха с двойно израелско и американско гражданство, а една с британско и израелско гражданство.

Клане по време на молитва, пише в. „Кориере дела сера“. Четири от петте жертви са били влиятелни и уважавани духовни лидери в утраортодоксалния квартал Хар Ноф, в който беше извършено нападението, допълва вестникът. Хамас уби четирима равини, за да си отмъсти за палестинския шофьор, който беше намерен обесен в автобуса си в неделя, пише в. „Стампа“. Терорът се върна отново в Ерусалим, допълва в. „Република“.

Между израелците и палестинците започна нов цикъл на насилие и няма изгледи той да приключи в обозримо бъдеще, пише в. „Индипендънт“. Този път нападението в синагогата както изглежда беше свързано с натиска, който упражняват ултраортодоксалните евреи, за да получат разрешение да се молят на мястото известно като Храмовия хълм в Ерусалим. Мюсюлманите вярват, че на това място пророкът Мохамед се е възнесъл в рая.

В. „Гардиън“ предава разкази на свидетели на нападението, като набляга на неговото религиозно измерение и припомня, че четири от жертвите са ултраортодоксални равини. В ивицата Газа, контролирана от Хамас, хората вчера празнуваха и някои дори изнесоха сергии със сладки, с които да черпят в знак на задоволство, добавя вестникът. Народният фронт за освободените на Палестина, малка палестинска групировка, обяви, че двамата братовчеди палестинци, извършили атаката в синагогата, са негови членове, но не уточни дали им е поръчал атаката, допълва британският вестник.

Израелците са обезпокоени, че най-страшното предстои, пише в. „Вашингтон пост“. Един от убитите в синагогата равини – Моше Тверски, който има и американско гражданство, произхожда от две от най-влиятелните фамилии в ортодоксалния юдаизъм, добавя вестникът.

В нападението, което потресе Израел, нападателите отново както изглежда са действали сами, а това е ново предизвикателство за израелските тайни служби, посочва в. „Ню Йорк таймс“ и предупреждава за опасността от избухване на религиозна война във връзка с Храмовия хълм.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.