Нов заем от 4,5 млрд. лева – няма такава наглост. Посрещнат безразлично от будните граждани

Нов заем от 4,4 млрд. лева. За какво? Някой обясни ли нещо убедително?

Човек като слуша финансовия министър Горанов, депутата от комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и чете в. „Капитал“, не може да разбере къде точно отива този нов държавен заем от 4,5 млрд. лева.

Финансовият министър каза, че 2 млрд. са нужни за компенсиране на вложителите в КТБ, тоест отиват във Фонда за гарантиране на влоговете. Но в него и сега има 2 млрд. – а вложителите със сметки до 100 хил. евро, които трябва да бъдат компенсирани, нямат чак 4 млрд. влогове. Сериозно ли смятат с държавни пари да покрият изцяло фалит на банка? Че какъв фалит е това? Това е държавна помощ за оплетените в тази банка и длъжници, и вложители.

Близо 1 млрд. бил предназначен за „ликвидност“, каза министърът. Каква е тая ликвидност? Финансистите разкриват това, което не казва министърът – това са пари за ПИБ, другата пострадала банка. Тя получи към 1 млрд. помощ от държавата за ликвидност и трябва да ги върне. Тя беше добрата банка, на която държавата помогна, а на КТБ не помогна. Това е и добрата банка, която рефинансира с цесии кредитите към КТБ на фирми свързани с Делян Пеевски, и на други хубавци. Сега държавата помага пак на ПИБ, защото тя няма откъде да върне заема. Връщането се отлага. Държавата поема удара.

Държавата на практика, с този нов заем, задлъжнява до рекордни размери за последните години. За да не загубят акционери и вложители на две частни банки. Или поне да не загубят чак толкова.

Но няма гражданско вълнение по въпроса. Миналата година се напъваха да реват по площадите, че заем от 1 млрд. с ясно предназначение щял да загроби държавата. Същите ревльовци сега мълчат. Сега няма да я загроби, защото 4 е по-малко от 1?

Или защото за новия дълг са решили мъдро Бойко и Радан, а не Орешарски?

Първопричината за всички тези финансови операции на гърба на държавата е Делян Пеевски. По-точно т. нар. коалиция Пеевски, ППП или каквото и да е там задкулисие. Те атакуваха КТБ, събориха я, предизвикаха банкова криза и покриват личните си щети чрез държавата, а се опитват и да спечелят на нейн гръб, върху развалините. За това гласуват партии, които седяха зад протеста срещу Пеевски миналата година. Няма такава наглост. И няма и реакция.

Оказва се, че сега ни управлява „кой?“, т. нар. задкулисие, срещу което протестираха. И този път е подкрепено с мълчанието на същите тези протестиращи и на гражданското общество, което се било събудило.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.