Грамадански издън

Румен Белчев

Сигурно се чудите защо започвам с реплика от сериала „Ало, ало“. Репликата, с която влизаше един, когото наричаха „идиота, който смята, че говори френски“ и пожелаваше „Добрютро“.

Истината е, че миналата седмица може да се определи точно като издън, и то грамадански. Сума ти спецполицаи, вдигнати по нощите и екипирани като за война, нахлуха из циганските махали да дирят спящи терористични клетки. „ДАНС щурмува ромски джамии по подозрения за радикален ислям“ – резюмира акцията „ТРУД“. Последваха пресконференции и обяснения, че това, че са открили нищо и половина, станало, защото имало изтичане на информация.

А информация наистина изтече – два дни преди акцията. Във вестниците! „Пак разследват имама Ахмед Муса Ахмед – този път за проповядване на война“ – надлежно ни информира „24 ЧАСА“. С всички подробности по започналото разследване – какво вече се знае, какво се очаква да бъде намерено, както и, че ще се претарашат дори електронните пощи на заподозрените.

Ако е имало спяща терористична клетка, имала е достатъчно време да се събуди – и не по вина на вестникарите, нито на къртица в ДАНС, нито на хитър шпионин, промъкнал се тайно в нечий кабинет и заснел засекретеното антитерористично дело. Защо да си прави някой тоя зор, след като има интернет – където Пазарджишкият районен съд дни преди акцията пуснал в сайта си подробна информация за разследването…

У нас всичко е така – като е издън, той винаги е грамадански, когато има теч – той е потоп. В буквалния и в информационния смисъл.

И, не че съм привърженик на теорията на конспирацията, но само дни, след като парламентът според „24 ЧАСА“ реши, че „Депутатите могат да ходят на работа дрогирани и с оръжие“, очевидно някъде бяха взети мерки да не се компрометират избраниците – „Седмица без дрегери и радари“ обяви КАТ в „СТАНДАРТ“. С

допълнението, че „От години се знае, че пътни полицаи използват неконтролирани устройства, с които изкарват рушвети на пътя“. Щом се знае от години – знае се и кои са били полицейски шефове през тях. Оттук следват едни въпроси, които изобщо не са за задаване, защото ще ни се стъжни. А не бива – весело живеем ние – купуваш си дрегер и осигуряваш прехрана на семейството!
Новите технологии – в услуга на хората!

Вярно, и старите не са за пренебрегване – „Полицаи със следово куче търсиха еднокрак по видения на врачка“ – споделя челния опит „24 ЧАСА“. А „ТРУД“ ни сервира криминална история направо две в едно – „Полицаи дебнат гол мъж, хващат жепейци в кражба“. Можем само да предполагаме, че не са дебнали ексхибициониста, за да се уверят, че написаното в „ТРУД“, „Нашиот е по-голем от македонскиот“, е вярно!

Защото в „24 ЧАСА“ информацията изтича с ей толчави букви – „Пищовът“ на българина е 14,09 см, бие гърци, турци, македонци и румънци“. „ТРУД“ със снизхождение отбелязва, че „Румънците и гърците са гола вода – техните едва достигат…“ и уточняват размера.

Тъкмо да се зарадваме, че родната полиция ни пази, и да се отдадем  поне за мъничко на патриотична гордост, че поне в една област не сме гола вода, и попадаме на мъндзърко заглавийце в „ТРУД“, че „Румъния влиза в Шенген преди нас“. Май пак стана грамадански издън!

Кво стана? Нали ония бяха гола вода? Ало, Европата, елате ни вижте – ние може да ръсим секретни документи по улиците, да ги пускаме в интернет, да си гласуваме законите дрогирани или на градус, но пък сме мъжкари, та оттатък! Що не дойдете да видите какво чудо ни е дала майката природа!

Очевидно за някои неща размерът няма значение. Трябва и акъл!

Е, и малко почтеност няма да навреди.

От блога “РазПЕЧАТосване“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.