Борисов подписа три пъти за „Южен поток“ 2010-2012 г., а не е виждал договора? И никой не иска оставка на такъв премиер?

Ноември 2010 г. Премиерите Путин и Борисов присъстват, докато шефът на Газпром Милер и шефката на БЕХ подписват договора за „Южен поток“. Отделно е подписан и междуправителствен договор. Снимка: правителствена пресслужба

“Нищо не мога да докладвам за “Южен поток”, защото нямам достъп до договорите по проекта“, заяви премиерът Борисов в парламента.

„…Не ми се дава от коя година и колко печалба ще имаме от преноса на този природен газ. Ако някой знае – Петър Чобанов, Драгомир Стойнев, да ми посочи къде да го видим, прочетем“, каза още Борисов пред депутатите. И помоли парламента да задължи правителството „силово“ да получи договорите.

Това изказване поставя под съмнение

менталното здраве на българския премиер

Да, той може да се е объркал да се вживява в ролята на опозиция и докато е премиер, но в случая надскочи себе си.
Защото при предишния си мандат той подписа три договора за „Южен поток“ и най-подробно се изказваше за ползите от проекта.

През юли 2010 г. във Варна тогавашният министър Трайков подписва с руския си колега подробна пътна карта за ускоряване на проекта „Южен поток“, в присъствието на премиера Борисов. Договорът описва всички по-нататъшни стъпки, учредяване на дружества, търгове, начало на строителство, доставки и т. н.

Юли 2010 г. Премиерът Борисов присъства на падписването на пътна карта за Южен поток с най-подробни разчети за строителството. Снимка: Москоу тайм

През ноември 2010 г. България подписва с Русия междуправителствен договор за строителство на българската част от газопровода „Южен поток“. Борисов посреща Путин в София (който тогава е премиер). Борисов подари на Путин куче, а Би Би Си пусна новината със заглавие „Кученце подпечата газова сделка с руския премиер Путин“ (виж тук).  Подписан е и договор между БЕХ и Газпром за същото, в присъствието на Борисов и Путин.

Борисов казва на съвместна пресконференция с Путин: „С подписването на днешното споразумение ние даваме възможност на следващите правителства в България да получават по над два милирарда долара годишно от този тръбопровод в бюджетите си, а не да дотират чужди компании” (виж тук). Шефът на Газпром Алексей Милер казва: „Днес „Южен поток“ уверено стъпи в Европа“.

Два дни по-късно Борисов дава

интервю за „Файненшъл Таймс“,

в което казва:   „Този проект ще създаде нови работни места в България. Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да се изплащат по-високи пенсии, да се строят музеи и стадиони” (виж тук и тук).

През 2011 г. правителството на Борисов приема решение, според което проектът „Южен поток“ става с национално значение и строителството му трябва да се ускори (виж факсимиле по-долу).
През  ноември 2012 г. България подписва окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода“Южен поток“. Подписите си под договора слагат премиерът Бойко Борисов и шефът на Газпром Алексей Милер. Подписан е и 10-годишен договор за доставка на газ. Отново следват бодряшки изказвания на Борисов колко изгодни договори е сключил.

След всичко това се пита – какво е подписвал Борисов? Не го ли е чел? Или той подписва каквото му дадат, в паузите, докато играе мачле, задява се с журналистки или си храни кучетата?
И като премиер не е във властта му да поиска договорите или да си поиска справка?

Най-странното в случая е

липсата на реакции след това умопомрачително изказване

на премиера. И медии, и политици се държат, като че ли това е нормално, какво толкова е казал, ние си го знаем. И пак като изключение, единствен журналистът депутат Велизар Енчев зададе в парламента въпрос на премиера как е възможно да говори такива нелепици и защо не упражнява властта си.

С премиера Борисов начело изглежда и българите въобще губят менталното си здраве и всякакво усещане за нормалност. Привикват с напълно неадекватни изявления на премиера си, за каквито в нормална страна веднага ще му поискат оставката.

И опозиционните партии са заспали и не повдигат въпроса, и те го приемат за нормално.
А в това време културтрегери правят протест срещу някакъв шеф на комисия в парламента, от когото нищо не зависи.

Препис от решение на кабинета „Борисов“, с което „Южен поток“ става обект с национално значение. Документът го разпространи за пръв път сайтът „Бивол“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.