„Ислямска държава“, ебола и Путин: най-важните събития от 2014 г. може да загубят силата си през 2015 г.

Епидемията от ебола, възходът на „Ислямска държава“ (ИД) и войнствеността на Владимир Путин може и да са три от най-разрушителните събития на 2014 г., но през 2015 г. всички те може да загубят силата си. Разбира се, в момента е трудно човек да си представи подобен изход, но повечето големи новини са дяволски трудни за предсказване.

Винаги е изкушаващо да се допусне, че условията утре ще приличат на преобладаващите днес. Синоптиците наричат това „правилото на постоянството“. Очевидно то не е винаги точно – сезоните и географията, да не говорим за глобалното затопляне, внасят промени. Същото правило е еднакво погрешно в областта на международните дела.

Очакваше ли някой в последните дни на 2013 г., че ИД внезапно ще стане огромна военна сила, способна да нахлуе в Ирак? Или че Владимир Путин ще нахлуе в Крим и ще дестабилизира Украйна, накарвайки Запада да наложи тежки икономически санкции на Русия? Кой предвиждаше, че епидемията от ебола в Западна Африка ще отприщи глобална паника или че цените на петрола ще са в състояние на свободно падане?

Никой. Нито правителствата, нито военните им, нито разузнавателните им служби. Нито международни организации като Световната банка или Международния валутен фонд, нито големи частни банки или многонационални компании. Нито научни работници, коментатори или футуристи. Никой.

През следващата година ебола ще продължи да взема жертви, като някои страни ще успеят да ограничат разпространението й, а други ще пострадат от възникването на нови огнища на болестта. Вече наблюдаваме тази динамика: в Либерия честотата на нови заразявания с ебола е намаляла, докато в Сиера Леоне броят на заразените нараства. За щастие обаче най-лошите прогнози за кризата не се сбъднаха.

Само преди два-три месеца Световната здравна организация предупреди, че към декември може да има по 10 000 нови заразявания с ебола на седмица, а Центровете за контрол и превенция на болестите прецениха, че най-лошият сценарий ще е 1,4 милион заболявания и стотици хиляди починали към януари 2015 г. В действителност броят на починалите наближава 7000, а общият брой на заразените е около 16 000 души.

През октомври Световната банка предрече, че ебола може да струва на Африка южно от Сахара 32 милиарда долара към края на 2015 г., но в по-неотдавнашен анализ тази прогноза е намалена до между 3 и 4 милиарда долара.

ИД също бележи спад. Военните й операции ще продължат, а на моменти ще постигат и успех на териториите, които са под контрола й в Сирия и Ирак, а индивиди и звена, ръководени или вдъхновени от ИД, ще продължат да нападат цели в други страни. Обаче финансирането, водачеството, мобилността и оръжията на „Ислямска държава“ вече намаляват. Според Центъра за борба с тероризма към военната академия „Уест Пойнт“ ИД е извлякла голяма част от първоначалната си сила от слабостта на противниците си.

Но групировката вече е изправена срещу невъобразим досега съюз между над 60 държави от Европа, Близкия изток и Азия. Макар и повечето от тези страни да не участват пряко в бойните действия, те създават мрежа от ограничения, която затруднява ИД да запази военния си капацитет. Факт е, че откакто започна международната кампания срещу „Ислямска държава“, организацията не е отбелязала никакви реални успехи. „ИД може да се разпространява само в райони, където е в състояние да сключи партньорства с местното население, а това силно ограничава обхвата на разширяването й към райони, където сунитите се чувстват онеправдани“, каза колегата ми Лина Хатиб за в. „Ню Йорк таймс“.

През 2015 г. слабостите на Владимир Путин вероятно ще са по-дестабилизиращи от силните му страни. Подобно на ИД Путин стимулира възникването на немислими допреди това съюзи между западни нации, решени да обуздаят геополитическите му злодеяния.Решенията на руския президент поставиха страната му в изолация и тежко навредиха на вече крехката й икономика, която страда от спада в цените на петрола, масовото изтичане на капитали и тежките икономически санкции. Опасността, разбира се, е Путин да реши да търси поводи за сблъсъци в чужбина за разсейване на вниманието от вътрешнополитическите тегоби на Русия.

Това са тенденциите в тези развития в навечерието на 2015 година. Полезно е обаче да се помни – преди вероятния порой от предсказания в края на годината, – че в крайна сметка не знаем кои неща ще преобразят света през идващата година. Можем само да се оглеждаме за признаци, които да ни подскажат какви изненади ни се готвят – независимо дали ще се проявят като кибератака, климатично бедствие, нестабилност в страните износителки на петрол заради спадащите цени на „черното злато“ или никоя от изброените.

В крайна сметка, през декември 2013 г. вече бяха посети семената на най-големите истории на 2014 г.: сдобилата се с ново име „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ се биеше с Фронта Ан Нусра за територия в Сирия, епидемията от ебола бе избухнала в Гвинея, а в Киев набираха сила масови протести.

За всички ни ще е полезно да се съобразяваме с правилото на НЕпостоянството в геополитиката и да приемем, че през 2015 г., както и през 2014 г. и като в повечето години преди това, събитията, които раздират света, ще заварят всички неподготвени.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.