Подпомаган вече с военни сили, Кабул отправя молба за пари

в. Независимая газета

Американски войник в маково поле в Афганистан. Снимка: Ветеран тъдей

НАТО обяви официално, че от 1 януари 2015 г. започва в Афганистан нова мисия с кодово название „Решителна подкрепа“. Това стана във вторник на среща между външните министри от страните в алианса с участието на афганистанския президент Ашраф Гани и на премиера Абдула Абдула. С това отношенията на Кабул във военната сфера с чуждестранните му партньори на новия етап са вече регламентирани.

Наред е не по-маловажният въпрос за външното финансиране, покриващо две трети от афганистанския бюджет. Проблемът ще бъде обсъден от международните донори в сряда и четвъртък на конференция в Лондон. Мнението им може да бъде повлияно от трудното положение със сигурността в Афганистан, където съществено нарасна броят на атентатите, включително срещу посолства и хуманитарни организации, а също така от политическата криза в страната, неприключила и до днес.

В началото на седмицата Гани и Абдула разговаряха в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с външни министри на държави от алианса и с представители на страните партньори в коалицията – Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Правна платформа на прехода към нов етап от сътрудничеството между Кабул и Северноатлантическия съюз стана церемонията в неделя, когато Гани подписа документи, ратифицирани миналата седмица от двете камари на афганистанския парламент – двустранно споразумение със САЩ в сферата на сигурността и спогодба с НАТО за статута на силите.

Документите регламентират присъствието на военен контингент на алианса в Афганистан в рамките на мисията „Решителна подкрепа“. Военната мисия и гражданският персонал от НАТО получават мандат за изпълнение на две основни задачи: да планират мерки за противодействие срещу остатъците от Ал Каида и да споделят опита си в бойното реагиране със силите за национална сигурност на Афганистан.

Ще припомним, че президентът на САЩ Барак Обама подписа секретен указ, с който, въпреки постигнатите по-рано споразумения, увеличи присъствието на американски въоръжени сили в Афганистан и разреши на тези войски пряко да участват в бойни действия, включително срещу талибаните, а не само срещу Ал Каида, както предвиждат споразуменията. Същият указ даде възможност да се използва авиацията на САЩ – включително бомбардировачи и безпилотни летателни апарати, в подкрепа на военни операции, водени от афганистанските сили за сигурност.

Запитан от „Независимая газета“ ще засегне ли решението на Обама задачите на алианса в Афганистан, Столтенберг отговори отрицателно: „САЩ значително промениха задачите на мисията си спрямо заявените по-рано. Колкото до НАТО, на 1 януари алиансът започва нова мисия с кодовото име „Решителна подкрепа“. Тя предвижда обучение на афганистанските сили за сигурност и предоставяне на помощ за тях с изключение на бойни операции; в нея ще участват към 12 000 души“.

„Независимая газета“ помоли представителя на НАТО в Афганистан Мориц Йохемс да коментира северния маршрут за снабдяване на международните войски и получи отговора: „Наистина всички съвместни проекти на Русия и НАТО за Афганистан са замразени, но северният маршрут остава отворен“.

След срещата в НАТО Гани и Абдула отпътуваха във вторник за Лондон, където започва форум на международните донори. Ходът на тази проява може да бъде повлиян от политическата нестабилност в страната. Защото президентът засега не успява да съгласува състава на правителството с Абдула – основния си съперник в изборите, който ще оглави кабинета според сключеното споразумение за подялба на властта. Вероятно двамата се пазарят за отделни позиции.

В неделя Гани изпрати в оставка министрите, останали от администрацията на Хамид Карзай, тъй като бяха изтекли пълномощията им, макар и удължени с 60 дни – но предупреди, че нов кабинет ще има едва след няколко седмици. С функциите на уволнените министри бяха натоварени заместниците им. Вече три седмици в Афганистан значително се влошава сигурността.

Само в столицата през това време бяха извършени 11 терористични атентата, включително срещу чуждестранни обекти. В понеделник камикадзе се взриви на погребална церемония в провинция Баглан – загинаха 9 души (7 мирни жители и двама полицаи), а над 20 бяха ранени. В събота бяха убити южноафрикански пастор, синът му и дъщеря му. В четвъртък бе взривен автомобил на британското посолство (петима загинали, единият – британец); същия ден бе атакуван офисът на американска хуманитарна организация, работеща за местните власти.

Освен това, миналата седмица друг атентатор се самовзриви и уби над 50 души, включително полицаи, всред множество хора на волейболен мач в провинцията Пактика. Това бе най-големият терористичен акт в Афганистан през текущата година. Зачестиха и нападенията срещу международни организации за хуманитарна помощ в Кабул, поради което мнозина чуждестранни служители в страната я напуснаха предсрочно в навечерието на празниците.

Във връзка със ситуацията в неделя подаде оставка шефът на кабулската полиция генерал Мохамед Захир – тъкмо покушение срещу него отприщи вълната от атентати, – но тази оставка не бе приета. Атаките срещу афганистанските сили за сигурност, дали тази година над 4600 жертви, на практика са станали всекидневие.

Във вторник в провинция Бадгис бяха убити шестима войници, в понеделник в Кандахар – трима граничари, а в събота в Хелманд приключи тридневна битка с участието на шестима терористи самоубийци, нападнали военновъздушна база; в боя загинаха 8 военнослужещи. Британската база бе предадена на афганистанците едва месец преди това.

Оттук става ясно, че талибаните вече използват изтеглянето на чуждестранните войски, за да им изземат инициативата на бойното поле. В полицията и армията на Афганистан има осезаем недостиг на оръжия и боеприпаси, те зависят твърде много от авиацията, разузнаването, логистиката на САЩ. В далечните райони властите често пъти контролират само административните сгради.

На този плачевен фон президентът Гани планира според Асошиейтед прес до два-три месеца да изпрати в оставка губернаторите и генералите от петте най-проблемни провинции – Кундуз, Бадгис, Газни, Нангархар и Хелманд, като засили същевременно действията срещу талибаните. По-рано държавният глава заяви, че до половин година военната стратегия и стратегията за сигурност на Афганистан ще бъдат преразгледани изцяло.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.