Офшорка на Пеевски „усвои“ депозитите на Сталийски и Сечкова в КТБ

Александър Сталийски. Според публикуваните снимки на списъци с вложители в КТБ, той има депозит от 20 млн. лева в КТБ. Снимка: от екрана

Близкият до премиера Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски и жената, с която живее на семейни начала – Виолета Сечкова, са спасили близо 30 млн. лв. депозит в КТБ. Това показват разпространени в интернет документи, представляващи извадка от счетоводната система на банката.

След тройно превъртане част от парите на двамата се оказват в офшорка от близкото обкръжение компании на Делян Пеевски. С друга част от 30-те милиона Сталийски, или по-скоро фантомната фирма-посредник, на който е продал депозита си, се опитала да влезе в плевенския завод за стъкло „Рубин“. Заводът се счита към групата компании, които, без да са пряка собственост, са в кръга на влияние на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Всилев.

Схемата

Данните от системата на КТБ показват, че Александър Александров Сталийски е разполагал с депозит от 20 071 000 лв., към който са начислени 215 300.50 лв. лихва. Партньорката му в живота, бившата телевизионна водеща и продуцент на ТВ предавания Виолета Сечкова е имала на сметка 9 945 000 лв., към които е добавила 801.13 лв. лихви.
Тази скромна съвкупна сума от малко над 30 млн. лв. те решават да цедират. Така на 24 октомври двамата, всеки поотделно, докладват в банката, че са продали правата си върху депозита, а квесторите скорострелно още на 27 октомври осчетоводяват двете операции. Но кой е купувач? Купувачът очевидно е тръпнал в очакване да купи заветните депозити. Защо ли? Ами защото тръгва на пазар само ден след като се учредява. Сталийски и Сечкова са продали депозитите си на фантомната компания „Кепитъл Инвестмънт“. Тя е регистрирана на 23 октомври 2014 г., а ден по-късно вече придобива 9.945 млн. лв. от Сечкова и  20.286 млн. лв. от Сталийски.

Откъде ли фирма на 1 ден с капитал от 50 000 лв., който е внесен наполовина, може да има ресурса да изкупи депозити за 30 млн. лв. Трудно е да се намери отговор дори след справка в Търговския регистър за собствениците на компанията. Това са 34-годишният Янко Симеонов, 32-годишният Димо Коцев и три години по-малкият Румен Симеонов. Последните двама нямат никакво предишно участие в компании и това ги прави идеалните лица под наем за прикриване на скрита собственост. Янко Симеонов пък от март тази година е придобил фирмата „Рея 2006“.

И така веднъж напазарували депозити за 30 млн. лв., тримата новоизпечени мастити бизнесмени тръгват на лов за сделки.

Виолета Сечкова на корицата на списание „Максим“. Според публикуваните снимки на списък с вложители в КТБ тя има почти 10 млн. лева депозит там.

Още на 30 октомври им се удава „случайността“ да разкешят едни 8 770 863.50 лв. Сумата сигурно ви изглежда комично точна. Ами не е комична. Точно толкова е трябвало на „Сиболе България“ да покрие задълженията си в КТБ. За „Сиболе България“ и връзката й с Делян Пеевски и това как получицесия с ПИБ имах възможност вече да напиша в предна статия.

Компанията, чието пълно наименование е „Сиболе сървсис инкорпорейтид България“ е мажоритарен собственик на „Техноекспортстрой“. Тя е приватизирана през 2012 г. в съмнителна процедура с предизвестен победител. Тогава единствен кандидат и впоследствие купувач срещу 51 млн. лв. при първоначално търсени от държавата 68 млн. лв. се оказа никому неизвестното дружество „АТ инженеринг 2000“.

То е собственост на Георги Пенев и Илиян Терзиев, но финансирането отново преминава през банков кредит. Впоследствие през 2013 г. акциите на „Техноекспортстрой“ са прехвърлени на компанията „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“, която от своя страна е собственост на едноименна панамска офшорка. В своя статия „Капитал“ цитира източници от строителния бранш, според които „Техноекспортстрой“ без всякакво съмнение е на Делян Пеевски.
Но да се върнем на нашите герои от „Кепитъл Инвестмънт“.

Амбициозните младежи, веднъж открили топлата вода с цесиите, продължават. Сделката им е за 20.071 млн. лв. със собственик на фабриката за стъкло „Рубин“ – „Рубин Инвестмънт“. Според запознати със сделката целта на подставените лица на Сталийски е била не толкова да спасят от кредит завода в Плевен, колкото да влязат в ролята на кредитор там. Очакванията са фабриката да има проблеми с обслужването на кредита си, който вече не е към КТБ, а към „Кепитъл Инвестмънт“ и чрез цесията новите господари на деня да станат потенциални собственици на завода.

А сега малко за това ОТКЪДЕ за Бога идват парите

Сумата от 30 млн. лв. е доста впечатлителна дори за хора от близкото обкръжение на Бойко Борисов. Дали пък няма да предизвика интерес за прокуратурата и данъчни? При това хора, за които не се знае да имат крупен и доходоносен бизнес. А може би не е съвсем така.
Може да се окаже, че човекът с парите в семейството, доста формално разбира се, е Виолета Сечкова. Тя е бивш съсобсвеник в компанията „Ноу Фрейм Медиа“.

В „разцвета“ на ТВ7  под управлението на Николай Бареков се говореше, че предоставянето на почти ексклузивни права на No frame media (както е търговската й марка) да произвежда външната продукция в телевизията, е скрита форма на „откуп“.

С парите, а те хич не са малко, Цветан Василев е трябвало да плаща „такса спокойствие“ към управляващите по това време – официално ГЕРБ, но с подкрепата, намесата или напътствията на Пеевски.

Е, очевидно таксата се е понатрупала. А явно е носела и нелоши лихви в банката.

От блога „Финансови смислици

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.