Интервюто на Путин за ТАСС е плод на „сериозна кремълска режисура“

Путин на форума Валдай. Снимка: официален сайт

Руският президент Владимир Путин не поднесе в неделя изненади на политолозите в голямото си интервю за ТАСС, пише „Ведомости“. Путин разкри отчасти идеите от бъдещото си послание до парламента и изпрати сигнал, че социалната политика го занимава не по-малко от икономическата, обобщава експертът Александър Пожалов, цитиран от вестника.

Следвайки най-добрите традиции, президентът се опита да внуши, че излъчва спокойна сила и увереност, че има скептичен поглед върху нещата, коментира аналитикът Евгений Минченко. Според него Путин отново е акцентирал, че се усеща като месия – факт от ключово значение, демонстриращ мотивите му, а може би и сигнал към Запада, че няма смисъл да бъде притискан.

Интервюто потвърди очакванията, че Русия ще се изолира още по-силно от света, изтъква наблюдателят Михаил Виноградов. Не го учудва и президентското твърдение, че руските решения „за ситуацията в Крим бяха премислени и в успеха им нямаше съмнение, тъй като истината е на страната на Русия“. Общественото мнение във федерацията е убедено, че Русия нито веднъж в историята не е започвала война – съгласните с тази позиция ще видят в думите на Путин потвърждение за ласкателно представената родна история, смята Виноградов.

Изразеното от Путин нежелание да бъде доживотен президент и колебанията по повод следващите избори може и да са искрени – нагласата сред руския елит е Путин пак да бъде кандидат през 2018 г., но с тази неизбежност би изгубил свободата да маневрира, а той не обича да бъде предвидим, допълва експертът.

ТАСС нарича интервюто „специален проект“, изтъква „Независимая газета“. „Това не е официално интервю, а разговор, по време на който журналистът провокира събеседника си с остри въпроси, а той отговаря достойно. Ясно е, че проекти от този род не се правят спонтанно, следователно виждаме резултата от сериозна кремълска режисура“, заключава изданието, цитирано от Би Би Си.

Освен това Путин благодари на т. нар. свои приятели, че търпят санкциите на Запада срещу Русия. Президентът впрочем смята, че това е награда за тях – да пострадат за страната си. „Тук бе изобличен вторият поред в интервюто заговор на Запада, целящ да разбунтува елитите. Първият, както Путин вече неведнъж посочи напоследък, е свързан с явно изкуствения спад в цените на петрола, които според убеждението на президента скоро ще се нормализират“, пише „Независимая газета“.

Интервюто не мина и без исторически откровения, отбелязва „Ведомости“. Путин нарече корупцията проблем, наследен от миналото, а после се разбра, че явно говори за 90-те, когато „администрацията на всички равнища смяташе, че има право да върши каквото си ще“, и непрозрачната приватизация влоши нещата. Излиза, че според Путин в Съветския съюз и царска Русия не е имало корупция. Тук се визират политическите фигури от 90-те, които се опитват да обвинят в корупция самия Путин – сиреч хората, дали начало на тази корупция, смята експертът Минченко.

Господин Путин си остава привърженик на силната държава и е убеден, че обществото в Русия е сплотено. Той смята, че през годините, докато е ръководел държавата, не е допускал грешки, макар да е имало „грапавини“, отбелязва „Комерсант“.

Днешният държавен глава на Русия няма намерение да възстанови монархията, пише „Московский комсомолец“ под заглавие „Владимир Путин няма да стане цар“. „У нас, за щастие или нещастие, няма да давам оценки сега, този етап е изминат, страницата на монархията е обърната в историята на страната“, пояснява Путин. И добавя, че „не е убеден дали хората ще го одобрят“. Запитан как е със здравето, президентът отвърна „Ще има да вземате!“ и съобщи, че спортува всеки ден, пише „Росийская газета“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.