Путин и Ердоган се фокусират върху икономиката, омаловажават политическите различия

Президентите Путин и Ердоган. Снимка: ЕПА/БТА

Докато Путин бе на посещение в Турция с намерение да даде тласък на икономическите връзки, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че иска възможно най-много страни да се присъединят към антируските санкции, за да накажат Русия за нарушаване на международното право.

По време на визитата руският президент Владимир Путин се фокусира върху разширяването на икономическото сътрудничество между Турция и Русия, като игнорира диаметрално противоположните позиции на двете страни по важни външнополитически въпроси като Сирия и Украйна. Отчуждаването на Турция и Русия от Запада по различни причини ги събра заедно в странно приятелство, фоскусирано върху укрепването на икономическите връзки.

Путин пристигна в Анкара, за да участва в петата среща на междуправителствения Съвет за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия, който бе формиран през май 2010 г. След посещението на папа Франциск в Турция през уикенда руският президент стана вторият високопоставен чуждестранен представител, приет в президентския дворец „Ак сарай“ Белия дворец“. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приветства Путин на главния вход на своя дворец, както направи и когато посрещна папата миналата седмица. Двамата лидери след това имаха среща, която продължи един час и половина.

Турската редакция на Би Би Си излезе с коментар, наричайки срещата между Путин и Ердоган „среща на високо равнище на ценна самота“, явно визирайки изявлението на заместник-генералния секретар на президентството Ибрахим Калън, който похвали позицията на Турция по някои муждународни въпроси, характеризирайки я като „ценна самота“.

Коментарът на Суат Ташпъняр по Би Би Си, бе, че двете страни имат големи проблеми в техните международни отношения и не приемат леко всяка критика, идваща от Запада. Путин и Ердоган  често са сравнявани помежду си за това, че вървят към авторитаризъм.

Германското списание „Фокус“ оприличи срещата между Путин и Ердоган като среща между „цар и султан“. Посещението на Путин е навременна психологическа подкрепа както за Русия, така и за Турция във време, когато и двете страни се чувстват малко изолирани в своите по-широки региони, заяви депутатът от Народнорепубликанската партия в Адана Фарук Логоглу пред вестник „Заман“ миналата седмица. Хвалейки двете страни, Логоглу каза, че те мъдро са решили да не позволят различията между тях да провалят двустранните отношения.

Турция настоява за сваляне на режима на Башар Асад в съседна Сирия, защото смята, че той е отговорен за появата на радикални групи като „Ислямска държава“. Русия обаче подкрепя сирийския режим и се противопоставя на всяка стъпка за сваляне на Асад.

Срещу посещението на Путин имаше протести в Анкара и Истанбул в подкрепа на кримските татари. Членове на базираната в Анкара Асоциация за култура и солидарност с кримските татари протестираха срещу визитата с плакати, на които пишеше: „Руски окупатор, махай се от Крим!“ и „Русия, махни си ръцете от Крим!“, и скандираха „Крим е турски и ще си остане турски“. Ръководителят на асоциацията Тунджер Калкай призова Турция да заеме позиция заедно с цивилизования свят срещу Путин.

Крим е още един външнополитически въпрос, който разделя Турция и Русия след анексирането от Русия на Крим от Украйна през март. Междувременно вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че иска възможно най-много страни да се присъединят към антируските санкции. Турция не е част от международните санкции срещу Русия, които бяха наложени от САЩ и ЕС. Но изглежда, че изборът на Анкара да реагира на предизвикателния климат е да поддържа икономическото сътрудничество с Русия, макар да не одобрява нейната намеса в Украйна.

На икономическия фронт Путин и Ердоган си поставиха за цел да увеличат двустранната търговия до 100 милиарда долара в рамките на пет години по време на среща през януари 2010 г. в Кремъл. Тази цел обаче беше ревизирана по-късно и крайният срок бе удължен за 2020 г.

Анкара настоява за намаляване на цената на природния газ, който купува от Русия, която осигурява по-голямата част от газа за Турция. Русия освен това ще построи първата атомна елекотроцентрала в Турция в Аккую, окръг Мерсин (Южна Турция).

Турция има много строителни фирми в Русия, а милиони руски туристи пътуват за Турция всяка година. Турското искане за природен газ на намалена цена бе отправено към Путин, който обяви, че Русия ще намали цената на газа за Турция с 6 процента от началото на идната година. Той се съгласи да достави в Турция допълнителни 3 милиарда кубически метра газ.

На съвместна пресконференция с Ердоган в понеделник Путин заяви също, че Русия не може да продължи с проекта „Южен поток“, ако Европейският съюз е против него. Той се позова на неохотата на Европейската комисия да даде зелена светлина за проекта за снабдяване на Южна Европа с газ през България, като се заобикаля Украйна.

Путин заяви, че Русия е готова да построи газов център на гръцко-турската граница, за да снабдява Европа с газ и да я компенсира за „Южен поток“. „Ние сме готови не само да разширим „Син поток“, но и да построим друг тръбопровод, за да задоволим нарастващото търсене на турската икономика и ако това бъде сметнато за оправдано, да изградим допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа на турска територия, близо до границата с Гърция“, каза Путин.

Ердоган приветства връзките с Русия, но не отрони дума за перспективата за създаване на енергийния център, предложен от Путин, сигнализирайки, че предстоят трудни пазарлъци.

Опитът на Путин да изгради енергиен съюз с Турция отразява несигурната позиция на Москва по отношение на „Южен поток“. Контролираният от държавата руски газов гигант „Газпром“ вече е инвестирал 5 милиарда долара за построяването на тръбата на руска територия. Изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че неговата компания е подписала меморандум за построяването на нов тръбопровод за Турция под Черно море, който ще е в състояние да изпомпва около 63 милиарда кубически метра в Турция, същия капацитет като на „Южен поток“.

Ако Ердоган приеме руската оферта за формиране на енергиен съюз, това ще ознаменува рязка промяна в политиката спрямо Турция, която досега служеше като голям транзитен път за петролни и газови ресурси от каспийския регион и централния регион на Запад, заобикаляйки Русия. САЩ и ЕС силно подкрепяха енергийния износ през Турция като начин за намаляване на зависимостта на континента от руски енергийни източници.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.