Вятърът се обръща за „халифата“ на джихадистите

Франс прес

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

Съдбата изглежда започва да се обръща за джихадистите от „Ислямска държава“, които губят терен в Ирак и не завладяват нови територии в Сирия, смятат експерти.

Обстрелвани по въздух от международната коалиция и изправени пред все по-добре координирани противници, джихадистите претърпяха серия от поражения в Ирак, където им се наложи да се изтеглят от няколко от завладените през юни зони.

Чуждестранни самолети и дронове бомбардират позициите на джихадистите в Сирия и в Ирак, унищожават оборудване и укрепления, а това смущава командната структура на организацията.

През ноември „Ислямска държава“ се изтегли от стратегическия район около град Джурф ас-Сахар, южно от Багдад, и от северния град Байджи, където бе принудена да вдигне обсадата на едноименната петролна рафинерия.

На изток джихадистите бяха принудени да изоставят един от най-големите язовири в страната – Удхаим – и два града до границата с Иран.

В Сирия не успяват да напреднат в Кобане – сирийски кюрдски град на границата с Турция, където загубиха много бойци, откакто влязоха в града на 6 октомври.

ДОБРА ТАКТИКА

„Ударите на коалицията започват да дават резултати на няколко фронта“, заяви Айхам Камел от консултантската група за анализи на риска „Евразия“. Въпреки че групировката отрича да е отслабена, тази серия от поражения или неуспешни атаки подсказва, че военният ореол на „Ислямска държава“ вехне.

Джихадистите не могат вече да се възползват от напреженията между Багдад и автономния район Кюрдистан, които им позволиха да превземат през юни оспорвани от години зони между федералното правителство и Ербил. Двете страни в крайна сметка загърбиха различията си и вече координират по-успешно военните си действия.

Така градовете Саадия и Джалауа, намиращи се на спорни територии, бяха завоювани обратно миналата седмица – потвърждение, че източните граници на самозвания „халифат“ започват да се разпадат.

В тези зони имаме“(кюрдски милиции) пешмерга, които натискат от север и иракска армия, която настъпва от юг, което е добра тактика“, отбелязва западен дипломат. „Смятам, че е решено първо да се освободи източната част от страната, а след това да се тръгне на запад“, допълни той.

Но според Джон Дрейк – анализатор в „АКЕ груп“ – неотдавнашните победи срещу „Ислямска държава“ са били удържани на лесни терени.

Да бъдат победени джихадистите, след като са се изтеглили от тези зони и са се прегрупирали във втория по големина иракски град Мосул и в провинция Анбар, няма да бъде толкова лесно.

Коалицията досега избягваше да се прицелва в градските центрове, контролирани от „Ислямска държава“ като Мосул, Тикрит и Фалуджа, тъй като се страхува, че ще причини цивилни жертви.

На сирийска територия битката за Кобане е от слабо стратегическо значение. Но шумното й медийно отразяване направи изхода от нея решаващ и задължи „Ислямска държава“ да инвестира в нея огромни ресурси, предимно човешки, заради загубата на стотици бойци. „В много отношения „Ислямска държава“ си вкара автогол с (кампанията) в Кобане“, посочи неотдавна американският координатор на полицията Джон Алън.

Джихадистите освен това са под обстрел, най-вече въздушен, от силите на режима в столицата си Ракка и в провинция Хомс.

НАСИЛИЕ И ОТЧАЯНИЕ

Според някои анализатори ескалацията на ужаса във видеоклиповете на „Ислямска държава“ – един от които, разпространен през ноември, показа масово обезглавяване на забавен каданс – е признак за объркване сред джихадистите.

Появи се и необичаен аудиозапис, в който на самия лидер на „Ислямска държава“ и самозван „халиф“ Абу Бакр ал Багдади изглежда му бе трудно да убеди бойците си, че групировката ще победи.

Някои анализатори смятат дори, че скоро „Ислямска държава“ може да изпадне в затруднение в бастиона си Анбар – провинция на запад от Багдад, голяма част от която е под окупацията на групировката.

„Федералното правителство, заедно със (сунитските) племена, шиитските милиции и международната помощ по въздух, скоро ще направи Анбар свой приоритет“, подчерта Майкъл Найт от Вашингтонския институт.

Тъй като този огромен пустинен район, граничещ със Саудитска Арабия, Йордания и Сирия, е труден за контролиране, джихадистите може да бъдат прогонени от градовете по р. Ефрат.

Но това отвоюване ще отнеме време – поне толкова, че да бъдат изкоренени корупцията и некомпетентността, които разяждат иракската армия. Колкото до превземането на градовете с предимно сунитско население – малцинство, което счита себе си за маргинализирано, това е голямо предизвикателство за доминираното от шиити правителство.

„Мисля, че не съществува бързо решение за връщане на сигурността в Анбар“, признава Айхам Камел. Защото „конкретните резултати от съюзите с племената и от въоръжаването на сунитите няма да се видят веднага“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.