В Турция папата ще насърчи толерантността на фона на войни в Близкия изток

Президентът Ердоган посреща папа Франциск. Снимка: АП/БТА

Папа Франциск започва посещението си в Турция с деликатната мисия да укрепи връзките с мюсюлманските лидери, като същевременно осъди насилието срещу християни и други малцинства в Близкия изток.

Неговото тридневно посещение идва в момент, когато бунтовници от „Ислямска държава“ превзеха части от Ирак и Сирия край южните граници на Турция, обявявайки ислямски халифат и убивайки или прогонвайки шиитски мюсюлмани, християни и други, които не споделят тяхната марка ултрарадикален сунитски ислям.

Официални представители посочват, че религиозната толерантност и борбата с екстремизма ще бъдат на високо място в дневния ред в Анкара в петък, когато Франциск ще се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и Мехмет Гьормез, главния мюсюлмански лидер в преобладаващо мюсюлманската, но по конституция светска държава. Турция приютява почти 2 милиона бежанци от Сирия. За някои от хилядите християни сред тях, това е обратното на бягството на техните предшественици преди един век, когато Първата световна война и възникването на постосманската турска държава превърнаха Турция във вражеска страна.

В Истанбул лидерът на 1,2 милиарда римокатолици ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей, духовен водач на 300 милиона православни християни по света, като част от усилието да изкове по-тесни връзки между някогашните западен и източен дял на християнството.

Те ще излязат с общи призиви за човешки права и религиозна свобода и ще изразят опасения, че християнството изчезва от родните му места в Близкия изток, според негово преосвещенство Доситеос Анагностопулос, говорител на патриаршията.

Християнското малцинство в Сирия бе около 10 процента от населението от 22 милиона души преди избухването на гражданската война през 2011 г., докато християнското население в Ирак е намаляло с почти 70 процента от началото на войната през 2003 г.

Франциск заяви във вторник, че макар да е почти невъзможно да има диалог с бунтовниците от „Ислямска държава“, вратата не трябва да бъде затваряна.

Посещението в Турция ще бъде третото на папата в преобладаващо мюсюлманска страна след Йордания и Албания. Анагностопулос заяви, че Франциск може да се помоли вътре в „Света София“ в Истанбул, най-голямата катедрала на християнството в продължение на 900 години и една от най-големите джамии на исляма в продължение на други 500 години, а сега официално музей. Такава стъпка би могла да разстрои някои мюсюлмани в Турция, които биха искали тя да бъде съживена отново като джамия.

Има полемика и около мястото на неговата среща с Ердоган. Франциск, известен със скромния си начин на живот, ще бъде първият гост в пищния президентски дворец с 1000 стаи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.