Борис Немцов: „Южен поток“ е афера от начало до край

Милиционер задържа опозиционния лидер Борис Немцов на Триумфалния площад в Москва. Снимка: хегтор

Някак странно се държи пропагандата във връзка със закриването на Южен поток. Къде е любимото: Путин надигра всички! Русия остави Гейропа без газ! Духайте сега, мръзнете, а ние ще продаваме газ на Китай!

Тишина…

Всъщност Южен поток е афера от начало до край.

Първо, Русия има излишни мощности в газопроводите до Европа без никакъв Южен поток. Те вече са достатъчни за пренос на 250 млрд куб. м. в година. През 2013 г. Русия е изнесла 160 млрд. куб. м., а през 2014 са значително по-малко. Т. е., 90-100 млрд мощности стоят празни и ръждясват.

С въвеждането на Южен поток общата мощност на тръбите за износ би станала 318 млрд куб. м. Т. е. ще бъде запълнена с газ наполовина. Ужас, ад и кошмар. И идиотизъм.

Второ, космическата стойност на проекта. Общо струва 56 млрд евро, ако се смята цялото строителство от Ямал. Участъкът Черно море-Европа също има баснословна цена от 16.5 млрд евро или над 20 млрд долара.

Такива пари Газпром няма и единствената възможност да ги намери е повишаването на тарифите за руския народ. Западът едва ли ще даде кредити за афера, особено като се имат предвид санкциите.

Трето, Южният поток стана златна жила за приятелчето на Путин с фамилия Ротенберг. Именно той го строеше на тройна цена.

Четвърто, по европейските правила Газпром няма право да бъде собственик на тръбата на територията на Европа. Според тези правила, производителят на газ не може да притежава преноса. Което е абсолютно правилно, създава конкуренция на пазара на газ и снижава цените. У нас такава схема действа при транспорта на нефт. Транснефт е независима компания.

Кремълските аферисти решиха да строят свръхскъпия Южен поток по две причини – за да заобиколят Украйна и заради обогатяването на Ротенберг.
Други причини няма.

Примерно същата история ще се получи и със Силата на Сибир. Безумна скъпотия, пълна загуба и никаква изгода за бюджета.
Ще построят половината, ще разграбят куп пари, а после ще кажа, че са сбъркали. Вредители.

От страницата на Борис Немцов – бивш вицепремиер на Русия, председател на опозиционната партия „Парнас“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.