Саркози се връща начело на десницата

Франс прес

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

След като през 2012 г. беше победен от социалиста Франсоа Оланд, той мечтае да завладее отново Франция: бившият президент на десницата Никола Саркози поема по дълъг път, който започва със заръщането му на 29 ноември начело на Съюз за народно движение (СНД), голямата консервативна партия, отвела го през 2007 г. в Елисейския дворец.

Няма никакво съмнение, че крайната цел на Саркози е да се върне на власт след двегодишно прекъсване. „Това му се върти в главата, това е, което мотивира стремителното му завръщане: той иска реванш“, обобщава политологът Паскал Перино, преподавател в Института за политически изследвания в Париж. Пътят към тази цел обаче е осеян с клопки.

Ето го сега изправен пред предизвикателството да съживи разединена формация без ясна програма и да спечели войната на лидерите за първичните избори, планирани за 2016 г., преди президентските избори през 2017 г., надявайки се да не бъде застигнат от правосъдието.

На вота за председателството на СНД няма да има съспенс. Никола Саркози, любимец на активистите, е уверен в победата си в събота, тъй като няма достоен съперник.

Той ще се бори с двама конкуренти: с един от бившите си министри – Брюно Льо Мер, изгряваща звезда на младото поколение в партията, и Ерве Маритон, депутат, излязъл от сянката благодарение на борбата си срещу узаконените от левицата еднополови бракове.

Мащабът на победата обаче ще повлияе на следващите му действия. „Важно е на 29 ноември той да спечели с възможно най-голяма подкрепа, защото това символично ще затвърди завръщането му“, подчертава Фредерик Даби от института за социологически проучвания Ифоп.

Саркози вече е ръководил СНД в течение на три години: спечелените с повече от 85 процента от гласовете партийни избори през 2004 г. му послужиха като стъпало към издигането през 2007 г. до френския президентски пост.

„Той със сигурност няма да постигне този резултат, но ако спечели 75 процента подкрепа, ще можем да говорим за успешно завръщане“, каза Даби. Обратно, ако Брюно Льо Мер, по-солидният от другите двама претенденти, „събере 25-30 процента от гласовете“, това ще е шамар, казва политологът Тома Геноле. „Резултат под 60 процента ще е пирова победа, създаваща несигурност за Никола Саркози, както показват сондажите“, подчертава Фредерик Даби.

Далеч от триумфа, който очакваше, появявайки се на политическата арена в края на септември, бившият президент се мъчи да съблазни французите, две трети от които смятат завръщането му за неподходящо, показва публикувано в началото на ноември допитване. Докато категорично изразява волята си за „единение“, съвсем дясната му позиция за преразглеждане на въпроса за гей-браковете му навлече критики от страна на исторически поддръжници, които продължават повече от седмица.

Дори да запази благосклонността на своя лагер, Саркози ще се сблъска с конкуренция, по-жилава от очакваното, в лицето на Ален Жупе – бивш премиер (от 1995 до 1997 г.), върнал си благоразположението на обществото, което вижда в него най-популярния политик в страната и най-подходящия кандидат да представлява десницата на следващите президентски избори.

„Има ясно изразена война в редиците на десницата с много силни съперничества“, отбелязва Даби, а ръководството на СНД ще бъде всичко друго, но не и „синекурна длъжност“ за Саркози, с очаквания за ожесточена битка на първичните избори през 2016 г., за които Жупе вече се кандидатира.

„Почти сигурно е. При десницата винаги се стига до ожесточени борби за връщане на власт“, отбелязва Жан-Даниел Леви от института „Харис интерактив“.

Първичните избори в СНД изглеждат още по-решаващи, поради това, че непопулярността на президента Оланд създава опасност левицата да бъде елиминирана още на първия тур на президентските избори през 2017 г., изместена от водачката на крайната десница Марин Льо Пен.

„Според сегашните допитвания изборът за президентския пост ще се решава на първичните избори на СНД“, обобщава Тома Геноле.

Оттам нататък Никола Саркози „ще бъде подложен на много силен натиск да спази трудно даденото си обещание за открити избори“ извън редиците на партия си, конфигурация, по-благоприятна за умерената характеристика на Ален Жупе, казва Фредерик Даби.

Друга сериозна несигурност по пътя на бившия президент ще са половин дузината съдебни дела, в които присъства името му. Най-опасно е делото „Бигмалион“, свързано със сметките по кампанията му през 2012 г., при която разходи за 18 милиона евро изглежда са били фиктивно приписани на СНД.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.