Какво означават резултатите от изборите в Молдова за Румъния

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Румъния не е загубила изборите в Молдова: дори не е участвала в тях. Това, което унионисткото (подкрепящо идеята за обединение на Румъния и Молдова – бел.ред.) гражданско общество твърди от години за управлението на проблема с Бесарабия, се оказва истина: двуличните и корумпирани политици, илюзията за европейска интеграция като независима държава и отказът от представянето на Румъния като страна-майка, направиха така, че през 2014 г. да се намираме там, където бяхме на изборите през 2009 г.

Европейската „групировка“ в Кишинев не играе в един и същи отбор с Румъния, нито със собствените си граждани, и това е очевидно за всеки специалист по молдовските въпроси. Едно драматично поражение на тази група беше избегнато на косъм с много късмет и много нередности.

Дошла на власт чрез саможертвата на хиляди младежи, които трябваше да понесат огромна цена (някои дори платиха с живота си), проевропейската коалиция доведе до ниво на държавна политика грабежа и приватизациите, мнозинството от които в полза на Русия. Отказвайки да направят място на други актьори на политическата сцена, тези партийни лидери с неубедителен имидж ще останат и сега на власт с цената на още повече компромиси.

ПОЛИТИКАТА НА РУМЪНИЯ – ЕДИН ГОЛЯМ ПРОВАЛ

Чрез една плеяда хора и действия Румъния трябваше да приложи в Бесарабия политика на „мека власт“, която да я направи привлекателна за съсловието на тези, които не са взели решение, и да работи с твърдия процент на прорумънците. Вместо това, чрез различни гласове и проекти, румънската държава изпрати противоречиви послания (интеграция, обединение, европеизация) и спонсоризира един бездънен чувал на корупцията и двуличността на политиците в Кишинев.

Дори и някои добре започнати от румънската държава неща, като довеждането на бесарабски ученици и студенти за обучение в Румъния, бяха приложени грешно. Тъй като не бяха включени в програма за социо-културна интеграция, много от тези студенти се изолираха, създавайки отделни общности с помощта на асоциациите на бесарабските студенти, които имат голям потенциал да станат антирумънски огнища. Така че никой не трябва да се чуди на много малкия брой гласове, дошли от Румъния.

Ремонтите на детски градини с пари от румънската държава бяха оставени на свободния избор на правителството в Кишинев, така че много зони с преобладаващо румънско население бяха игнорирани, а бяха предпочетени руски училища в Бълци и Гагаузия. При тези условия, след като румънските кметове не са подпомагани, какви претенции можем да имаме за промяна на визията на вота?

Макар и в много подходящ момент, посещението на Клаус Йоханис беше провал: срещата на избрания за президент на Румъния с населението имаше организиран вид, с десетки аплодиращи, наредени пред седалището на Либерално-демократическата партия на Молдова. Излизането на съвместна пресконференция на Клаус Йоханис, на практика новия президент на Румъния, заедно с Влад Филат, председателя на партията, но човек без официална длъжност в Кишинев, е друга грешка.

ЦАРЯТ Е ГОЛ!

Само късметът и някои неща на ръба на закона, като създаването на дубльор на Партията на комунистите с много близка електорална абревиатура (става въпрос за Реформаторската комунистическа партия – бел.ред.), както и забраната три дни преди изборите (уникална в света!) на една партия, смятана за проруска, запазиха конфигурацията в парламента, подобна на тази през 2009-2010 г. Едно управление, което държи цялата юридическа система под контрол, не може да се нарече европейско, а това е само една малка точка от списъка с мотиви, поради които Молдова не може да се присъедини към Европейския съюз. Първият е, че правителството на Юрие Лянка дори не е внесло молба в този смисъл, а такива намерения не се забелязват и по отношение на присъединяването към НАТО.

Илюзията, наречена присъединяване в средносрочно бъдеще към ЕС, беше продадена съвсем съзнателно на населението, дори от страна на Румъния, чрез носителите на това послание. Все пак населението е много по-интелигентно отколкото много от стратезите и разбира кога някой го лъже. Всеки, който познава обстановката в Молдова, знае, че настоящата двусмисленост се харесва на „агънцата в Кишинев“. Само че балонът с тази илюзия, наречена Република Молдова в Европейския съюз като независима държава, ще се спука, вероятно при следващия изборен цикъл. И тогава. . .

РЕШЕНИЕТО?

Интересът на Румъния към Молдова значително превишава гарантирането на източната граница. Общата история, език, култура, както и фактът, че сме единственият народ в Европа, който живее в две отделни държави, трябва да се проявят като такива. Една политика на послушание на Букурещ пред Кишинев и политическите лидери там е напълно погрешна. Времето на премиерите, които ходеха в Кишинев с посланието: „Молдовци, ще се срещнем в ЕС“, отмина. Ние сме румънци (а не молдовци) и на двата бряга на река Прут, а единственият ви шанс за сигурност и благоденствие е Румъния!

Надеждата на хората за по-добър живот трябва да бъде подсилена с конкретни предложения, но чието приложение трябва да се осъществява строго от Букурещ. Иначе няма да направим нищо друго освен да увеличим броя на телевизионните канали на местните олигарси и техните колекции от коли и жени.

Времето на големите илюзии отмина…  Обединението трябва да бъде сложено на масата като алтернатива на настоящата политическа класа в Кишинев.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.