Корупция процъфтява при сепаратистите в Източна Украйна

Асошиейтед прес

Бежанци от Украйна. Снимка: от тв екрана

Докато боевете бушуваха в съсипаната от бунта Източна Украйна, товарни влакове, препълнени с въглища, преминаваха с грохот по релсите, за да не останат домакинствата в контролираните от бунтовниците територии без парно и ток.

Въглищата са „кръвта“ на този регион, доминиран от проруските сепаратисти, а сега станаха източник на първия корупционен скандал в него. Бившият енергиен министър на т. нар. Донецка народна република обвини високопоставен представител на бунтовниците, че е прибрал в джоба си пари от въглищата за топлоелектрическите централи. И двамата впрочем гният в момента в затвора във връзка с разследване за предполагаема злоупотреба с власт.

Подробностите са неясни, но е налице нарастващ консенсус, че непрозрачната природа на новия ред в контролираните от сепаратистите райони е създала плодородна почва за корупцията, процъфтявала при управлението на президента Виктор Янукович, родом от изтока, който бе свален през февруари. Егор Коросов, съветник на бунтовническото правителство, каза, че опортюнисти са запълнили вакуума във властта, породен от хаоса на войната, и ги нарече „паразити, които са се прикрепили към бързодвижещ се влак“.

Корупцията сега подкопава ентусиазма за бунтовническото движение сред онези, които иначе биха били негови запалени поддръжници. „Корупцията е навсякъде около нас, натъквам се на нея навсякъде“, казва Николай Усов, жител на контролираната от сепаратисти Луганска област. „Където и да отидеш, ти искат пари.“

Въглищната афера се разразява в условия на опустошителна война, която по официални данни е отнела живота на малко над 4000 души за шест месеца, като по всяка вероятност реалният брой на убитите е много по-голям.

Привърженици на Алексей Грановски, министър на горивата и енергетиката, докато не отправи обвинения към колегата си на промишлеността Александър Калюски, твърдят, че той е бил наказан за това, че е разкрил предполагаемата измама.

„Това има известен политически аспект“, казва жена му, Наташа Грановская. „Просто се надявам, че ръководството на републиката е станало жертва на едно недоразумение.“

В писмо до силите за сигурност на бунтовниците от миналия месец, Грановски изложил на показ поредица предполагаеми схеми, които според него стрували на сепаратистките власти милиони долари.

Той обяснил подробно сделка, при която въглища били продадени от мини на Топлоелектрическа централа чрез фирма посредник, за която се твърди, че е контролирана от Калюски. Действайки като посредник, Калюски успял да прибере пари, написал Грановски. Привърженици на Калюски твърдят, че той е невинен и че Грановски се опитва да го натопи.

Бивш служител на въпросната ТЕЦ заяви пред Асошиейтед прес, че Калюски го е заплашил с арест, когато отказал да подпише изпращането на пратка въглища поради съмнения за законността на посредническата компания.

„Отказах да дам съгласие за разтоварване на вагоните, докато не получа разрешение от Алексей Иванович (Грановски), но той бе на работно посещение в Москва по онова време“, разказа въпросният източник, който пожела да остане анонимен поради опасения от репресии срещу своето семейство. Бившият служител обясни, че централата, където е работил, в град Старобешево, използва над 6000 тона въглища – на приблизителна стойност от половин милион долара – всеки ден.

Повечето хора смятат, че Калюски и Грановски са се озовали в затвора заради тази афера. Сепаратистките власти обаче си държат устата плътно затворена. Не е ясно дали са били повдигнати официални обвинения срещу някого от двамата, макар Грановская да каза, че е била уведомена от прокурори, че съпругът й е задържан само като свидетел.

Семейството, приятелите и колегите на Грановски сега пренасочват вниманието си от предполагаемата въглищна измама към воденето на съдебна битка на място, където съдебна система надали съществува.

Във вторник, пет дни след като Грановски бе арестуван без каквито и да било обвинения, група от десетина души се събра с петиция за освобождаването му под гаранция пред кабинета на прокурора. По сградата все още се виждат белезите от щурмуването и оплячкосването й от привърженици на сегашното ръководство.

Бунтовнически прокурори засега отказват да разрешат на Грановски да бъде представляван от регистрирани в Украйна адвокати, като принуждават неговите поддръжници да търсят съдебни защитници другаде.

„В момента руски адвокати няма да се съгласят да дойдат тук“, казва Алексей Варенов, директор на отдел „Горива“ в министерството на промишлеността. „Сами помагаме.“

Сепаратистките власти отказват да работят в съответствие с украинското законодателство, но все още не са го заменили с друго.

„Проблемът е, че няма конкретен правен кодекс“, обяснява Елена Блох, журналист от Донецк, която се озова по-рано тази година в украински затвор заради активната си дейност в подкрепа на сепаратистите. „Дори правоохранителните органи не знаят в каква правна система функционират.“

Това не е първият спор на Грановски с други високопоставени представители на бунтовническите власти. В края на май той изрази в страницата си във Фейсбук своите възражения срещу плановете за национализиране на промишлени предприятия в контролираните от сепаратистите райони. „Никой няма властта да отнема имуществото и бизнеса на друг, който и да е той“, написа Грановски.

Няколко души, близки до него, казват, че той споделил своите безпокойства и с руските власти, чиято роля в управлението на контролираните от бунтовниците територии, както се подразбира, е сериозна и всепроникваща. Грановски обаче не получил никаква помощ от Москва.

Коросов, бунтовническият съветник, каза, че хуманитарните конвои, изпратени в Източна Украйна от Русия, също са станали обект на конфискации, като около 30 процента от стойността на помощта е била незаконно присвоена. Той не представи доказателства, но подобни твърдения бяха чути преди дни от бившия военен командир на бунтовниците, руския гражданин Игор Гиркин, който напусна Украйна и сега живее в Москва, но запазва силни контакти със сепаратистите.

„Помощта от руското правителство е крайно недостатъчна“, заяви Гиркин пред руския новинарски сайт Gazeta.ru. „Нещо повече, по-голямата част от (помощта) се озовава на пазарите, а не у населението.“

Междувременно, жената на Грановски казва, че губи вяра в бунтовническото движение. „Живея тук с моите родители и деца. Искам за нас истинска народна република, истинско правосъдие, така че хората да могат да вярват в бъдещето“, обяснява Грановская. „Когато обаче започват да се случват такива неща, човек губи вяра.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.