Президентът Ердоган – крал на полемиката

Франс прес

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поднови вчера полемиката, предизвикана от негово изказване за откриването на Америка от мюсюлмани, последният случай от серия от спорове, които радват неговите привърженици и дразнят неговите критици.

Провокативен по природа, човекът, който властва еднолично от повече от единадесет години над Турция, се изяви на два пъти само този месец, първо като лиши Христофор Колумб от историческото му първенство, а след това като увери, че равенството между мюжете и жените „противочери на природата“.

В тези два случая Ердоган не отстъпи пред критиките и подигравките, а тъкмо обратното прояви упорство, обвинявайки международните медии в „клевета“ спрямо него.

„Само защото обявих един факт, оснонваващ се върху научни изследвания, бях критикуван от западните медии и чужденците, които живеят сред нас турците, ориентирани към Запада , които страдат от проблем с егото“, заяви той.

В учебниците по история се преподава, че генуезкият моряк Христофор Колумб, е този, който през 1492 г. пръв е стъпил на американския континент.

Няколко мюсюлмански историци или теолози, изключително малък брой, наскоро поставиха под съмнение неговото откритие, допускайки мюсюлманско присъствие в Америка преди това, макар че никакви останки с ислямско влияние никога не са били открити там.

Редица анализатори виждат в тези парадоксални изказвания желанието на президента Ердоган да играе върху националистическата струна на своя електорат.

„Мнозинството от турските избиратели, имайки предвид тяхното ниво на образование, обичат, когато един ръководител се противопоставя на чуждестранна сила“, анализира Адил Гюр, директор на института за социологически проучвания A&G изследавния. „Образованият избирател си задава въпроси за международното въздействие на тези изказвания, но средният избирател не мисли за това и се радва“.

Но тези изяви безпокоят дори неговите привърженици: „Той би трябвало до помисли да говори по-малко, тъй като дори да е прав, начинът по който го прави, предизвиква безкрайни спорове“, каза наскоро със съжаление Мехмет Барлас, анализатор от проправителствения вестник „Сабах“.

Ето някои от неговите най-спорни изказвания в последно време:

– „Мюсюлманите са открили Америка“

– „Контактите между Латинска Америка и исляма датират от XII век. Мюсюлманите са открили Америка през 1178 г., а не Христофор Колумб“, заяви Ердоган на 15 октомври по време на среща в Истанбул на мюсюлмански лидери от страни от Латинска Америка.

– Равенството между мъжете и жените „противоречи на природата“.

„Нашата религия ислямът определи място за жените: майчинството“, каза в понеделник президентът пред форум на жени. „Не могат да бъдат поставяни жените и мъжете наравно, това противоречи на природата“. От опозицията до феминистките движения имаше незабвни остри реакции.

– Едно поколение „под влиянието на алкохола“

Ердоган, който е практикуващ мюсюлманин, засили законодателството срещу продажбата и консумацията на алкохол. „Ние не искаме едно поколение, което залита ден и нощ под влиянието на алкохола“, предупреди той през 2013 г. Зад неговите мотиви за общественото здраве, критиците му виждат само желание „да ислямизира“ турското общество.

– „Да се изкорени Туитър“

„Ние ще изкореним Туитър. Не ме интересува какво може да каже международната общност“. В навечерието на местните избори на 30 март Ердоган нареди блокиране в Турция на достъпа до социалната мрежа, виновна за разпространението на обвинения в корупция срещу неговия режим.

– Злополуките са „в естеството на миньорската работа“

През май 2014 г. Турция преживя най-смъртоносния си инцидент в мина, при който загинаха 301 души в Сома Западна Турция . „Тези неща са обичайни, това е в самото естество на миньорската работа“, каза Ердоган, след като бе поставен въпросът за отговорността на фирмата оператор и на неговото правителство.

– Ционизмът – „престъпление срещу човечеството“

Президентът, който е верен поддръжник на палестинските ислямисти от Хамас, стана един от най-яростните критици на Израел. „Подобно на ционизма, антисемитизма и фашизма, сега става неизбежно да се разглежда ислямофобията като престъпление срещу човечеството“, заяви той през 2013 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.