Проруска „пета колона“ в Петата република

Марин Льо Пен и Владимир Путин. Колаж: новопрес

Крайнодесният френски „Национален фронт“, партията оглавявана от Марин Льо Пен, е кредитирана с 9 милиона от руска банка, съобщават европейски и руски медии в понеделник.

Информацията засилва съмнения за връзки между радикални и популистки политически партии в различни страни от ЕС, в случая – френските националисти, и Кремъл, отбелязва „ИЮ Обзървър“. Руски издания пишат за опит на Русия да търси съюзници в Европа, от една страна, и за очертаваща се проруска „пета колона“ във Франция.

Руският в. „Ведомости“ пише, че френската крайнодясна партия вече е получила за предизборната си кампания два милиона евро от тази сума. Изплатила я е я Първа чешко-руска банка със седалище в Москва. Заемът бил отпуснат в края на септември. Банката е собственост на Роман Попов – финансист, приближен до руското управление.

Ковчежникът на Фронта Валеран дьо Сен-Жюст разказва, че голям брой френски и европейски банки отказали да финансират партията. Той потвърждава пред „Ведомости“, че заемът е предоставен от Първа чешко-руска банка, но уверява, че законът не е нарушен – „не става дума за дарение от частно лице, а за кредит“.

Русия прави небанална стъпка в търсене на нови съюзници из Европа и света, коментира „Ведомости“ „леко мистериозната“ история с кредита за Националния фронт на Марин Льо Пен. Изданието не изключва заемът да е отпуснат по нареждане на лица, които стоят зад външната политика на Русия. И напомня, че навремето Кремъл е изпращал злато, пари и скъпоценности на чуждестранни комунистически партии, революционери и терористи – по линия на Коминтерна и разузнаването.

А приятелските партии са били финансирани чрез посолствата и филиалите на съветските банки в чужбина. Вестникът вижда тук „приемственост“, но и „напредък“: сега Москва дава пари не на терористи, а на една легална партия, която участва в избори и се подчинява на френските закони.

За разлика от износа на революция Русия подкрепя привържениците на традиционните ценности чрез легални институции. Това обаче може да породи въпроси сред руските данъкоплатци, отбелязва вестникът.

Според френското издание „Нувел обсерватьор“, телевизия, ръководена от привърженик на „Националния фронт“, е сключила с руски държавни медии договор за 435 000 евро. Освен това руските власти създават френскоезична телевизия с бюджет от 20 милиона евро.

Финансовата подкрепа за ултрадесните от чужбина може да заинтересува и френските следователи, прогнозира руският „Новие известия“. Според вестника те със сигурност ще се опитат да разберат дали кредитът не е прикрита субсидия от правителството на Русия.

Появата на „пета колона“ в Петата република вече тревожи повечето френски политици. „Естествено те се страхуват кредитът да не стане инструмент на Кремъл във Франция, подкрепяща санкциите на ЕС срещу Русия“, пише всекидневникът.

А „Ведомости“ припомня, че през април Марин Льо Пен посети Москва, разговаря с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин и изрази подкрепа за Владимир Путин.

Касиерът на партията Валеран де Сен-Жуст съобщава пред френския разследващ уебсайт Mediapart, че заемът бил уреден от евродепутата от „Национален фронт“ Жан-Люк Шафхаузер, който отдавна бил в добри отношения с Русия и предложи да опита да се договори с тази банка.

Самата Марин льо Пен казва пред френския в. „Монд“, че партията е опитала да вземе заем в различни азиатски държави, както и в Италия, Испания, САЩ и Русия. „Това беше първият заем, който можахме да сключим, и сме щастливи. Скандалното е, че френските банки ни отказват заеми“, казва тя.

„Национален фронт“ одобрява действията на Владимир Путин в Украйна и се солидаризира с неговите обяснения за кризата там. Европутатите от партията гласуват срещу санкциите и насочените против Русия решения, а Шафхаузер беше един от малкото представители на европейския парламент, който участва като наблюдател на изборите в така нарачените Донецка и Луганска „народни републики“ в началото на ноември.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.