Най-мащабната корупционна афера в историята разтърсва управлението на Дилма Русеф

Франс прес

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Преизбрана в края на октомври, президентката на Бразилия Дилма Русеф започва трудно новия си мандат заради корупционния скандал около държавната петролна компания „Петробрас“, смятан за най-големия в историята на страната, пише агенция Франс прес в понеделник.

„Това е най-мащабната корупционна афера в нашата история, с непредвидими още политически и икономически последици“, заявява пред АФП Жил Кастело Бранко от неправителствената организация „Контас Абертас“, която следи държавните разходи.

През 2005 г. случаят „Менсалао“ /Месечни помощи/ с разкрития за подкупи, системно раздавани всеки месец на депутати от правителствената коалиция срещу подкрепа при гласуване в парламента, разтърси изпълнителната власт и обезглави върхушката на управляващата лява „Партия на трудещите се“ (ПТ). В играта изглежда са се завъртели 50 милиона долара.

Злоупотребите в „Петробрас“ – компания под държавен контрол, най-голямата в страната, по данни на полицията са достигнали за 10 години към четири милиарда долара.

Според първоначалните показания, „Петробрас“ и някои едри бразилски строителни фирми, участвали в търгове за поръчки, в сговор са надписвали с 2-3 на сто договорните суми, за да прехвърлят средствата на ПТ и съюзени с нея партии.

Държавната ръководителка заяви, че всички договори, сключени от „Петробрас“ с тези строителни дружества, ще бъдат „преразгледани“.

Рискове за инвестициите

Скандалът избухва в преходен момент – президентката още не е назначила основните министри от новия си кабинет, и насред икономически спад, който вещае трудни години за най-голямата латиноамериканска икономика, седмата по обем в света.

„Разкритията се отразяват зле на очакванията от икономическия сектор (…), което може да засегне инвестициите в инфраструктура“, тъй като са обвинени и основните фирми от този бранш в страната, прогнозира Рафаел Кортез, аналитик от консултантската агенция „Тенденсиас“.

Модернизацията на инфраструктурата в Бразилия – пътища, пристанища и летища, овехтели и претоварени, е най-значимият икономически приоритет в програмата на Русеф.

„Ако се потвърди, че са замесени 70 политици, сред които депутати, сенатори и губернатори, това ще затрудни политическия живот на правителството, което има нужда от спокойствие, за да възроди икономиката и да върне доверието на предприемачите“, изтъква Рикардо Рибейро от „Ем Си Ем Консълтантс“.

Шок в политическия свят

„При всяко следващо разкритие (по делото) политическият свят се разтреперва отново“, твърди Игор Грелов, наблюдател на всекидневника „Фоля“ от Сао Пауло.

Основните разобличения идват от показанията на Алберто Юсеф – бизнесмен и борсов посредник, и на бившия директор от „Петробрас“ Пауло Роберто Коста, решили да сътрудничат с правосъдието срещу намаляване на присъдите – „както правят в Италия, за да разбият мафията“, поясни пред радио Се Бе Ени юристът Луиз Флавио Гомис.

До момента няма доказано престъпление и всички данни представляват съдебна тайна, но в печата редовно изтича информация по случая. Имената на замесените политици се очаква да бъдат съобщени в началото на 2015 г.

„Разгласяването на имената им може да се отрази зле на политическия климат в страната“, бездруго разгорещен от президентските избори през октомври – най-оспорваните в Бразилия досега, подчертава Рибейро.

Президентката Дилма Русеф отрича да е била в течение на корупционните машинации и настоява за „тотално“ разследване. „Не понасям и никога не съм понасяла корумпиращи и корумпирани“, заяви тя в четвъртък. В началото на първия си мандат – през 2011 г., Русеф уволни редица министри и чиновници, обвинени в злоупотреби с държавни средства.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.