Борбата на живот и смърт срещу „паралелната държава“ в Турция продължава

Франс прес

Фетхулах Гюлен. Снимка: личен сайт

Зад кулисите битката бушува. От месеци ислямо-консервативното правителство на Турция се впусна в безмилостно преследване на религиозното движение на бившия си съюзник Фетхулах Гюлен, което придоби вид на будещ тревога лов на вещици.

Полицията, правосъдието, фирмите и вече дори неправителствените организации – вече нищо и никой не се изплъзва от правосъдието на турския режим, щом е заподозрян в близост с мрежата, създадена от ислямския проповедник, живеещ в изгнание в САЩ. При всяко изказване президентът Реджеп Тайип Ердоган не пропуска да посочи с пръст този, който се е превърнал в негов „обществен враг номер едно“.

Само преди около петнадесет дни силният човек на страната отправи предупреждение към африканските си партньори срещу „заплахата“, причинена от „опасни структури, които се опитват да оказват влияние върху Турция и африканските страни чрез неправителствени организации“.

След близо десет години тясно сътрудничество срещу светския елит и армията, режимът, който управлява Турция от 2002 г., обяви миналата зима война на движеинето на Гюлен, обвинено, че е създало „държава в държавата“ и че заговорничи в сянка, за да предизвика падането му от власт.

От декември Ердоган даде нареждане за безпрецедентни чистки сред магистратите и полицаите, обвинени в принадлежност към гюленисткото движение и във фабрикуване на обвиненията в корупция, които разклатиха правителството.

Държавният глава, подсилен от победата на общинските избори през март и на президентските избори през август, още повече активизира борбата си, която вече е насочена срещу съвкупността от интереси на широката мрежа от училища, фирми и институции на загадъчния Гюлен.

На 30 октомври Съветът за национална сигурност официално утвърди борбата срещу „паралелната структура“ като приоритет. Каквато и да е цената за това.

На преден план на нейния прицел е Банк Асия. Миналото лято правителството отне на втората по големина финансова институция на страната правото да събира данъците от името на държавата и призова някои големи клиенти като Търкиш еърлайнс да закрият сметките си там.

Като последица Банк Асия съобщи миналия месец, че е уволнила една трета от своите служители, затворила е 80 банкови клона и обяви загуби в размер на 110 милиона евро през третото тримесечие.

„Коя фирма би искала да инвестира в една страна, чийто президент може лично да предизвика фалита на една банка?“, каза с възмущение Сезгин Танръкулу, депутат от опозицията. „Това безспорно е много лош сигнал, отправен към пазарите“, потвърждава финансов анализатор, пожелал анонимност.

Ердоган отрече всякаква отговорност за трудностите на Банк Асия. „Говори се, че някои искат да провалят една банка. Това не е вярно, тази банка вече се провали“, се пошегува той публично през септември.

След банката идва ред на неправителствената организация Кимсе йок му, една от най-важните в страната, да се озове под прицела на властите.

След като назначи спешно няколко проверки на финансите на хуманитарната асоциация, министерският съвет прекрати на 1 октомври разрешителното й да води кампания, за да събира средства, и валията на Истанбул накара да бъдат блокирани банковите й сметки.

„Тези операции се водят извън рамките на всякаква законност и единствената им цел е да ни отстранят“, казва председателят на Кимсе йок му Исмаил Джингьоз. „Правителството ни разглежда като конкуренти, тъй като то иска да запази абсолютен контрол над обществото“.

Няколко депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието, с които се свърза АФП, отказаха всякакъв коментар по въпроса.

Антигюленистката офанзива се разпростря и до медиите, близки до движението. На няколко от тях наскоро бе забранено да отразяват проявите на президента и на премиера.

Богата и /все още/ влиятелна, империята на Гюлен отвърна на удара. Кимсе йок му подаде жалба срещу властите и спечели първа победа. Държавният съвет отмени решението на министерския съвет, оценено като „незаконно“ и „произволно“.

„Това е важно решение, защото защитава правата на една асоциация срещу произволни вмешателства на правителството“, казва Ема Синклер-Уеб, отговорен представител на Хюман райтс уоч за Турция. Но атаките на режима „трябва да се разглеждат сериозно от цялото турско гражданско общество“, смята тя.

„Ердоган е предприел война на живот и смърт“, предрича дипломат. „Тя едва започва“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.