Рискована стратегия на Порошенко – спря парите за областите на сепаратистите

Асошиейтед прес

Зеленчуци на символични цени раздават пред изборна секция в Донецк. Снимка: от тв екрана

Крепени от надеждата, малки групи хора в Донецк с часове стоят на студа около банкоматите, които така и не биват зареждани, а в далечината се чуват артилерийски гърмежи.

Има недостиг на пари в центъра на бунтовническия район, откакто по-рано този месец правителството засили натиска, обявявайки, че спира банковите услуги. Почти всички банкомати не работят, а през идните две седмици се очаква да спрат и все още работещите.

Акцията е част от плана на Украйна да задуши сепаратисткия си враг, след като скъпата военна кампания се провали. Властите обявиха освен това, че спират всички обществени услуги в бунтовническите области. Служители в болници и училища в Донецк казват, че и без това от известно време не са получавали финансиране.

При все това, ако правителството на Петро Порошенко се надява да настрои населението в Източна Украйна срещу бунтовничесите лидери, то доказателства на място сочат, че тази стратегия може би само засилва решимостта на хората.

„Така Порошенко ни казва: вие вече не сте украинци. Няма да получавате пенсии, няма да получавате социални помощи. Когато хвърлите топа, тогава ще спрем тази война срещу вас. Аз обаче не искам да ходя в Украйна и да прося милостиня“, казва пенсионерът от Донецк Георгий Шаров.

Опашките за пари в брой обикновено се извиват пред банкоматите на държавната спестовна банка Ощадбанк, която обслужва изплащането на пенсиите и социалните помощи.

„Дори в тях не винаги има пари“, посочва гражданинът на Донецк Сергей Смотовски пред клон на банката. „Най-лошото е, че не само не можеш да получиш социални плащания, но не можеш и да изтеглиш парите, които си спечелил, заплатата си“, казва той.

Банкоматите не работят, но притежателите на сметки чакат от ранното утро до обяд с надеждата, че банковите чиновници ще ги напълнят. Вратите на банката обаче често остават плътно затворени.

Въпреки непрестанните боеве край Донецк и Луганск, двата региона, засегнати от въоръжения конфликт, големите супермаркети са що-годе прилично заредени. Доставките идват от други части на Украйна, а клиентите често плащат с банкови карти. Сега обаче украинското правителство възнамерява да блокира и банковите карти, отрязвайки други начини за препитание.

Силно притиснати хора, които получават държавни помощи, от месеци се обръщат към бунтовническото правителство за пари. Тълпи пенсионери и самотни майки всеки ден се събират пред централата на сепаратистите. Когато някой от множеството стане особено шумен, служител на въоръжената охрана на сградата се спуска да разгони хората, обвинявайки ги, че са „провокатори“.

Гневът обаче е насочен най-вече към украинското правителство.

„Украйна твърди, че Донецк е украинска територия и въпреки това идват с танкове и оръжия, вместо да плащат пенсиите, както е редно“, казва донецкият пенсионер Анатолий Висли.

„Аз съм ветеран инвалид и не съм получавал пенсията си от три месеца“, допълва той.

Много пенсионери са се пререгистрирали в градове извън бунтовническите територии, което означава, че парите все още се превеждат по сметките им. Предизвикателството за тях сега е всеки месец да пътуват до областите, контролирани от правителството, а това начинание може да бъде скъпо и трудно, особено за по-немощните.

Мрачни са перспективите в скоро време бунтовниците да изградят социална система.

Ана Харжевская, служител на сепаратисткото министерство по социалните въпроси и труда, казва, че сепаратистките власти имат само бегла представа, колко хора имат право да получават социални плащания.

Украинското правителство е блокирало достъпа до държавните регистри и се опитва да прибере материалните носители на бази данни, които все още са в бунтовническите области, твърди Харжевская.

Сепаратистките власти заявяват, че бунтовниците са инструктирани да спират всяко неразрешено пренасяне на държавни регистри от украинските власти.

Без правилно работеща данъчна система няма ясен и прозрачен начин за набиране на пари. Поради тази причина Харжевская твърди, че не може да посочи кога министерството й ще започне редовно да изплаща пенсии.

В района на Луганск положението е още по-мрачно. Сепаратисткото командване там е разделено между самопровъзгласилата се Луганска народна република и въоръжени казашки лидери.

Наложи се Павел Дрьомов, един от казашките командири, да признае пред бунтовническа медия, че е стигнал твърде далеч, обещавайки еднократно отпускане на 500 гривни (35 долара) за пенсионерите, преценявайки погрешно броя на хората, на които трябва да бъдат отпуснати тези пари. „Нямахме представа за тази цифра“, каза той във видео интервю.

Ако болниците все още работят, то това до голяма степен се дължи на безусловната решителност на персонала.

Виктория Лубинцева, директор на централната болница в Донецк, казва, че правителството е блокирало финансирането от началото на ноември, доста преди Порошенко да обяви спирането на държавната подкрепа.

„Лекарствата обикновено се купуват от пациентите, защото имаме нужда от различни видове медикаменти за операциите. Персоналът работи доброволно, защото искрено искат да помагат на хората, както им диктува съвестта“.

Със стопяването на държавната подкрепа и ликвидните средства се увеличава зависимостта от външната помощ. Част от нея идва от Русия, но има и значителни доставки от благотворителния фонд на милиардера Ринат Ахметов, чието богатство е изградено върху огромните промишлени ресурси на Източна Украйна.

Въпреки тази помощ обаче много хора планират да напуснат Източна Украйна. „Тук е невъзможно да се живее“, казва Смотовски, докато чака пред банката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.