Путин спира „Южен поток“?

Президентите Путин и Ердоган. Снимка: ЕПА/БТА

Руският президент Владимир Путин предложи днес България да поиска от Европейския съюз обезщетение за пропуснати ползи по проекта Южен поток, предаде ТАСС. Путин определи позицията на ЕС за Южен поток като „неконструктивна“ и каза, че потоците от енергийни ресурси ще бъдат пренасочени към други региони и за проекти за втечнен газ, съобщи БТА.

„Тъй като досега не сме получили разрешение от България, ние смятаме, че при тези условия Русия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид, че сега трябва да започне строителството на тръбопровода в Черно море. Ние не можем да започнем строителство в морето, докато не получим разрешение от България“, каза Путин на пресконференция в Анкара след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Малко по-рано ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер директно обяви проекта „Южен поток“ за закрит.

По думите на Путин, Русия не може да започне строителни работи в морето, да стигне до българския бряг и да спре. „Това е просто нелепо, мисля, че е ясно за всички“, каза руският президент, добавяйки, че Русия ще бъде принудена да преразгледа участието си в този проект. Путин благодари на турските партньори за подкрепата, която са оказали на този проект, и отбеляза, че в енергетиката отношенията между Русия и Турция са се издигнали на стратегическо равнище.

Путин каза, че Русия е готова да построи още една тръбопроводна система за осигуряване на потребностите на турската икономика и да създаде на турска територия на границата с Гърция допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа. Той допълни, че Русия ще увеличи доставките на газ за турския пазар по проекта Син поток с 3 милиарда кубически метра.

Освен това от 1 януари следващата година Русия ще намали с 6 процента цената на газа за потребителите в Турция по молба на турските партньори, каза Путин. Той посочи, че Русия е готова да продължи да снижава цената в хода на реализацията на съвместните крупни проекти.

Путин подчерта, че руско-турското сътрудничество е придобило характер на „многопланово партньорство“ и търговската размяна и взаимните инвестиции постоянно нарастват. Той отбеляза, че създаването на зона за свободна търговия с Турция е „сложна, но осъществима задача“.

Пред агенция Блиц един от най-изявените защитници на проекта у нас Румен Овчаров коментира, че отказът от изграждането на газопровода ще донесе крайно негативни последици за България. „Пропуснахме възможността да станем транзитна страна за 30% от енергийния износ на Русия, така Москва щеше да се съобразява много повече с нас”. Според него, сега пред нас има само една възможност – бързо да изградим конекторната връзка с Турция и да получаваме при необходимост руски газ от южната ни съседка, но на каква цена, това не е ясно.

„Всъщност, втората тръба по трасето на „Син поток” беше първият вариант на газопровода от Русия към Европа. През 2006-2007 година обаче нашата страна убеди Москва да не възлага преноса си на газ за ЕС единствено на Турция и въпреки че трасето до Варна беше 3-4 пъти по-скъпо, руснаците приеха да строят през България газопровод. Сега, благодарение на правителството на ГЕРБ, тази възможност вече я няма”, заяви бившият енергиен министър и функционер на БСП.

Преди два дни известният енергиен експерт и бивш псланик в Москва Илиян Василев коментира: „Назрява нов мегаскандал – както предупредих – идва деня на истината – парите са взети, сега местните момчета ще трябва да осигурят „зелената“ светлина за проекта през България или поне до Провадия без значение какво казват Еврокомисията, съюзниците и здравия разум. Но този път ще трябва да обясняват защо работим срещу интересите не само на Украйна, но и на други страни членки на Европейския съюз като Словакия.“

По рано днес външният ни министър Даниел Митов призова за предефиниране на отношенията между ЕС и Русия и заяви, че „геополитическите артерии на Европа не са само икономически, но и ценностни, защото моралът ни не тече по тръби“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.