Нов спад в цените на петрола, щети за руската икономика и натиск върху рублата

Петролът няма да поскъпва – в най-добрия случай цените „ще се заковат на място. Но може би ще падат и занапред“, пише вестник „Росийская газета“. Изданието коментира вчерашното решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), оставила без промяна квотите си за добив на нефт – 30 милиона барела дневно.

Те ще действат до юни 2015 г. Солидни причини за поскъпване няма и дотогава „съдбата на барела е предопределена“, посочва вестникът.

Борсовите спекуланти тутакси се втурнаха на валутния пазар – еврото в Москва скочи на 60,7 рубли, доларът – почти на 49. Едва в преддверието на възможния нов спад в цените на петрола. Ако те се сринат под 70 долара за барел, руската Централна банка ще трябва сериозно да се залови с „възпитание на рублата“, добавя московският официоз.

„Известия“ цитира Андрей Клепач, зам.-председател на „Внешекономбанк“, според когото ОПЕК може да преразгледа решението си напролет. Засега обаче то означава щети за руската икономика и допълнителен натиск върху курса на рублата, смята банкерът.

След като обясниха на света, че виновник за днешния спад в цените е шистовият петрол в САЩ и че пазарът се стабилизира самичък, министрите на петрола си запазиха възможността да преразгледат квотите при по-сериозно разминаване между търсенето и предлагането. Междувременно властите в Русия се готвят да орежат бюджетните разходи, отбелязва „Комерсант“.

Изданието впрочем чака значими промени в бюджетната политика на Русия едва щом започне да се готви следващият бюджет – за 2016 г.

Ако средногодишните цени на петрола паднат на 80 долара за барел, само преките загуби за руската икономика заради спад в приходите от износ ще достигнат близо 70 милиарда долара, предупреждава експертът Евсей Гурвич, цитиран в материала.

Арабските страни от ОПЕК заявиха, че са взели „велико“ и правилно решение да не намаляват петролните квоти. За Русия това означава, че страната и правителството ще трябва да свикват с живот в нови условия – с ниски доходи от петрола, констатира „Независимая газета“.

Служители от руското финансово министерство заявиха, че Москва трябва да преразгледа бюджетните си ориентири и занапред да смята цената от 80 долара за барел не за песимистична, а за умерено оптимистична прогноза. Засега няма обяснение защо според руското ръководство бе изключено цените да паднат под 90 или 80 долара за барел, пише всекидневникът.

Текущите цени на петрола са просто убийствени за повечето проекти, разчитащи на маржинален доход. Ситуацията на световния петролен пазар се развива драматично и повечето компании се налага да преразгледат бюджетите си за 2015 г., отбелязва вицепрезидентът на руската ЛУКОЙЛ Леонид Федун.

Като цяло впрочем руските компании реагираха доста сдържано на резултата от срещата на ОПЕК, обобщава „РБК дейли“.

„Роснефт, например, има „достатъчен запас от якост, защото себестойността на добива в компанията е най-ниска в света – малко над 4 долара за барел“, цитира вестникът представител на фирмата.

Но ако продължи тенденцията към спад в петролните цени и антируските санкции останат в сила, още до 2017 г. добивът в Русия ще намалее с 25 милиона тона годишно (5 на сто от сегашното ниво), прогнозира финансистът Дмитрий Александров. Според него Москва ще бъде принудена тогава да замрази проектите за добив на петрол от шелфа и от трудни за разработване находища в Източен Сибир.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.