Джихадисти „родно производство“ тревожат вече и Мадрид

Франс прес

Испания открива за себе си явление, добре познато вече във Франция и Великобритания – крайната радикализация на някои мюсюлмански младежи и джихадизмът, избуяващ „на местна почва“, пораждат тревоги в Мадрид.

Десет години след атентатите от 11 март 2004 г., причинили смъртта на 191 души в Мадрид и приписани на мароканска група ислямисти, свързани с Ал Каида, „пред очите ни разцъфва ‘местен’ джихадизъм“, обясни експертът Фернандо Реинарес на форум за „глобалния тероризъм“, организиран тази седмица в Мадрид.

„Това не е нещо ново за Обединеното кралство или Франция; ново е обаче в Испания и Италия, изтъкна той.

За десет години в Испания бяха арестувани близо 500 души от различни националности, заподозрени в дейност, свързана с ислямисткия „тероризъм“.

От 2013 г. насам около 70 на сто от задържаните за правонарушения, свързани с джихадизма, са испански граждани. Броят им расте „експоненциално“, сочи скорошен анализ на Кралския институт „Елкано“ – мозъчен център със седалище в Мадрид.

И на всеки десет от тях деветима са родени в Испания, твърди Фернандо Реинарес, автор на доклада.

За периода от 17 години преди 2013 г. родом от Испания са били едва 5 на сто от задържаните за подобни деяния.

Най-малко стотина испанци са се влели в редиците на „джихадистките милиции“ в конфликтните зони на Ирак или Сирия, съобщи в сряда посланикът на Испания в Багдад Хосе Мария Фере де ла Пеня на конференция за „глобалните заплахи, джихадизма и „Ислямска държава“ – групировката, контролираща обширни иракски и сирийски земи, в които провъзгласи „халифат“.

Броят им изглежда незначителен в сравнение със стотиците заминали там френски, британски или германски джихадисти.

Тенденцията обаче тревожи Мадрид и в Испания зачестяват случаите със задържани кандидат-джихадисти.

Предполагаема джихадистка на 14 години

Отличителен за Испания е случаят от август, когато бе арестувано 14-годишно момиче – според медиите от испанския анклав Сеута.

Повечето от задържаните са от двата испански анклава на мароканска територия – Сеута и Мелиля.

„Тази граница не прилича на останалите в Европейския съюз“ – мнозина мароканци от съседните региони имат разрешение да влизат и излизат всеки ден, пояснява Хосе Антонио Васкес от националната полиция.

Затова „джихадистите могат сравнително лесно да минават от Северна Африка в страната ни“, добавя той.

Испания бе „изостанала“ от някои съседни страни със съответната адаптация на законодателството, смята Фернандо Реинарес.

През 2010 г. Испания преразгледа нормативните си актове срещу тероризма и планира реформа в наказателните закони, която предвижда санкции за „пасивно обучение и идеологическа обработка“ с цел да осуети вербовката на „вълци единаци“, способни да извършат атентати в страната, заяви държавният секретар по сигурността Франсиско Мартинес.

През септември властите засилиха бдителността, след като бяха разкрити и арестувани десетки предполагаеми екстремисти, „възхвалявали тероризма“ в интернет послания.

Макар и не дотам ангажирана като Франция или Великобритания, Испания остава мишена за групировката „Ислямска държава“ и други мюсюлмански екстремисти поради участието си в конфликта в Ирак, където тренира войници.

Също като други държави Испания се опасява главно, че в Европа ще пристигнат „3000, 4000 или 5000 бойци от чужбина, които няма задължително да се върнат в родната си страна“, посочва Франсиско Хосе Васкес, началник на отдела за борба с международния тероризъм в испанската полиция – Гуардия сивил.

„Ясно се долавя антизападно настроение, което пак повдига въпроса обоснована ли е намесата ни в тези страни“, изтъква експертът Хесус Нунес Виляверде.

Според него трябва „да се насочим към дълбоките причини“ за конфликтите в Близкия изток. „Не тръгнем ли по този път, ще изникнат нови групировки“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.