В Русия се задават по-тежки времена, отколкото властта предполага. Страхове от „цветна революция“

Акция в Москва за годишнината от Евромайдана в Киев. Снимка: Георгий Малец

Според експерти на голяма руска държавна банка официалните прогнози за близките три години са твърде далеч от реалността – в Русия се задават по-тежки времена, отколкото правителството предполага, пише „Независимая газета“.

В най-близко време в Русия ще има рецесия, предупреждават банкерите. Твърде е вероятно да настъпи тригодишен икономически спад. През 2015 г. руският БВП ще намалее с 1,3 на сто, през 2016 г. ще има спад с 1 процент, през 2017 г. – с половин процент. И чак през 2018 г. „икономиката ще живне малко от малко“ и ще отбележи ръст с 0,3 на сто.

Макроикономическите проблеми на страната ще се отразят върху на доходите на населението – догодина те ще намалеят най-малко с 1 процент. Този спад на свой ред ще ограничи потребителското търсене и общата икономическа неяснота най-вероятно ще тласне надолу доверието на хората в банковата система, предрича руският вестник.

Никоя официална прогноза обаче не предвижда продължителен икономически спад в Русия, посочва той. Премиерът Дмитрий Медведев съобщи, че ако петролът продължи да поевтинява, кабинетът ще преразгледа бюджетната си политика. Финансовият министър Антон Силуанов уточни, че критичната черта, отвъд която догодина ще последва рецесия, е 60 долара за барел.

Според министерството обаче такъв срив в цените на нефта е твърде слабо вероятен – Силуанов очаква догодина цени от 80-90 долара за барел. Ведомството смята, че няма основания за опасения. Чиновниците в кабинета се опитват да запазят своя оптимизъм въпреки редовните съобщения, че падат цените на основните стоки от руския износ, пише „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си.

Експерти на вестника дават различни мнения за перспективите на руската икономика. Ако ситуацията се изостря и занапред, рецесията може да стане неизбежна, смята Артьом Деев. „Не бъдат ли премахнати западните санкции, инвестициите в Русия ще продължат да намаляват, руските компании все така ще останат без достъп до западните пазари на капитал“, пояснява той.

Според Дария Желанова обаче „още няма силни поводи за песимизъм. Най-неблагоприятният сценарий, т.е. ако петролът поевтинее до 50 долара за барел и бъдат наложени доста по-сурови санкции, ще означава трудни времена за Русия, но катастрофа все пак няма да има“.

Позитивните нагласи обаче са рядкост в руските експертни среди, посочва изданието. Напротив, много аналитични центрове променят прогнозите си в негативна посока. Според експерта Владимир Тихомиров например, икономиката на Русия е „в обсадно положение“ и вместо очаквания досега бавен растеж през 2015-2016 г. всъщност ще настъпи спад.

Още по темата: Путин се бои от „цветна революция”

В Русия не бива да се случи „цветна революция“, заяви вчера президентът Владимир Путин на заседание на федералния Съвет за сигурност. За целта властта и обществото трябва „в единен фронт“ да се захванат с превенция на екстремизма, без да забравят, че „Русия е свободна страна“, цитира „Комерсант“ в материал по темата държавния глава.

Путин призова срещу екстремизма да се обединят министерствата, всички нива на властта, образователната система, политическите партии, структурите на гражданското общество, правозащитните организации и духовниците от традиционните религии в Русия.

Тази дейност изобщо не означава борба с другомислието, посочи той. „Страната ни е демократична, свободна и гражданите й имат право на собствено мнение и право да го изразяват, имат право да са в опозиция спрямо властта“, заяви руският лидер.

Съветът за сигурност одобри стратегия за борба с екстремизма до 2025 г. Дейността в тази сфера ще бъде следена от междуведомствена комисия начело с вътрешния министър, включваща шефовете на 15 ведомства и комитети, сред които са Генералната прокуратура, МВР, Федералната служба за сигурност.

Секретарят на консултативния орган Николай Патрушев допусна, че за по-ефективни действия срещу екстремизма може да се наложат промени в нормативно-правната база, по-специално в наказателния кодекс.

Според правозащитника Александър Верховски обаче едва ли е възможно тези ведомства да обединят усилия, тъй като всяко има специфични главни задачи: „образователната система трябва да дава знания, правоохранителите – да ловят престъпници“. Освен това, ако един младеж мечтае за „цветна революция“, при все че е примерен студент, органите на реда нямат право да проявяват интерес към него – той просто е другомислещ.

Президентът Путин предвижда впрочем строги наказания за екстремистки прояви, отбелязва „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си. Ако съдим по изявленията му, „ще остане неизменна днешната политика в борбата с екстремизма, схващан толкова широко, че нерядко тук спада и съвсем конструктивната критика на режима“, се казва в статията.

„Наказанията за разпространение на екстремистки идеи и за действия с екстремистки характер трябва да са неизбежни“, заяви руският лидер, цитиран в „Росийская газета“.

„Екстремистката заплаха в Русия е силно преувеличена, а острата реч на президента – изискване на жанра“, помества „Ведомости“ коментар на Александър Верховски.

Големите началници се захранват със сводки от тайните служби, а те винаги преувеличават заплахите. Етническата престъпност не застрашава националната сигурност на Русия. Днес в страната „няма и следа от политическа нелегална мрежа, която да цели сваляне на властта“, убеден е експертът.

Новите тезиси на Путин за борба с екстремизма не означават поредно затягане на гайките – трябва да се изчакат евентуални конкретни решения, смята политологът Михаил Виноградов. „Пътищата за конституционно ограничаване на свободите са почти изчерпани, а новите възможности за това – минимални“, казва той.

В момента руската власт демонстрира култ към силата – точно това е екстремизъм и деградация на правовото съзнание, твърди аналитикът Дмитрий Орешкин.

„Нарастващата истерия е пряк резултат от политиката на Путин – според нея ни представят 45-милионния народ на Украйна като чифутобандеровци и фашисти, а щом нахлуят в друга суверенна държава, ни казват, че било законно“, цитира наблюдателя „Ведомости“.

Пълното презрение към буквата и духа на закона в Русия показва според него, че гайките ще се затягат и занапред. „Путин отправи сигнал, че няма да допусне опити за нарушаване на политическата стабилност, че ще бъде обявено за екстремизъм всичко, насочено към смяна на режима. Де факто Путин казва: обкръжени сме и ще се отбраняваме“, обобщава Дмитрий Орешкин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.