Никой не е „над закона“ за антикорупционната прокуратура. В Румъния

Лаура Кьовеши. Снимка: от тв екрана

„Никой не е над закона“ – под тази максима работи и през 2014 г. Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния, която разследва злоупотребите по високите и средните етажи на властта. Разследванията на НДБК доведоха до 743 осъдителни присъди през 2012 г., 1041 – през 2013 г. и над 1500 през 2014 г.

Бивш премиер, действащи и бивши министри, депутати и сенатори, съдии, кметове, шефове на футболни клубове, полицаи и олигарси, близки до политическите кръгове – никой не е имунизиран за разследванията на екипите на главния прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши. Румънски вестник я сравни с италианския съдия Джовани Фалконе, който с помощта на разкаялия се мафиот Томазо Бушета, нанесе удар на Коза Ностра през 90-те години на миналия век в Италия.

„Прокурорите са независими (…), можем да започнем разследване срещу министри, парламентаристи, магистрати, полицаи…Няма никакъв проблем да разследваме всеки случай на корупция“, каза неотдавна в интервю Лаура Кьовеши.

Прокуратурата, ръководена от нея, и Румънската служба за разузнаване са водещите институции в борбата с корупцията и се ползват с близо 50 процента доверие в румънското общество. Разкритията са почти ежедневни. „От началото на годината сме имали средно 40 съобщения на месец за обвинения“, твърди говорителката на НДБК Лаура Съплакан.

През 2014 г. гръмнаха няколко големи корупционни скандала, при които нанесените щети са изчисляват в милиарди евро, а зад решетките може да се озоват ключови фигури на румънския преход. В началото на годината втора ефективна присъда за корупция получи бившият премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе. Прокурорите на НДБК не се притесняват

ДА РАЗСЛЕДВАТ И РАЗПИТВАТ

дори членове на царската фамилиия или

РОДНИНИ НА ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА.

Мирча Бъсеску, брат на действащия президент Траян Бъсеску, бе от юни до ноември в предварителния арест по обвинение в търговия с влияние и вземане на подкуп от 250 000 евро; разследван е зетят на Бъсеску – адвокат Раду Прикоп, по подозрение, че заедно със съдружника си са прибрали 10 милиона евро, след като са използвали фалшиви документи, за да подкрепят искане за реституция.

В дело за връщането на 43 000 хектара гори на стойност 303 милиона евро са разследвани двама депутати, един сенатор и трима съдии, а по делото бяха изслушани още принц Паул (внук на крал Карол Втори) и съпругата му принцеса Лиа. Сенаторът е Илие Сърбу – водеща фигура в управляващата Социалдемократическа партия и тъст на премиера Виктор Понта. Единият от депутатите е бившият заместник-председател на долната камара на парламента Виорел Хребенчук, когото местните медии определят като „великия комбинатор“ и „свръзката между политици, барони, кметове, полицаи, прокурори и съдии в мафиотските действия по ограбване на бюджета“.

В момента

НДБК РАЗСЛЕДВА КОРУПЦИОННИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО МОГАТ ДА ИЗПРАТЯТ ЗАД РЕШЕТКИТЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ОТ 2000-та

година насам, писа в. „Путеря“. Става дума за договори за лицензионни продукти на Майкрософт, предназначени за румънското образование, и за договора за Интегрирана система за охраняване на държавната граница, подписан с германската компания ЕАДС. Стойността на договорите е над един милиард евро, а сред разследваните за момента са девет бивши министри и няколко

ВЛИЯТЕЛНИ БИЗНЕСМЕНИ,

сред които Дорин Кокош, бивш съпруг на лидерката на дясноцентристката Партия Народно движение Елена Удря (близка до Бъсеску). Румънските медии определят Кокош като „финансов мост между политици от всички партии, банка за откраднатите държавни пари, гише за плащане на подкупите към висшите и по-низши персонажи, замесени в машинации за стотици милиони евро“. Според в. „Путеря“ в аферите, водени от социалдемократа Виорел Хребенчук и бизнесмена Дорин Кокош, са замесени лица от всички партии и сфери на влияние през последните 20 години. Вестникът се надява те да изиграят ролята на покаялия се мафиот Томазо Бушета и да разкрият на прокурорите задкулисните сделки, довели Румъния до „лоши пътища и богати пътни строители, деца без учебници и скъпи програми за компютъризация на училищата“, както писа в. „Ромъния либера“.

„Това, което бе безпокои, е, че виждам простирането на

ВРЪЗКИТЕ МЕЖДУ МАФИОТСКИ КЛАНОВЕ И ПОЛИТИЦИ

или

ЛИЦА, БЛИЗКИ ДО ПОЛИТИЧЕСКАТА СФЕРА“,

заяви пред АФП Лаура Щефан от неправителствената организация Експерт форум.

