С поощрения и бруталност „Ислямска държава“ държи в подчинение сунитските племена в Сирия и Ирак

Асошиейтед прес

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Групировката „Ислямска държава“ използва многобройни тактики да подчини сунитските мюсюлмански племена в Сирия и Ирак, които са под нейна власт. Някои придумва с подаръци – всичко от коли до храна за животните им, а непокорните наказва с масови убийства.

В резултат на това екстремистите не са изправени пред кой знае каква непосредствена заплаха от надигане сред племената, които традиционно са най-влиятелната обществена институция в големите територии в Източна Сирия, Северен и Западен Ирак, които са под контрола на групировката. Всеки опит на Съединените щати да обърнат туземците срещу екстремистите, както впрочем американците направиха със сунитите по време на войната в Ирак, среща големи трудности.

Някои племена в Сирия и Ирак вече се противопоставят на „Ислямска държава“. Например племето шамар, което населява района по границата между двете държави, се бие на страната на кюрдските сили срещу екстремистите в Ирак. Правителствата във Вашингтон и Багдад предлагат да се създаде програма за национална гвардия, с която да се въоръжават и финансират хора от племената, за да се бият, въпреки че тази инициатива още не е стартирала.

Племената в Сирия обаче нямат външен покровител, който да им дава пари и оръжие, за да се изправят срещу „Ислямска държава“. Това не им оставя други опции, освен да приемат господството на „Ислямска държава“ или да избягат.

„Има хора, искащи да се върнат и да се бият с тях“, заяви Хасан Хасан, анализатор в института „Делма“ в Абу Даби. „Но сега обстоятелствата са такива, че не можеш да предизвикаш ИДИЛ, защото стратегията, която следват, и тактиките им ще предотвратят всеки бунт отвътре“.

Управниците на самозвания халифат са усвоили до съвършенство техниката „разделяй и владей“. Племената са влиятелни институции, които изискват лоялност от своите членове, населяващи до голяма степен пустинните региони на Сирия и Ирак. Но те далеч не са сплотени. Големите племена са разделени на по-малки подплемена и кланове, които могат да бъдат насъскани едни срещу други. Такива разделения се появяват и от самосебе си, често във връзка с контрол над ресурси като петролни кладенци или земя.

Освен това самата „Ислямска държава“ има племенни корени. Макар че стотици чуждестранни бойци се присъединяват към групата, повечето от членовете и бойците й на терен са иракчани и сирийци и често принадлежат към племена.

В източната сирийска провинция Дейр аз Зур например огейдат е едно от най-големите племена. Един от основните му кланове бу джамел е твърд противник на екстремистите. Друг клан на име бакир обаче отдавна се съюзи с групировката.

Агентите на „Ислямска държава“ използват заплахи или предлагат пари и гориво, за да получат клетви за вярност от високопоставени племенни шейхове. Групировката съблазнява младежи от племената с икономически облаги и позиции в „Ислямска държава“, подкопавайки традиционната властова структура на племето.

„Предлагат много подкупи“, каза Абу Али ал Бади, племенен лидер от централния град Палмира в сирийската провинция Хомс. „Отиват при племената и казват: „Защо се биете срещу мюсюлмани? Ще ви дадем оръжия и коли и ще се бием заедно“.

„Предлагат горива. Носят ечемик и храна за животни от Ирак“, казва той. „Строят кладенци на техни разноски за племената и казват: „Другите не обръщаха внимание на нуждите ви“.

В Сирия „Ислямска държава“ бе приета от много туземци в провинциите Ракка и Дейр аз Зур. Тя сложи край на хаоса, който цареше, докато тези територии бяха под контрола на смесица от бунтовнически военачалници. „Ислямска държава“ предоставя услуги, включително електричество, горива, вода, телефон, брашно за пекарните, каза Хайан Дюхан, експерт по Сирия в университета „Сейнт Ендрюз“.

„Нещата започнаха да се стабилизират до известна степен, а това е нещо, което хората искат отчаяно“, каза Дюхан.

Групировката си има длъжностни лица по „племенните въпроси“, които се занимават с отношенията с племената, нагаждайки стила си към местната динамика. Случва се често те да позволяват на лоялни племенни членове да отговарят за комуналните услуги на своите общности, каза Хасан.

Групировката също така отстрани собствените си командири, които създават напрежение с племената в тези зони. Идеята според Хасан е „да се изчистят някои от токсините“.

В същото време групировката изпраща ясно послание на онези, които оказват съпротива.

През август членове на „Ислямска държава“ застреляха и обезглавиха стотици хора от племето шуейтат в Източна Сирия. Активисти съобщиха за убити между 200 и 700 души. На снимки в „Дабик“ – англоезичното списание на „Ислямска държава“ – се вижда как облечени в черни дрехи бойци разстрелват затворници, за които се твърди, че са от шуейтат, застанали в редица на песъчливата земя.

В Ирак „Ислямска държава“ уби повече от 200 мъже, жени и деца от племето ал бу нимр в провинция Анбар, изглежда в знак на отмъщение заради съюзяването на племето с иракските сили за сигурност и в миналото – с американските войски. „Ислямска държава“ разстреля и няколко мъже от племето ал бу фахд.

