„Ислямска държава“ се проваля като държава

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Когато джихадистите от групировката „Ислямска държава“ превзеха на 10 юни Мосул, тяхната пропаганда обещаваше на жителите на втория по големина град в Ирак по-добър живот.

Както показва и името й, тази организация не възнамерява само да завладява. Тя иска също да ръководи ежедневието по начина, по който го прави една държава. В сирийския си бастион Ракка „Ислямска държава“ основа министерства и дори „служба за защита на потребителите“.

В Мосул обаче, след близо шест месеца джихадистко „управление“, новите управници изглежда не са способни да осигурят базови комунални услуги.

Жителите на най-многолюдния град на самозвания „халифат“ страдат от недостиг на питейна вода. Замърсената вода предизвиква болести, които недостигът на лекарства не позволява да бъдат излекувани.

„Пропагандата на „Ислямска държава“ обещаваше по-добро качество на живот“, обяснява Айман ат Тамими, експерт по джихадистките групи в мозъчния тръст Близкоизточен форум. Но „затрудненията на населението противоречат на твърдението за държава, която задоволява нуждите на жителите и която им предоставя истинска сигурност“.

Абу Али, който живее в източната част на Мосул, заяви в телефонно интервю за АФП, че „трудните условия на живот и липсата на услуги са нашият най-голям и най-опасен проблем днес“. Водоснабдяването и „спирането на пречиствателните станции“ доведоха до голям брой болести, допълни той. Съпругата му впрочем се е разболяла, пиейки замърсена вода.

Спиранията на водата са чести и понякога траят с дни. Затова някои жители отново започнаха да използват кладенци, обясни Али. Проблеми е имало и преди пристигането на джихадистите, но бягството на общински служители по време на превземането на града не оправиха ситуацията с комуналните услуги.

„Пречиствателните станции са стари и водоснабдителните мрежи са повредени“, уточни длъжностно лице от местната служба за водоснабдяване. Голям затвор Лекар от най-голямата болница в града казa, че е приел за 24 часа 15 души с инфекции, причинени от замърсена вода.

Лекар от болница „Републиканска“ каза, че и той е оказал медицинска помощ на много болни, предимно деца, от болести, свързани със замърсяването на водата. Случаите на стомашно-чревни инфекции и хепатит се увеличават.

Тези проблеми се влошават от липсата на медикаменти. По думите на служител на здравната служба в провинция Ниневия запасите от медикаменти са почти изчерпани, а предприятието, което ги е произвеждало в региона вече не функционира. „Контактите с правителствените институции са прекъснати и не сме получили никакъв бюджет да си набавим необходимите запаси от медикаменти“, каза той.

Оум Мохамад – жена, завела 10-годишния си болен син в болница, казва, че „пътищата са затворени и Мосул се е превърнал в голям затвор, от който няма излизане“. Частните аптеки за нея са единственият вариант да получи лекарства, но „как ще си платят бедните за тях?“.

Сегашната ситуация изглежда не вдъхва особена надежда за подобрение. Връщането на контрола върху Мосул е основна цел на иракската армия.

Подкрепени от шиитски милиции, сунитски племена и въздушни удари на международната коалиция, войските на Багдад постигнаха неотдавна няколко успеха срещу джихадистите. Но според експерти иракската армия е още много далеч от това да може да прогони установилата се в Мосул власт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.