Армията на САЩ включва роботи в борба срещу еболата

Франс прес

Роботът, който се бори с ебола. Снимка: от тв екрана

Американската армия задейства ново оръжие убиец на микроби в борбата срещу вируса ебола: робот на четири колела може за броени минути да дезинфекцира цяла стая с ултравиолетови лъчи.

Модернизирана и усъвършенствана версия на прочутия Ар Ту Ди Ту от сагата „Междузвездни войни“, роботът Зиникс (Xenex) се използва в три центъра за военна медицина, а също и в около 250 болници из САЩ за унищожаване на болестотворни организми.

Той изпраща 1,5 импулса на секунда в радиус от три метра. Роботът използва нетоксичния газ ксенон за получаване на ултравиолетово лъчение, което изтребва микробите по-бързо и по-ефикасно от екип чистачи, изтъкват лекари и експерти.

„В момента роботът е част от нашата стратегия срещу еболата, но може да се използва в болницата и за борба с други патогенни микроорганизми, причиняващи вътрешноболнични инфекции“, посочва Олтън Дънам, говорител на военновъздушната база Лангли, получила такъв робот през октомври.

Ултравиолетовата светлина се използва за почистване вече от десетилетия; новите роботи обаче използват ксенон, по-благоприятен за околната среда от лампите с живачни пари, които действат по-бавно и са токсични, заявява „Зиникс дизинфекшън сървис“, производител на тези уреди от ново поколение.

Извозване на заразни отпадъци

Изследователите подчертават, че тези роботи чистачи са пример за автономни машини, които може да изиграят ключова роля в борбата с епидемията от хеморагична треска, върлуваща в Западна Африка.

Учени и хуманитарни работници обясниха през ноември на конференция, организирана от Белия дом, че роботите могат да извозват заразни отпадъци; освен това чрез тях медицинският персонал може да разговаря с пациентите от разстояние.

Моделът Ем Ю Ти Ти на „Дженерал дайнамикс ланд системс“ – роботизиран товарен високопроходим автомобил, вече е готов за експлоатация например в засегнатите страни, отбелязва Робин Мърфи, преподавателка по информатика и инженерни науки в Тексаския университет „Ей енд Ем“.

„Основният извод е, че тези роботи вече съществуват и може незабавно да се използват за защита на здравния персонал, работещ с ебола“, обобщава тя в доклад по темата.

Вирусът на еболата се предава чрез директен контакт с телесните течности на болните, което налага нуждата от специални защитни облекла и процедури, предпазващи лекарите и санитарите.

Епидемията от ебола уби тази година вече 5459 души от общо 15 351 заразени, сочат последните данни на Световната здравна организация, публикувани в петък. Тежки загуби понесе медицинският персонал – 337 починали от 588 вирусоносители.

„Роботите може да намалят броя на манипулациите със заразни отпадъци, извършвани от хора“, и да осигурят възможност пациентите да бъдат лекувани и наблюдавани дистанционно, като ограничават по този начин контактите с болничния персонал, добавя Мърфи.

Но един център за здравни грижи в Либерия или Сиера Леоне съвсем не е идеално място за роботи, проектирани за действия в безупречно чисти помещения, с безжичен достъп до интернет, безпроблемно електроснабдяване, всякакво оборудване и равен под.

Вътрешноболнични инфекции

В близко бъдеще не се предвижда в Африка да бъдат изпратени роботи Зиникс; епидемията от ебола обаче хвърли светлина върху един по-широк проблем – вътрешноболничните зарази.

Стотици пациенти умират всяка година след заразяване в болнични условия, по-специално със златен стафилокок. Десетки болници, използвали Зиникс, констатират спад на вътрешноболничните инфекции, твърди Мелинда Харт, говорителка на фирмата производител.

Изпусканият сноп ултравиолетови лъчи е способен да дезинфекцира труднодостъпни повърхности и ъгли, в които не би проникнал и най-съвестният чистач, уверява тя. При това „роботът може да премахне риска от човешка грешка“.

Според полковник Уейн Прит, началник на болницата във военновъздушната база Лангли, присъствието на тези роботи вдъхва спокойствие на пациентите и на здравния персонал.

„Апаратите Зиникс издигат дезинфекцията на ново равнище, недосегаемо преди. В случая с еболата това означава повече доверие от страна на пациентите и на персонала“, уточнява той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.