Нови вируси ни лазят

Румен Белчев

Есента е едно такова време, в което вирусите надигат глави, разрошват мустаци и тръгват да морят населението. Вестниците публикуват призиви да се обличаме дебело, да слагаме маски и да избягваме многолюдните сборища, но спазването на тия препоръки не води до нищо друго, освен до отслабването на гражданското общество, което тръгва маскирано с хирургически маски по улиците и се прави, че не познава никого и че не е от тук.

В тая нервна обстановка все пак след едногодишен уличен натиск и две избирателни кампании успяхме да съберем двеста и четиридесет представители на обществото с идеята, че ще го представляват, докато то се варди от вирусите. И новият вирус запрескача от нос на нос, предизвиквайки бурни реакции.

„Ярост удари смирението от раждането на правителството“ – отчаяно констатира пораженията „ТРУД“. И посочва началните симптоми: „Националистите си мериха патриотизма“. В смисъл – „Патриотичният фронт и „Атака“ се скараха кой е по` патриот“.

У Лютви Местан вирусът очевидно предизвиква кулинарни бълнувания: „Поискахте ДПС да е опозиция на политиките като своеобразно угощение, с което ще нахраните избирателите“…
БСП пък потъна в рекламни халюцинации – огненият депутат Кадиев направо така го е изтресъл – „Лукарски, не си ти, когато си гладен!“. Предполага се – че след като си хапне сникърсчето, новият министър изведнъж ще се превърне в блондинка. Защото в рекламата става нещо такова, само че наопаки.

Еротични блянове предизвиква вирусът у други депутати – „ДПС прави политика с любов, а вие правите политика с омраза“ – твърди Тунчер Кърджалиев, а г-жа Магдалена Ташева си реди мъжки за „Съешилата се на тъмно четворна коалиция, която ще доведе до крах България…“ Не може да се разбере дали г-жа Ташева съжалява за нещастната България или за това, че коалицията се е съешила на тъмно, та нищо не се е видяло.

Иначе кротки хора неочаквано стават преносители на безпричинна агресия, проявяваща се в подтикване към суицидни деяния – след като „Лидерът на „Атака“ каза, че ако някой го покани в партията на Костов, той ще се удави“, засегнатият от вируса лекар „Петър Москов взе думата, за да покани Сидеров за член на ДСБ“…

„ПРЕСА“, както винаги, коректно се вписва в новата конюнктура – там вирусът още очевидно не ги е засегнал. Под снимка на скейтърчета цъфти коленопреклонното текстче: „Вместо протести младежи играеха вчера пред Министерския съвет“… За тия, които още не са стоплили, че палачинката се е превъртяла, снимката си има и заглавие – „Тук ще се танцува“.

А пък за пропусналите някой и друг час по история ще поясним, че когато парижани съборили Бастилията, поставили в центъра на площада камък, на който написали точно това… Ех, либерте шери…

У нас децата играят вече волно и щастливо, но „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ не изпуска от поглед културните събития по света и разобличава упадъчното в културата – „Лейди Гага пръдна във Виена“ – възмутено коментира изданието. Има и снимка на оръдието на престъплението – в интерес на истината, изглежда доста добре.

И ако си мислите, че България днес оглупява прогресивно, не се сърдете на образователните или културните министри – в „ТРУД“ черно на бяло си го пише – „Всеки втори човек отглежда в гърлото си „вирус на глупостта“.

То си е очевидно, защо трябваше да чакаме чужди учени да ни го казват – ние това си го знаем открай време! Прочее, слагайте маските, обличайте се добре и се надявайте, че не сте вирусоносител. Ако все пак усетите, че не сте у ред, надявайте се да е грип. Все пак – грипният вирус е за предпочитане, независимо от свинските или пилешките си модификации.

От блога “РазПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.