Кремъл лъска имиджа в чужбина, затяга гайките у дома

Франс прес

Главният редактор на „Ехото на Москва“ Венедиктов и Путин. Снимка: от тв екрана

Телевизия Ер Те отвори студиа в Лондон. Започна работа и „Спутник“ – мултимедийна служба, излъчваща новини на чужди езици. Кремъл полага всички усилия, за да бъде чут в чужбина неговият „алтернативен“ глас, но същевременно все повече затяга контрола над медиите в Русия.

Лансиран с пищна церемония, проектът „Спутник“ даде тон на цялата кампания за борба „срещу агресивната пропаганда, която захранва света и налага еднополюсна гледна точка“, както се изрази неговият директор Дмитрий Кисельов – водещ, критикуван по-специално за изявления, възприети като хомофобски и антиамерикански.

„Спутник“ разказва премълчаното от другите“, гласи девизът на новата мултимедийна платформа, която ще излъчва на 30 езика от 2015 г. Ден след официалния старт – на 11 ноември, една от първите статии даде тон: „САЩ нямат достатъчно доказателства, че военните колони в Донецк (Източна Украйна, бел. на АФП) принадлежат на Русия“.

Тази седмица „Спутник“ помести статия за последния ръководител на Съветския съюз Михаил Горбачов, в която американският лидер Барак Обама е наречен „президента с вързани ръце“ (на англ. – lameduck). В друга статия се казва: „НАТО си затваря очите за руските усилия да бъде стабилизирана ситуацията в Украйна“. Предлагат се и много подчертано фактологични материали.

Инструмент за пропаганда в чужбина

Наблюдатели заклеймиха веднъж завинаги новата платформа като инструмент за пропаганда в ръцете на руския режим. „Държавата няма нужда от средства за информация, а от инструменти за пропаганда. „Спутник“ е средство за пропаганда в чужбина“, обясни пред АФП журналистът Александър Подрабинек, бивш съветски дисидент.

„Спутник“ не е единствената медия, в която руските власти инвестират, за да представят в чужбина позицията на Русия. През 2005 г. например бе създадена държавната телевизия Ер Те (бившата „Раша тудей“), излъчваща на английски, арабски и испански език. Разработва се и схема от предавания на френски език.

През 2010 г. този канал откри собствени студиа във Вашингтон, а сега и офиси в Лондон. Новият клон на Ер Те във Великобритания обаче бързо стана обект на полемики – британската агенция за надзор на телекомуникациите Ofcom го обвини, че отразява „не съвсем безпристрастно“ някои събития в Украйна.

„Веднага след като пуснахме нашата телевизия в Обединеното кралство, ни заплашиха с отнемане на лиценза заради скалъпени обвинения. И това ми било демокрация“, остро реагира главната редакторка на Ер Те Маргарита Симонян. Тя постоянно изтъква, че каналът е „алтернативен“ източник на информация, и го противопоставя на големите западни медии.

Контрол върху популярните медии

Медиите, финансирани от Кремъл, печелят все повече територии; независимите обаче все по-трудно оцеляват в Русия. Там уволняват знакови фигури като главната редакторка на най-стария и най-четен новинарски сайт – Lenta.ru. Гласуват закони, съдържащи принуда – един от тях примерно ограничава на 20 процента чуждестранното дялово участие в руски средства за масова информация. „Кремъл си служи с всякакви средства, за да има влияние върху медиите“, обяснява независимият аналитик Александър Морозов.

В този контекст американската телевизия Си Ен Ен заяви, че към края на годината ще спре да излъчва в Русия. Неотдавна взеха на мушка и една от последните медии, критично настроени към властта, станала символ на свободното слово по времето на Елцин – радио „Ехото на Москва“.

Ръководството на радиостанцията, 66 на сто от чиито акции държи „Газпром медиа“ – дъщерна фирма на газовия гигант „Газпром“, бе решило да уволни журналиста Александър Плюшчев, поместил в Туитър несъвместим с добрия тон коментар за смъртта на големия син на Сергей Иванов, шефа на президентската администрация в Русия.

Малко преди това журналистът също бе разбунил духовете с програма за всекидневието на украинските войници, водещи битки с проруски бунтовници на летището в Донецк. Заради което руската служба за медиен надзор отправи упрек към „Ехото на Москва“, че разпространява „информации, оправдаващи военни престъпления“.

Главният редактор на радиото – емблематичният Алексей Венедиктов, влезе по този повод в открит конфликт с дирекцията, която заплаши да уволни и него. В сряда обаче „Ехото на Москва“ съобщи, че ръководството й е отменило решението да уволни Плюшчев.

Целта на Кремъл „е да засили контрола върху популярните медии и да наложи на редакциите автоцензура под страх от гонения“, смята Морозов. „Кремъл много се уплаши“ по време на демонстрациите с небивал размах от 2011-2012 г., предшествали завръщането на Владимир Путин на президентския пост, отбелязва той. „Всяко противодействие, всяко критично мнение в каквато и да било форма вече е неприемливо“ за властите, добавя наблюдателят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.