„Ню Йорк таймс“: Европа запазва жива надеждата за Южен поток

Жан-Клод Юнкер. Снимка: лична страница

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер още не е готов да приеме „нет“ като отговор за проекта „Южен поток“, пише в. „Ню Йорк таймс“ в кореспонденция от Брюксел. Според Юнкер все още е възможно минаващият през Югоизточна Европа газопровод да бъде изпълнен, въпреки изразеното намерение на руския президент Владимир Путин да се откаже от проекта.

Изявлението на Юнкер посочва, че ЕС възнамерява да запази жива поне идеята за проекта „Южен поток“ – въпреки санкциите на ЕС срещу Русия заради кризата в Украйна и въпреки отдавнашния скептицизъм на европейците към газопровод, който би могъл да увеличи тежката зависимост на региона от руски енергоносители, отбелязва вестникът. „Южен поток“ може да бъде построен. Топката обаче е в полето на Русия“, цитира „Ню Йорк таймс“ думите на Юнкер.

Европейската комисия отдавна се стреми да попречи на Русия да използва газопровода като начин да се позволи на руския газов износител „Газпром“ да запази здравата си хватка над някои европейски енергийни пазари. Комисията иска тези пазари да са отворени за повече конкуренция като условие за изграждането на „Южен поток“. Вчера Юнкер не каза нищо, което да реши спора по един от основните препъни-камъни за Москва: настояването на европейските власти ако газопроводът бъде построен, и други газови доставчици да могат да го ползват, пише изданието.

Юнкер направи изказването си в Брюксел след среща с премиера на България Бойко Борисов, чиято страна би загубила инвестиции, работни места и газопреносни такси ако „Южен поток“ бъде отклонен през Турция, каквото намерение обяви в понеделник руският президент Владимир Путин, отбелязва „Ню Йорк таймс“. „Не приемам простата, лесна идея, че България може да бъде шантажирана при тези енергийни отношения“, заяви Юнкер. Той видимо имаше предвид плановете на Путин да заобиколи страни като България в полза на Турция, за да накаже ЕС за настояването му газопроводът да бъде достъпен за повече газови доставчици.

Възможно е Юнкер също така да се е опитвал да подкрепи държавното ръководство на България, бивша страна от Източния блок, която отдавна е възприемана като най-уязвимата за влияние от Москва страна членка на ЕС, смята Кристиан Егенхофер, експерт по енергийните въпроси от брюкселския Център за европейски политически изследвания. „Това бе съвсем ясно послание от Юнкер към Русия, че ЕС няма да бъде разделен и че Путин не трябва дори да си помисля да опитва това“, каза Егенхофер, цитиран от „Ню Йорк таймс“. Изявлението на Юнкер е знак, че ЕС е готов „да обяви изказването на Путин за блъф и да направи това публично“, добави той.

Вчера високопоставен представител на САЩ по енергийните въпроси изрази съмнение по плана на Путин да пренасочи „Южен поток“ през Турция. „Времето ще покаже дали това е същинско споразумение“ между Москва и Анкара, заяви Еймъс Хокстийн, специален пратеник на Държавния департамент и координатор по международните енергийни въпроси след среща с европейски колеги в Брюксел.

Сега всички очи са насочени към друга среща в Брюксел, на 9 декември, когато енергийните министри от осем страни от ЕС, през които е планирано да минава газопроводът „Южен поток“ – Австрия, България, Гърция, Италия, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия – ще разговарят с европейския комисар за енергийния съюз Марош Шефчович. Миналата година Европейската комисия каза на тези осем страни, че споразуменията им с Русия за строежа на газопровода не спазват законодателството на ЕС, отчасти защото трасето му не би било достъпно за газови доставчици извън „Газпром“, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Още по темата: Бойко Борисов очаква на 9 декември яснота по проекта „Южен поток“

Насрочената за 9 декември среща на енергийните министри от страните в ЕС, участвали в проекта „Южен поток“, може да внесе яснота в бъдещето на газопровода. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, пише „Росийская газета“.

Министър-председателят на България съобщи, че страната не е получила от Русия официално съобщение за ситуацията с проекта „Южен поток“. На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви при посещение в Турция, че Руския спира проекта за изграждане на газопровода заради позицията на България, напомня вестникът.

„Москва обясни, че решението за спиране на проекта е свързано с позицията на ЕС. Европейската комисия например няколко години не разрешаваше да бъде осъществен „Южен поток“. Сред причините бе „третият енергиен пакет“ на ЕС, разделящ контрола върху тръбопроводите от доставчиците на горива. Доколкото това изискване бе прието чак след основните решения за черноморския газопровод, Русия го оспорваше в рамките на Световната търговска организация“, добавя московският официоз.

Вчера руският енергиен министър Александър Новак заяви, че решението на Русия за спиране на проекта е окончателно. Според експерти, от него ще пострада най-вече България. САЩ обясняват отказа на Москва от „Южен поток“ с антируските санкции на Запада, посочва „Аргументи и факти“.

Европейската комисия смята, че „Южен поток“ може да бъде построен, пише „Свободная преса“ в материал за вчерашните срещи на Бойко Борисов в Брюксел. Жан-Клод Юнкер изтъкна, че ЕС няма да търпи шантаж от страна на Руската федерация във връзка със строежа на тръбопровода, отбелязва „Московский комсомолец“.

Българският премиер заяви, че осъществяването на проекта е крайно важно за страната му и неговото спиране е тежък удар върху икономиката й, пише изданието. „Взгляд“ обаче припомня, че „именно Борисов още преди изборната победа на партията му се обявяваше за отказ от изграждането на „Южен поток“.

„Трибуна“ цитира реакции на западни медии след отказа на Русия от проекта. „Ню Йорк таймс“ нарече решението „дипломатическо фиаско на Путин“. Британският „Таймс“, напротив, сметна, че Путин е обявил газова война на Европа. Според вестника Москва използва икономически лостове, за да накаже страните от ЕС, загдето осъдиха действията на Москва спрямо Украйна, се казва в статията. „И никой не пише, че диктатът на Вашингтон, разчитащ да заеме европейския пазар със своя шистов газ, ощетява икономическите и другите интереси както на Европа, така и на Русия. Изгодополучател остават само САЩ“, допълва „Трибуна“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.