Имиграцията помага на Великобритания да преодолее застаряването на населението

Ройтерс

На Запад “полски водопроводчик” е синоним на нископлатен емигрант. Снимка: plumbertrainer.com

Роденият в Мароко комик Гад Елмале и белгийският певец Стромай са буквално неизвестни на британската общественост. Но в Лондон те правят изпълнения пред многолюдни тълпи на значими места – знак за това как увеличаващата се имиграция променя населението и икономиката на Великобритания.

Според френската организаторка на концерти Клементин Бюнел, преместила се в Лондон, за да се възползва от неговия млад и бързо разрастващ се международен пазар, това също така показва как се размиват границите между Великобритания и останалия свят. „За някои изпълнители Лондон е като да се изявяваш в големите градове на Франция“, каза тя.

Увеличаването на работниците, привлечени към разрастващата се икономика на Великобритания, носи предимства, които не се измерват само с приходите от представления, на които се събира многобройна публика: то дава финансово облекчение, липсващо в други европейски страни, които се сблъскват с цената от застаряващото население.

За разлика от Германия, където населението изглежда е на път да започне да намалява в следващите няколко години, броят на хората, живеещи във Великобритания, вероятно ще се увеличи през идните десетилетия, за което ще помогне по-високата раждаемост сред имигрантите, когато те пристигнат.

По оценка на статистическата служба на ЕС Евростат има изгледи населението на Великобритания през 2080 г. да надмине 85 милиона – за сравнение през 2013 г. то е било около 64 милиона.

Според занимаващия се с предвиждания Център за икономика и бизнес изследвания нарастването на населението ще помогне на Великобритания до към 2030 г. да измести Германия от положението й на най-голямата икономика в Европа.

То също така означава, че съотношението между хората на възраст от 65 години нагоре и тези на възраст 15-64 години ще се увеличава по-бавно в идните десетилетия, отколкото в Германия, Франция, Испания, Италия и Полша, което ще помогне на Великобритания да понесе цената на грижата за възрастните.

И все пак се оказва трудно избирателите да бъдат убедени да приемат това, което е добро за икономиката в дългосрочна перспектива, при положение че те са уморени от годините на бюджетни икономии и се тревожат от натиска, който увеличаването на имиграцията упражнява върху обществените услуги и жилищата.

Отговорът на политиците, на които им предстоят национални избори през май, повдига въпроси за бъдещото темпо на миграцията.

По-твърд тон

Министър-председателят Дейвид Камерън каза миналата седмица, че възнамерява да ограничи социалните плащания и данъчните облекчения за новопристигнали работници от 28-членния ЕС.

Опозиционната Лейбъристка партия обещава сходни орязвания на социалните облаги, затягане на граничния контрол и закони, които да попречат на фирмите за набиране на персонал да предлагат работни места само на работници от чужбина.

Но Партията за независимост на Обединеното кралство вероятно ще отнеме гласове и от двете партии с посланието си, че Великобритания не може да се справи с евтината работна ръка от мигранти и че единственото решение е да напусне Европейския съюз с неговите правила за свободното движение на работници.

„Доста съм обезпокоен от тона на дебатите, които виждаме, и тяхната насока“, каза главният икономист по общата политика на „Уникредит“ в Лондон Ерик Нилсен.

По думите му идеята на Камерън да ограничи имиграцията е в остър контраст с начина, по който германската канцлерка Ангела Меркел обяснява на избирателите икономическите ползи от миграцията.

Според Националния институт за икономически и социални изследвания, който е водещ център за проучвания, ако чистата миграция във Великобритания падне до набелязаната от Камерън цел от по-малко от 100 000 на година – доста по-ниско от регистрираните 260 000 до юни тази година – и остане на това ниво, икономиката може да се свие до 2060 г. с 11 процента повече, отколкото ако имиграцията се запази на равнището около 200 000.

Глупава грешка?

По-бавната имиграция може също така да направи по-трудно за Великобритания да държи под контрол своя бюджет. Това не би оказало голямо въздействие върху целта на финансовия министър Джордж Озбърн да премахне бюджетния дефицит на Великобритания преди 2020 г. Но в дългосрочен план намаляването на мигрантите в страната ще има отрицателни последици.

Службата за бюджетна отговорност (СБО) започва да оценява какво въздействие би оказало намаляването на чистата миграция до 90 000 на година – ниво, което е в съответствие с целта на правителството.

Нейните прогнози показват, че основният бюджетен дефицит, който не включва дълговите разходи, може би ще е с 0,2 процентни пункта от БВП по-висок на година, а нетният дълг може би ще е с 6 процента от БВП по-голям до 2063-2064 г., отколкото ако се осъществи основният й сценарий за намаляване на чистата миграция до 105 000, показват изчисленията на СБО.

„Тези числа може да изглеждат незначителни, но не са“, каза директорът на суверенните рейтинги в „Стандард енд Пуърс“ Марко Мърсник. „Те със сигурност биха забавили намаляването на дефицита до известна степен“, заяви той. Разбира се, имиграцията е само един елемент от усилията за справяне с дългосрочната цена от застаряването на населението.

„Това е доста често задаван въпрос в Европа – до каква степен можем да отворим границите, за да позволим на тези хора да подмладят Европа“, каза Мърсник. „Засега заключението е, че броят на мигрантите вероятно няма да бъде достатъчен. Тенденцията към застаряване на населението е просто смазваща“, заяви той.

Затова Великобритания наред с други големи икономики в ЕС проучва начини как да задържи по-старите хора на работа. Тя също така постоянно повишава възрастта, на която хората могат да претендират за държавна пенсия – евентуално до 70 през следващите 50 години, показват разчетите на британските специалисти по бюджетни предвиждания.

Междувременно обаче някои се тревожат, че политическите лидери във Великобритания изпращат погрешни сигнали към евентуалните мигранти на фона на изгледите за увеличаване на исканията към държавната хазна.

„Те наистина рискуват да допуснат глупава грешка“, каза главният икономист на „Уникредит“ Нилсен. „Всички проучвания показват, че въздействието (на имиграцията) върху растежа и фискалната област е доста положително. Не виждам защо това ще се променя“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.