Трагедия и фарс

„Срам! Срам! Срам!“ изрева тълпата, когато украинските лидери се появиха на неотдавнашна церемония в памет на жертвите от „Майдана“. Протестиращите обвиниха президента Петро Порошенко за неспазени обещания. Година след като започна „революцията на достойнството“, политиците са всичко друго, но не и достойни. Измина месец от общите избори, но Украйна още няма правителство. Боричканията за министерски постове и депутатски места говорят за липса на настойчивост. „Това е цирк, детска градина“, каза Мария Жартовская, политически кореспондент на уебсайта „Украинская правда“.

Новите пет прозападни партии подписаха коалиционно споразумение. (Президентът Петро) Порошенко и премиерът (Арсений) Яценюк обещават, че скоро ще има правителство. Но съперничеството възпрепятства преговорите. Избирателите неочаквано поставиха партията на Яценюк „Народен фронт“ на първо място на изборите. Това бе удар за Порошенко и оставя Украйна с два властови центъра. Отношенията между двамата се сведоха до разногласия и перчене. Това подсили страховете, че може да се повтори напрежението, появило се след Оранжевата революция.

Порошенко и Яценюк никога не са били близки. Западните съюзници на Украйна работят усилено да ги запазят заедно. Въпреки това усилията да се обединят двете им партии в една преди изборите не се увенчаха с успех – говори се, че не могли да се разберат за име на партията. Кметът на Лвов Андрий Садовий, чиято „Самопомощ“ – третата по сила партия в коалицията – се ядосва на „неразбирателствата и дребните дрязги“. Основните търкания са за постовете министър на вътрешните работи, министър на правосъдието и председател на парламента.

Контролът върху министерските постове също е от първостепенна важност за украинските олигарси, които продължават да оказват вредно влияние. Володимир Фесенко от мозъчния тръст „Пента“ говори за „животинска“ борба за територия. Лидер на глутницата е губернаторът на Днепропетровска област Ихор Коломойски, активен поддръжник на войната срещу сепаратистите. За Арсен Аваков, който в качеството си на вътрешен министър контролира много от доброволческите батальони, се смята, че е свързан с Коломойски.

Коалиционното споразумение има някои добри страни, включително обещание за сваляне на имунитета на депутатите. Свитлана Залишчук, активистка от Майдана, влязла в парламента от блока на Порошенко, казва, че външни експерти са помогнали за написването на текста. Но тя признава, че кабинетът е бил избран по старите правила Министрите са избирани по партийна принадлежност. Александър Пасхавер, икономист и съветник на двама бивши украински президенти, казва, че „няма признаци да се готвят за истински реформи“. Западни дипломати приканват за търпение и посочват факта, че Порошенко и Яценюк са успели да запазят единството на страната под голямо напрежение. Натискът от запад продължава да е силно оръжие: коалиционното споразумение стана факт малко преди посещение на американския вицепрезидент.

В споразумението членството в НАТО е посочено като цел за Украйна – нещо, за което руският заместник-министър на външните работи предупреди, че ще засили напрежението. Върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав посети Киев на 26 ноември, а украинците съобщиха, че два руски самолета са нарушили въздушното им пространство ден по-рано в Донбас. Русия би могла да предприеме нова офанзива във всеки момент, но засега Кремъл изглежда се задоволява с това да използва Донбас, за да отдалечава Киев от реформите, което отслабва страната отвътре. Продължителни икономически проблеми може да внесат още вълнения, включително сепаратизъм в други проруски региони. Лоша поличба са мистериозните експлозии, станали този месец в контролирания от Киев град Харков, включително взрив пред военна база.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.