Сега Сидеров трябва да покани министър Москов в „Атака“, защото надмина националистите

По време на една препирня в парламента неотдавна сегашният здравен министър Петър Москов покани Волен Сидеров да влезе в Реформаторския блок.

И ето, дойде денят, когато Сидеров на свой ред има основание да покани Москов в „Атака“. Защото нито сидеровисти, нито каракачановци или валерисимеоновци се бяха сетили досега да поискат от името на държавата да откаже здравни услуги на малцинствата в България.

А министър Москов поиска – Бърза помощ да не обслужва циганските махали, докато там не престанат да бият лекарите. Три четвърти от случаите на бити лекари били именно в цигански квартали. И на това доктора Москов предлага интелигентно решение – циганските лидери да си решат въпроса с населението там, тогава ще има Бърза помощ.

Това толкова диво, незаконно и тъпо предложение беше посрещнато с възторг от средния българин, който храни традиционна неприязън към циганите.

Какво иска Москов и какви са последствията? Първо, това е дискриманация, лишаване от права, изключване от държавни услуги на етническа група. Това нарушава закони, това е расизъм. Второ, Москов отприщи негативизъм, в интернет започнаха да валят предложения на циганите да им спрат тока, водата и т. н. Това създава напрежение в държавата – настройва една етническа общност от над половин милион души (някои твърдят, че циганите са и милион) срещу друга, и срещу властите. Трето – предложението на Москов и съпътстващите го предложения за тока и водата не са решение на проблема, а само го задълбочават.

Ако си мисли някой българин, че този проблем се решава така, много се лъже. Все едно да върнем реда в Южна Африка отпреди 30 години и повече. Не се е видяло някъде по света такава реставрация на расистки режим в наши дни.
Москов единствено може да отприщи омраза и да си спечели симпатиите на националистите, ксенофобите и откровените фашисти.

България има проблем с циганите, но расистки мерки само могат да го задълбочат. Единственото решение е интеграция и образование. Няма друго, доказано, проверено. Например в САЩ до края на 60-те години има откровен, открит расизъм от типа на Москов, отделни училища за черни и бели. Сега няма и помен, дори е опасно да покажеш етническа неприязън.

В Чикаго небостъргачите са направени от един циганин от Бангладеш. Наричат го Айнщайн на структурното инженерство. Създал конструкции, които се използват сега за всички небостъргачи в света. А в България изхвърляме на боклука най-ценното на една държава – хората. Тези хора,които могат да бъдат възпитани, образовани, да бъдат работна ръка.

И „интелигентният“ българин иска да ги огради в гета с огради, без вода и ток. И тези мантри за водата и тока непрекъсното се повтарят, с обобщение, сякаш цялата етническа група априори не плаща ток и вода. Това е лъжа и расизъм. Поне да се поитересуват как се промениха нещата, откакто ЕРП бяха приватизирани, дали сега някой не си плаща тока с години и с месеци, както преди.

Което показва бездействието на държавата. Защото, за да не си плаща някой, независимо какъв е, означава държавата да не се намесва. За да бият лекари, значи полицията не си върши работата. И т. н. Но понеже у нас сме много интелигентни, валят умни предложения – да им спрем водата, тока, здравните услуги.

И този скандал някак минава тихо и без особен шум. Щото идва от името на „правилното“ правителство, на нашите – Бойко и реформаторите. Какво ли щеше да стане, ако такова предложение беше направила здравната министърка от правителството на Орешарски, а не Москов?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.