Защо подаде оставка шефът на Пентагона Чък Хейгъл

Стийв Холънд
Ройтерс

Барак Обама и Чък Хейгъл. Снимка: от тв екрана

От момента, когато бе назначен миналата година, министърът на отбраната Чък Хейгъл имаше сериозни търкания в отношенията си с много сплотения екип по националната сигурност на Белия дом. Със засилването на въздушните удари в Ирак и Сирия се задълбочаваха и неговите проблеми.

Високопоставени американски служители, познаващи добре отношенията на Хейгъл с администрацията на Обама, говореха за все по-сложните отношения между Пентагона при Хейгъл и Белия дом – макар и не между самия него и президента. Белият дом представя внезапното оттегляне на Хейгъл като общо решение на Хейгъл и Обама, но служители казват, че е имало поредица от все по-неприятни проблеми, включително най-пресният – настояването на Хейгъл за по-ясна стратегия за борба срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, за което става дума в изтекъл документ.

Според запознати военният министър фактически е уволнен.

Отстраняването на Хейгъл позволява на Обама да влее нова кръв, изправен пред многобройни предизвикателства във външната политика през последните две години от мандата си, включително и възможността Америка за първи път да има жена за министър на отбраната. Мишел Флорной, бивша заместник-военен министър, е фаворит за овакантения пост на Хейгъл.

Служители, пожелали анонимност, казаха, че Хейгъл е бил много разочарован от факта, че не е бил в състояние да влияе върху сериозни въпроси на американската стратегия по сигурността, включително борбата срещу „Ислямска държава“.

„Според мен той е бил много недоволен от – както го наричаха и Гейтс, и Панета – микро мениджмънта на Белия дом, от това, че малка група хора вземат всички решения“, каза пред Ройтерс сенаторът от Аризона Джон Маккейн, имайки преди двамата предишни министри на отбраната. „Мисля също, че според него ние нямаме стратегия за борба срещу „Ислямска държава“, добави Маккейн, комуто предстои да оглави сенатската комисия по въоръжените сили.

Друг служител даде пример как администрацията е държала Хейгъл на „къса каишка“: Преди година военният министър произнесъл голямо слово пред Центъра за стратегически и международни проучвания – водещ мозъчен тръст във Вашингтон. Не му разрешили обаче, очевидно по нареждане от Белия дом, да отговаря на въпроси от публиката.

Обама и Хейгъл са започнали още през октомври да обсъждат бъдещето на 68-годишния военен министър, и то по инициатива на Хейгъл, твърди висш служител от администрацията. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест, хвалейки Хейгъл, каза, че задачите, които са му били поставени – постепенно да приключи войната в Афганистан и да ръководи Пентагона при намаляващ бюджет – са се променили с появата на опасността от „Ислямска държава“.

Още преди голямата загуба на Демократическата партия в междинните избори на 4 ноември Обама бе поставен под натиск да „преформатира“ екипа си по националната сигурност, заради растящите критики към реакциите на Белия дом на „Ислямска държава“, на руските ходове в Украйна и други кризи. Според висш служител от администрацията Хейгъл се е справил добре с приключването на мисията на американските сили в Афганистан и с големите съкращения на разходите на Пентагона, които според служители застрашават военната готовност на САЩ във време на растящи глобални предизвикателства.

Но след като кризата, породена от действията на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, стана по-важен приоритет, висши длъжностни лица в Белия дом разбраха, че той не е експерт в тази сфера, каза същият служител. Смятан за несведущ по проблемите на Близкия изток и избран да се справя с други задачи, Хейгъл започна да бъде смятан за слабо звено.

Решението за смяната му дойде и след като миналия месец изтече съдържанието на частен, критичен меморандум, който военният министър е изпратил на съветничката на президента Обама по националната сигурност Сюзън Райс, в който поставя под въпрос стратегията на администрацията в Сирия. В документа той твърди, че САЩ трябва да изяснят намеренията си спрямо сирийския президент Башар Асад. Преди повече от три години Обама бе призовал Асад да се оттегли от властта, но това лято измести фокуса върху атаки срещу джихадистите от „Ислямска държава“, които се сражават и срещу правителството на Асад.