„Всички се крият или са избягали. Ще ни накълцат на парчета, ако ни видят“, каза шейх Наим ал Гауд, лидер на ал бу нимр. „Искат да ги подкрепим и да се включим в борбата им. В замяна ще ни оставят да живеем в мир“.

В резултат на това според Дюхан няма особена вероятност за бунт, освен ако племената не са сигурни, че екстремистите губят войната. „Мисля, че за момента един сериозен бунт срещу „Ислямска държава“ е в сферата на фантазията“.

Още по темата: Войната на ОАЕ и Саудитска Арабия срещу „Мюсюлмански братя“ може да причини неприятности на САЩ
Стратфор

Правителството на ОАЕ одобри списък с 83 организации, които определи като терористични, в това число Ал Каида и „Ислямска държава“. Доста по-съществено обаче беше включването на много мюсюлмански организации със седалища на Запад, за които се смята, че са съюзници на движението „Мюсюлмански братя“. Важни сред тях са две американски мюсюлмански групи: Съвет за американско-ислямски отношения и Мюсюлманско-американско общество.

Решението на ОАЕ да включи две американски мюсюлмански групи от основното течение в списък с терористични организации е част от съвместна инициатива със саудитците за подкопаване на ислямисткото движение, известно като „Мюсюлмански братя“. Този ход едва ли ще успее, но може да причини проблеми между правителството на САЩ и американската мюсюлманска общност.

Откакто „Мюсюлмански братя“ влезе във възход след Арабската пролет през 2011 г., Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия се чувстват силно заплашени от ислямисткото движение. И двете страни подкрепиха преврата през 2013 г., при който беше свалено предвожданото от „Мюсюлмански братя“ правителство на президента Мохамед Морси в Египет. Те продължават да използват финансовата си мощ, за да поддържат правителството на президента Абдел Фатах ас Сиси, който беше главнокомандващ на армията. Освен това те се опитват да направят така, че движението „Мюсюлмански братя“ да бъде отслабено в региона и дори съкрушено.

От тяхна гледна точка ислямизмът на „Мюсюлмански братя“ е доста по-голяма заплаха за монархиите даже от джихадизма на Ал Каида и „Ислямска държава“. Като се има предвид тактиката на джихадистите на въоръжено въстание, Саудитска Арабия и ОАЕ могат по-лесно да предприемат решителни действия срещу тях, като използват средства на принудата.

Но за тях „Мюсюлмански братя“ е доста по-коварна заплаха. Движението не само се противопоставя на насилието като средство за постигане на своите политически цели, но и се стреми към демокрация. Затова движението „Мюсюлмански братя“ е не просто трудно за преборване; то насърчава политическа система, която е заплаха за монархическите системи на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

По-лошо за арабите от Залива е това, че движението „Мюсюлмански братя“ е разглеждано като легитимна политическа сила на Запад. По-рано тази година Саудитска Арабия и ОАЕ оказаха натиск върху британското правителство да вземе сурови мерки срещу британски мюсюлмански групи, които са били част от глобалната мрежа на „Мюсюлмански братя“. Лондон започна разследване срещу движението на британска територия и това доведе до непубликуван доклад, в който се казва, че „Мюсюлмански братя“ нямат връзки с тероризма.

Разочаровани, арабите от Залива пробват друга тактика. Като обявяват Съвета за американско-ислямски отношения (САИО) и Мюсюлманско-американското общество (МАО) за терористични организации, те се стремят да се възползват от разногласия в самите Съединени щати. В американското правителство има мощно лоби, което е заинтересувано от предприемането на сурови действия срещу тези и други мюсюлмански групи. ОАЕ и Саудитска Арабия се надяват, че след вестта за списъка на ОАЕ с терористичните организации въпросното лоби ще засили натиска в тази насока.

САИО от години действа като застъпническа организация с нестопанска цел, но през 2007 г. американските власти я посочиха като неподведен под наказателна отговорност участник в заговор наред с около 250 други юридически и физически лица по дело срещу благотворителната Фондация „Свети земи“. Благотворителната организация беше призната за виновна в поддържане на Хамас, която е определена като терористична организация в Съединените щати, въпреки че срещу САИО няма повдигнати официални обвинения. Затова няма да е особено трудно за враждебни към САИО групи в Съединените щати да използват решението на ОАЕ против организацията.

Целта на ОАЕ и Саудитска Арабия е да накарат американските власти да фокусират вниманието си върху САИО и МАО, и възползвайки се от това те да могат да оказват натиск върху Вашингтон да предприеме действия срещу „Мюсюлмански братя“. Те обаче едва ли ще постигнат това, което искат, като се има предвид липсата на доказателства, че „Мюсюлманските братя“ са замесени в тероризъм, и съсредоточаването на САЩ върху борбата с джихадистите – усилия, които изискват американците да работят с умерени групи.

На вътрешния фронт обаче САИО и МАО може да се сблъскат с правни предизвикателства. Голям брой американски мюсюлмани подкрепят организациите, особено САИО. Ако те бъдат подложени на по-строго наблюдение, това може да предизвика недоволство сред американските мюсюлмани, а тъкмо този резултат искат да постигнат „Ислямска държава“ и Ал Каида.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.