Излезлият неотдавна от затвора олигарх Сорин Овидиу Вънту, който излежа две трети от двугодишна присъда за пране на пари, написа в личния си блог, че „от 1990 г. насам, най-голямата спирачка на пътя на модернизация на страната и най-голямо огнище на корупция в Румъния, е бил парламентът“. Вънту твърди, че ако бъде осъден за всички машинации, в които е участвал, ще остане в затвора до края на живота си.

Той разкри, че за получаване на място в парламента трябва да бъдат заделени между 200 и 400 хиляди евро, които кандидатът обикновено взема от бизнесмени, а след това им връща като народен представител. Част от средствата се предоставят на водачите на ромски кланове, за да осигурят докарването на повече гласове, твърди Вънту.

Самият президент Траян Бъсеску, коментирайки връзките между брат му и осъден ромски бос, заяви, че ромски кланове се ползват с политическа протекция и защита от държавни институции, защото „са използвани на избори и за лични финансови облаги“.

За незаконно пълнене на избирателни урни на референдума за отстраняване на Бъсеску от поста през 2012 г. понастоящем е разследван действащият вицепремиер Ливиу Драгня.

МЕДИЙНИ И ДРУГИ МАГНАТИ

Сред осъдените през 2014 г. румънски магнати е основателят на участващата в управлението Консервативна партия Дан Войкулеску, собственик на медийната империя „Антена“. През август той получи 10 години затвор за пране на пари и ощетяване на бюджета при приватизацията на Института за хранителни изследвания.

Сред разследваните и задържаните са милионерът Дан Адамеску, собственик на застрахователна компания „Астра“, футболния клуб „Оцелул Галац“ и пресгрупата Медиен холдинг; вече споменатият Дорин Кокош, а името на Йон Цирияк – бившият тенисист и собственик на банка „Уникредит Цирияк“, се споменава в разследването на договора с ЕАДС. В полезрението на НДБК са още десетки крупни бизнесмени, натрупали милиони евро в изгодни сделки с държавата.

През март осем

ГОЛЕМИ ИМЕНА В РУМЪНСКИЯ ФУТБОЛ

получиха различни присъди затвор по най-голямото дело за корупция при трансфер на футболисти в чужбина. Сред тях са бизнесменът, бивш политик и бивш мажоритарен собственик на „Рапид Букурещ“ Георге Копос и бившият футболист Георге (Джика) Попеску. Собственикът на „Стяуа“ Джиджи Бекали излежава тригодишна присъда от 2013 г. за незаконна размяна на терени с министерството на отбраната.

„Румъния достигна много високо ниво на компетентност в борбата с корупцията, броят и нивото на лицата, предадени на правосъдието, нямат равни в ЕС, с изключение може би на Италия през 80-90-те години на миналия век“, отбеляза пред АФП политическият анализатор Чиприян Чуку от Румънския център за европейски политики.

Стремежът към прочистване от корупция и установяване на правова държава мобилизира румънските гласоподаватели, които през ноември масово подкрепиха етническия германец Клаус Йоханис на президентските избори срещу сочения за абсолютен фаворит лидер на социалдемократите и премиер Виктор Понта. Йоханис заяви, че Румъния се задушава от корупция и предупреди, че държава, която е без независимо и работещо правосъдие, може да тъпче на едно място в продължение на векове, а такава с ефикасна съдебна система – може да направи изумителни стъпки напред само за 10 години.

Националната дирекция за борба с корупцията изглежда върши своята част от работата. В полезрението й тази година влязоха още бившият министър Дан Шова, който заедно с Виорел Хребенчук подготвяше законопроект за амнистия и помилване като чадър за корумпираните политици; ръководителката на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма Алина Бика – за неправомерно отпускане на обезщетение за конфискуван имот, когато е работела в Агенцията за връщане на имоти; собственикът на железопътната компания „Груп Феровиар Ромън“ Груя Стойка, кандидат за приватизацията на БДЖ-Товарни превози, обвинен в манипулация на обществена поръчка; членове на румънския СЕМ – Национален съвет за аудиовизия – за неправомерно издаване на телевизионни лицензи; десетки кметове, окръжни председатели, магистрати, полицаи.

Мнозина очакват възобновяване на разследванията срещу Траян Бъсеску, когато имунитетът му отпадне с напускането на президентския пост на 21 декември.

Новата Европейска комисия възнамерява да запази Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който следи съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния и България. Следващият доклад се очаква в средата на януари, а според българския министър на правосъдието Христо Иванов се забелязва „засилваща се разлика между България и Румъния“ и „контраст, който трябва да ни притеснява“.

Румъния и България остават обаче най-корумпираните държави в ЕС, заедно с Гърция и Италия, според редовния годишен доклад за възприятието на корупцията по света, изготвен от международната организация „Трансперънси интернешънъл“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.