Според служител от Конгреса, пожелал анонимност, Хейгъл е поставил под въпрос и политиката на Обама да се разчита само на въздушни удари в битката срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. Обама изключва използването на бойни американски части. Според висш иракски служител, който познава Хейгъл от години, „той не е предпазлив. Той искаше да се направи повече в битката срещу „Ислямска държава“ в Ирак и чувствам, че с Обама са имали разногласия по този въпрос“. БТА

Още по темата: Оставката на министъра на отбраната на САЩ е най-тежкият удар върху доверието към президента Обама

Изненадващата оставка на американския министър на отбраната Чък Хейгъл подчертава пагубните спорове, възникнали в правителството на Барак Обама за подхода към основните въпроси в областта на националната сигурност. Обявена само часове след провала на прехвалените преговори с Иран за бъдещето на спорната му ядрена програма, оставката на единственият републиканец, останал в правителството на Обама, ще се разглежда като поредно доказателство за несправянето на Белия дом със заплахите за американската сигурност, пише британският в. „Дейли телеграф“.

Според американски информационни източници, оставката изглежда е предизвикана от дълбоките различия в становищата на Обама и Хейгъл как да се действа най-ефективно срещу заплахата, която представлява „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Докато Белият дом настояваше за предпазливост при реакцията на опасността, тъй като не било ясно колко точно е сериозна заплахата от страна на групировката за Америка, Хейгъл откровено заклейми ИД, обявявайки я през август за непосредствена опасност за всички американски ценности, отбелязва вестникът. Обама може и да е доволен да види гърба на министъра на отбраната, противопоставял се на неконфронтационната му политика, но мнозина ще съзрат в това нов признак за безсилието на президента на международната арена, подчертава „Дейли телеграф“.

Чък Хейгъл е вън от играта. Въпросът кой ще дойде на негово място остава отворен, но едно е сигурно: ще бъде човек, който настоява повече, а не по-малко за война, посочва в. „Гардиън“.

Чък Хейгъл стана първата политическа жертва на кризите, обсадили тази година американската външна политика. След междинните избори Обама е изправен през значителен натиск да смени висшите си сътрудници по националната сигурност на фона на критики, че правителството му се е провалило в реакцията си на кризите – от Украйна до Ирак, отбелязва в. „Файненшъл таймс“. След тази оставка президентът Обама ще търси четвърти пореден министър на отбраната. Оттеглянето на Хейгъл заплашва да създаде патова ситуация в контролирания от републиканците нов Конгрес относно приемника му, допълва вестникът.

Чък Хейгъл, на когото бе оказан натиск да подаде оставка вчера, не беше силен министър на отбраната и след по-малко от две години на поста изглежда изгуби доверието на президента Обама, пише в редакционна статия в. „Ню Йорк таймс“. Но това не е ядрото на военния проблем на правителството. То се корени във факта, че президентът и политиката за национална сигурност често бяха непоследователни и непостоянни във време на нарастващи международни предизвикателства, особено в Ирак, Сирия и Афганистан, посочва всекидневникът в материал под заглавие „Проблемът зад Хейгъл“.

Съществена част от проблема при работата на Хейгъл е, че след назначаването му неговата мисия се промени. Той беше избран да ръководи прехода към мирновременни въоръжени сили и намаляване на разходите за отбрана. В интерес на истината трябва да отбележим, че Хейгъл всеотдайно се зае да изпълнява политиката на Обама за по-голям военен, дипломатически и икономически ангажимент в Азия и посвети много време, фокусирайки се върху този приоритет. САЩ обаче се върнаха във войната в Ирак, Сирия и Афганистан и Обама изглежда реши, че не може повече да зависи от Хейгъл да ръководи тези битки, предизвикали ожесточени дебати в правителството му, посочва вестникът.

С оттеглянето на Чък Хейгъл Обама се превръща в Джордж Буш, пише в. „Вашингтон пост“. По ирония на съдбата Обама се видоизменя в президента, срещу чиято външна политика преди време води кампания. Вчера президентът уволни шефа на Пентагона след тежко поражение на междинните избори на шестата година от управлението си, точно както направи Буш с Доналд Ръмсфелд. Освобождаването на Ръмсфелд доведе до увеличаване на американското присъствие в Ирак, а оставката на Хейгъл идва сред признаци за разширяване на ролята на американските войски в Ирак и Сирия. Както и при Буш това гарантира, че Обама ще остави на приемника си продължаваща американска война в Близкия изток, и то може би сухопътна, каквато Обама се зарече да не допусне, изтъква вестникът.

Новината за оставката на Хейгъл, когато САЩ са в разгара на новото си ангажиране в Ирак и се борят с многобройни изпитания пред националната сигурност – от Близкия изток до Украйна, всъщност не е изненада. Тя разкрива притесненията на Обама на външнополитическия фронт и можа да е предвестник на глобална преоценка на американската стратегия, посочва френският в. „Фигаро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.