Опасност от религиозна война в Ерусалим

Не трябва да се позволи конфликтът между Израел и палестинците да прерасне в религиозна война, пишат световни медии. Никой не може да гледа спокойно, без да потръпва, картините от кървавото убийство в ерусалимската синагога „Хар ноф“, пише британският „Гардиън“.

Това са картини на погром. Убийство в синагога е наистина отвратителен акт на насилие и сега израелските и палестинските лидери трябва да действат, за да предотвратят прерастването на техния конфликт в битка на мюсюлмани срещу евреи. Именно това е голямата опасност – че този дълъг и кървав териториален конфликт ще ескалира в нещо още по-неподатливо за уреждане – свещена война, пише „Гардиън“ в редакционната си статия.

Нападайки хора, докато те се молят – и нека да подчертаем, не на окупирания Западен бряг или в анексирания Източен Ерусалим, а вътре в самия Израел, в границите му отпреди 1967 г., убийците от вторник рискуват да превърнат конфликта между палестинци и израелци в битка на мюсюлмани срещу евреи.

Израелската правосъдна министърка Ципи Ливни бе права да каже, че трябва да тръпнем от ужас пред изгледите за такава война, защото „религиозните войни нямат изход“.

От това произтича и друга опасност – че Ерусалим става фронтова линия в такава битка. Това би означавало конфронтация улица по улица, дори ръка срещу ръка, ако жестокостта, на която станахме свидетели във вторник, се повтори. Статуквото, което, макар и трудно, поддържа мира по светите места – районът, известен на евреите като Храмовия хълм, а за мюсюлманите – като Харам ал Шариф, просто ще рухне, заключава „Гардиън“.

Сходно мнение изразява англоезичният израелски вестник „Джерузалем пост“. За разлика от религиозните войни, политическите имат решения, подчертава авторът още в заглавието. Той изтъква голямата отговорност на лидерите на Израел и на палестинците да обуздаят страстите и от двете страни и да демонстрират разумен и спокоен политически подход заради опасността убийствата в синагогата в Ерусалим да предизвикат неконтролируем прилив на омраза, безнадеждност и страх.

Авторът особено остро критикува политиката на премиера Бенямин Нетаняху, който според него действа точно в обратна посока с политиката и думите си. Според него в Ерусалим няма да има надежда, сигурност и мир, докато свещеният град не стане столица на две страни – на Израел и на Палестина.

Един отворен град, живеещ в мир и признат от света като столица на двете доскоро враждуващи страни – това е формулата. И тя е възможна, въпреки всички трудности. Възможни са политически решения за града, които ще гарантират сигурността и на израелци, и на палестинци.

Трябва да се предотврати опасността войната между тях да прерасне във война между юдаизма и исляма. Когато една политическа война стане религиозна, шансовете за компромис и разбирателство бързо умират. Не можем да позволим това да се случи, пише авторът на „Джерузалем пост“.

Кметството на Ерусалим обяви, че набира доброволци за служба в Гражданската гвардия, след последните терористични нападения в града, където обстановката продължава да е крайно напрегната, съобщиха израелски медии.

През двата дни след нападението в ерусалимска синагога, при което загинаха петима души, освен двамата терористи, в Гражданската гвардия са постъпили близо 300 доброволци.

В някои детски градини в Ерусалим е поставена въоръжена охрана. В град Ашкелон, в южен Израел, кметството забрани на араби да работят в детски градини. Против тази мярка се обявиха много политически дейци в страната. Те изтъкват, че забраната влиза в противоречие с израелската конституция, предоставяща равни права на всички граждани – и евреи, и араби, отбелязва агенцията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.