Зад витрината на гръцкия туризъм се крие слабост в износа

Франс прес

Гръцки таверни в стария атински квартал Плака. Снимка: сантур

Отличният сезон на гръцкия туризъм, който даде отново тласък на икономиката след шест години на рецесия, трудно може да скрие разочароващите резултати от износа, без които икономическото възстановяване остава нестабилно, според икономистите.

„Това е голямата разлика между Гърция и другите страни, минали към стабилизационни програми като Ирландия и Португалия, или към европейски план за подпомагане на банките като Испания“, обяснява за АФП германският изследовател Йенс Бастиан, експерт по гръцката икономика.

Тези страни наваксаха за три години резкия спад на техния износ, регистриран през 2008 2009 г., докато „гръцкият износ само частично се е възстановил от този спад“, бе отбелязано през юни в доклад на Европейската комисия със заглавие без заобикалки: „Трудният проблем на изчезналия гръцки износ“.

Гръцкото правителство не спира да подчертава, че страната може да излезе от кризата, която доведе до намаляване с 25 процента на БВП от 2008 г. насам, само като се ориентира към модел, обърнат към износа, при положение че тя бе превърнала вътрешното търсене в движеща сила на своя растеж. Движеща сила, която бе пречупена от сриването на жизнения стандарт в резултат на политиката на икономии.

На сравнителна графика, направена от Европейската комисия, кривите на износа на четирите страни следват много различни траектории: след срива през 2009 г. тази на Гърция се издига много бавно до 2013 г. без да достига първоначалното си ниво, докато износите на Испания, Ирландия и Португалия скачат много над нивото от 2008 г.

И тенденцията в Гърция е дори към спад от 2013 г. насам: износът е намалял с 0,2 процента между 2012 и 2013 г. -2 процента без горивата и петролните продукти и -7,2 процента за последните дванадесет месеца между октомври 2013 и септември 2014 г.

Гърция обаче публикува преди десетина дни серия показатели, свидетелстващи, че страната си е възвърнала ритъма на позитивен растеж след шест години на рецесия, като резултатите в голяма степен се дължат на рекордния туристически сезон. Професионалистите от сектора не спират за преразглеждат към увеличение оценките си, залагайки на 23 милиона туристи през тази година на фона на 18 милиона миналата година.

„Туризмът направи каквото можеше, за да възстанови гръцката икономика, но не може да се направи всичко като се чака“, смята икономистът Панайотис Петракис, преподавател в университета в Атина, според когото „беше погрешно да се мисли при създаването на плановете за международна помощ, че подемът ще дойде от износа“.

Тази прогноза се подхранваше от очакваното понижение на цената на труда, изчислявано на 13,3 процента между 2009 и 2013 г. от Европейската комисия, заради орязванията на заплатите.

„Тази полза бе напълно неутрализирана в Гърция от високата цена на кредитиране за предприятията“, лишени от ликвидности от началото на кризата и задушавани от дългове, смята Йенс Бастиан.

Съюзът на гръцките износители редовно критикува високата цена на енергията за предприятията, което поставя страната в челната група по тарифи на газ и електричество, без обаче да има съществена разлика с Италия или Португалия.

В Португалия износът, двигател на икономиката, отбеляза напредък с постоянен ритъм от 5,7 процента през 2012 г. и 4,6 процента през 2013 г.

„За съжаление Гърция няма голям съсед като Испания, клиент номер едно на Португалия, за да даде тласък на износа й“, отбелязва Петракис.

„И гръцките стоки, които се изнасят, са подложени на силна разтегливост на цените като земеделските, петролните продукти, зехтина“, подчертава Йенс Бастиан.

Петролните продукти са предният пост на външната търговия на Гърция, следван от фабрични продукти лекарства, пластмаса, транспортни материали и земеделски или агро-хранителни стоки на първо място сред европейските страни по рибовъдни морски ферми; трети по големина производител на цитрусови плодове и маслини в ЕС .

Турция стана през последните години клиент номер едно на Гърция 11,7 процента от гръцкия износ , изпреварвайки Италия 8,9 процента и Германия 6,5 процента .

Проучването на Европейската комисия откроява като причина за застоя в износа, постоянна характеристика, която датира от периода преди кризата, структурните слабости митнически формалности, административни процедури, юридическа рамка, транспортна инфраструктура и оценява, че стойността му е с една трета по-малка от реалния потенциал на страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.