Ще успее ли Обама да промени имиграционната система на САЩ

Президентът Обама прави обръщение по въпросите на имиграцията. Снимка: от тв екрана

„Предизвиквайки Конгреса, Обама предприема действия за промяна на имиграционната система“, пише в заглавие в. „Ню Йорк таймс“.

Президентът Обама избра конфронтацията пред сговорчивостта, като подчерта правомощията на Овалния кабинет да променя националната имиграционна система и от името на милиони имигранти почти предизвика членовете на Конгреса, който от догодина ще е с републиканско мнозинство, да отменят действията му, пише изданието.

15-минутната реч на Обама от Белия дом отразяваше годините му разочарование от законодателните блокирания в Конгреса и желанието му последните му години като президент да са белязани от значими действия на изпълнителната власт. Директивата му ще защити до пет милиона души от депортиране и ще разреши на много имигранти да работят законно, макар и да не дава път към получаване на гражданство.

Консервативните конгресмени обвиниха президента, че злоупотребява с длъжността си и обещаха битка, когато републиканците поемат пълния контрол на Конгреса догодина. Дори преди речта на Обама обаче републиканците бяха разделени как да го спрат и се колебаеха как да изразят гнева си без да застрашат позициите си сред латиносите, пише вестникът.

Обвиненията в президентска злоупотреба с власт обаче изглежда са набрали скорост в последните дни – допитване на „Уолстрийт джърнъл“ и Ен Би Си сочи, че само 38 процента от анкетираните подкрепят действията на Обама, а 48 процента са против. Дори някои демократи изразиха безпокойство доколко са подходящи действията на президента, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

С това решение Обама предизвика опонентите на изпълнителната му инициатива да променят за постоянно имиграционната система и да защитават сегашната система на депортиране, която по думите му „разкъсва семейства“, пише в. „Вашингтон пост“.

Обама представи решението си като подход на здравия разум, който ще позволи на иначе спазващи закона имигранти „да излязат от сенките“. Той подчерта необходимостта да се действа в продължаващата политическа безизходица във Вашингтон, която се запазва въпреки неотдавнашните междинни избори, които доведоха до републикански контрол в двете камари на Конгреса.

Обама заяви, че масово депортиране на над 11-те милиона незаконни имигранти в страната „ще е едновременно невъзможно и против нашето естество“. Президентът каза, че мерките, които ще приложи, ще пренасочат усилията на граничните служби към случаите с най-висок приоритет като закононарушители и членове на престъпни банди, които по думите му са „действителни заплахи за сигурността ни“, отбелязва „Вашингтон пост“.

Обама призова американците да проявят състрадание към новодошлите, които са влезли в страната незаконно, но работят усърдно и са се установили, обаче все още „не виждат кой знае какъв избор освен да останат в сенките, иначе рискуват да видят семействата си разкъсани“, пише в. „Гардиън“.

Действията на Обама разгневиха републиканците, които казват, че той превишава правомощията си и въвежда нещо, което прилича на „амнистия“ за незаконните имигранти. Те планират мерки да осуетят инициативата му, когато поемат контрол на двете камари на Конгреса през януари.

Най-обхватният аспект за президентското решение е създаването на нова програма, от която ще се възползват около 3,7 милиона незаконни имигранти, които са родители на американски граждани или постоянно пребиваващи.

Тези, които са прекарали в страната над пет години, изкарат успешно проверка за неосъжданост, плащат данъци и предоставят биометрични данни, ще бъдат освободени от депортиране и ще могат да кандидатстват за работа.

Схемите за защита на незаконни имигранти от депортиране няма да важат за пристигнали отскоро или бъдещи имигранти. Тези, които изкарат успешно проверката, няма да получат възможност да кандидатстват за гражданство, няма да могат да напускат страната, а след това да се връщат в нея, нито ще получават социални помощи, отбелязва изданието.

Освен това тази защита ще трае само три години и може да бъде отменена от приемника на Обама в Белия дом. Ако президентската директива бъде анулирана от следващия президент или просто се изчака да изтече срокът й, милиони души, които обявят официално присъствието си в страната може на теория отново да станат уязвими за депортиране, пише вестникът.

Освен ако до 2016 г. не бъде приет значим закон за имиграцията, решението на Обама почти сигурно ще означава, че имиграцията ще е основна тема за кандидатите на следващите президентски избори, отбелязва „Гардиън“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.